Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tejfölös marharagu


Tejfölös marharagu

Ez a marharagu igazi tartalmas, tápláló ebéd. A padlizsán, a paradicsom és a zöldpaprika, valamint az egzotikus fűszerek, a kurkuma, a sáfrány és a fahéj mediterrán jelleget kölcsönöznek a ragunak.

Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 2 zöldhúsú paprika, 4 burgonya, 4 sárgarépa, 70 dkg kockára vágott marhahús (fartő), 75 g vaj, 4 paradicsom, 1 nagy csipetnyi kurkuma, 1 nagy csipetnyi sáfrány, 1 nagy csipetnyi fahéj, só, bors, 3 dl marhahúsleves (kockából is lehet), citromlé, 1,5 - 2,5 dl tejföl vagy görög joghurt

A felhasznált padlizsán és paprika legyen kemény húsú, sima, csillogó, foltmentes héjú. A felsorolt fűszerek helyett ízlés szerint választhatunk friss zöldfűszereket is, mentát, metélőhagymát és petrezselymet; vagy készítsük az ételt marokkói módra 50-100 g dióval, mandulával vagy pisztáciával, némi datolyával és mazsolával. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a padlizsánt. Vágjuk a húsát vékony csíkokra. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a burgonyát. Hámozzuk meg a sárgarépát, vágjuk félbe hosszában, majd negyedeljük.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, tegyük bele a húsdarabokat és süssük 5 percig. Vegyük ki a húst, pároljuk meg az előkészített zöldségeket a serpenyőben, majd keverjük bele a paradicsomot is.

Tegyük a húst és a zöldséget egy nagy lábasba. Keverjük a sáfrányt, kurkumát és a fahéjt a jól megfűszerezett húslevesbe, cseppentsünk bele kevés citromlevet, és töltsük a levest a lábasba. tegyük a sütőbe 25-30 percre.

Kóstoljuk meg a húst, és ha megpuhult, keverjük a raguba a tejfölt vagy a joghurtot. Azonnal, forrón tálaljuk.

Fordította Szabó Béla