Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sült padlizsán zöldfűszerekkel


Sült padlizsán zöldfűszerekkel

Ízletes, könnyű és rostokban gazdag ételekre vágyunk? Próbáljuk ki a pikáns szósszal tálalt padlizsánt: salátával és friss kenyérrel tálalva finom vacsora, vagy drillezett hús körete.

Hozzávalók 6 személyre: 2 cikk fokhagyma, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 250 ml olívaolaj, 2 kakukkfűág, 2 rozmaringág, 2 babérlevél, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 150 ml fehérbor, 150 ml száraz fehérborecet, 1 citrom, 1 evőkanál szemes bors, só, bors, 6 padlizsán, liszt

A mártást előre elkészíthetjük és felmelegítve tálalhatjuk. a padlizsán sütéséhez nem kell sok idő - ne tegyünk egyszerre sokat a serpenyőbe és tartsuk a sült padlizsánokat tálalásig forrón.
A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre. A sárgarépát hámozzuk meg és vágjuk pálcikákra. a paradicsomot tegyük rövid időre forró vízbe, húzzuk le a héját és vágjuk ketté. A zöldséget tegyük az olívaolajjal, kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel és petrezselyemmel együtt egy tálba. 

Adjuk hozzá a bort, ecetet, 2 szelet citromot és a borsszemeket. Sózzuk és borsozzuk. Főzzük fel és hagyjuk 15-20 percig főni kis lángon, amíg a zöldség megpuhul, és a szósz besűrűsödik.

Ez alatt vágjuk le a padlizsán kocsányát és vágjuk vékony szeletekre. Sózzuk be, pihentessük 30 percig, majd a kiszivárgó levét törölgessük le konyhai papírtörlővel.

A padlizsán szeleteket szórjuk meg liszttel, és süssük meg mindkét oldalukon nagyon forró olajban. Csepegtessük le papírkendőn.

A forró padlizsánszeleteket fektessük lapos tálba és öntsük rá a mártást. Azonnal tálaljuk.

Fordította Szabó Béla