Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szélesmetélt pármai sonkával


Szélesmetélt pármai sonkával

Hozzávalók 4-6 személyre: 70 dkg friss érett paradicsom, 22,5 dkg hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 4 nagy gerezd fokhagyma, meghámozva apróra vágva, 35 dkg szeletelt pármai sonka, friss oregánó, friss bazsalikom, 3 dl folyékony tejföl, 80 dkg szélesmetélt, frissen őrölt feketebors, só

Először készítsük elő a paradicsomot: merítsük lobogva forró vízbe, öblítsük le hideg vízzel, hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Míg a szószt készítjük, forraljunk nagy fazék sós vizet, és főzzük meg a tésztát. Ha nem kaptunk pármai sonkát, helyettesíthetjük vékony csíkokra vágott angolszalonnával.

Az olajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben, pároljuk üvegesre a meghámozott és apróra vágott hagymát, majd keverjük bele az előkészített paradicsomot.

Tegyük a szószba a fokhagymát és a csíkokra vágott pármai sonkát.

Vágjunk annyi oregánót és bazsalikomot, hogy 2 evőkanálnyi zöldfűszert kapjunk. Néhány bazsalikomlevélkét tegyünk félre a díszítéshez. A zöldfűszereket keverjük a paradicsomos szószba.

Öntsük hozzá a tejfölt, főzzük a szószt 3-5 percig lassú tűzön, hogy a fölösleges lé elpárologjon. Főzzük a tésztát olaszosan félkeményre, hagyjuk lecsepegni és rendezzük előmelegített tányérra. Öntsük rá a szószt, díszítsük bazsalikomlevélkékkel. Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal.

Teremtsük meg otthon a mediterrán esték hangulatát. Megtehetjük pillanatok alatt az itt bemutatott tésztával, nyers sonkával, oregánóval, bazsalikommal, és paradicsommal. Ha van házi zöldségeskertünk, nyárutón használjunk saját termesztésű paradicsomot, friss zöldfűszereket.

Fordította Szabó Béla