Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aktuális - Padlizsánkrémek


PADLIZSÁNKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK

ARLES-I SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg paradicsom, 20 dkg padlizsán, 10 dkg reszelt torma, másfél dl tejszín, só

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, karikára vágjuk. A nyers paradicsomot meghámozzuk, felkarikázzuk, kimagozzuk. A nyers padlizsánt meghámozzuk, felvágjuk, enyhén besózzuk. A hozzávalókat összekeverjük a reszelt tormával, a tejszínnel. sózzuk.

CSEH PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes padlizsán, 4 db paprika, 2 db paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, olaj, só

Elkészítése: A paprikát és a padlizsánt megsütjük, majd egy kis tálban fakanállal apránként összetörjük. Ha kész, áttesszük egy nagyobb tálba, adunk hozzá zúzott fokhagymát, nyers reszelt paradicsomot és összekeverjük. A tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Olajbogyóval díszítjük.

DIÉTÁS PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: 1 db nagyobb padlizsán, 1 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál zsírszegény margarin, 1-2 nagyon keményre főzött tojás (ez el is hagyható, de ez dúsabbá teszi, és ha kihagyjuk a sárgáját, nem annyira hizlal), ízlés szerint zsírszegény majonéz, mustár, só, bors

Elkészítése: A padlizsánt hústűvel megszurkáljuk, majd mikróban 15 percig pároljuk (én a maximum hőfokon szoktam). Ha kész, kihűtjük és lehúzzuk a lila külsejét. Darabokra vágjuk, hozzáadjuk a feldarabolt tojást, margarint, hagymákat. Turmixoljuk, majd belekeverjük a majonézt és a mustárt, sóval, borssal ízesítjük. Lehűtjük.

EGYSZERŰ PADLIZSÁNPÜRÉ (LIBANON)
Hozzávalók: 1 kisebb padlizsán, 1-2 ek salátaolaj, 1 tk reszelt vöröshagyma, 1 tk citromlé, só

Elkészítése: A tűzhelyen süssük meg héjastól a padlizsán mindkét oldalát. Folyó csapvíz alatt óvatosan szedjük le a héjat. Aprítsuk fel a gyümölcsöt és törjük össze. Keverjük össze olajjal, fűszerekkel.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM 01.
Hozzávalók: 4-5 közepes fej padlizsán, 3-4 közepes fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma (több is lehet), 4-5 ek citromlé, kb. 2 dl olaj, ecet, ízlés szerint, só, bors

Elkészítése: A padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, nehogy felrobbanjon, aztán egyben megsütjük, hogy jó puha legyen mindenhol. Felvágjuk őket, és a héjából kikaparjuk. Finomra felvágjuk (rozsdamentes vagy fakéssel) és ahogy a tálba került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük, mint a majonéznél, és jól elkeverjük. Másnap jó igazán, addigra kicsit megkeményedik, nem olyan folyós. Piritós-kenyérre kenve csodálatosan finom és eláll akár egy hétig is.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM 02.
Pirítóssal, vagy friss kenyérrel is nagyon finom. Paprikával, paradicsommal szoktam kínálni.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán (kb. 5 darab), kb. 1 dl majonéz, kicsi fej vöröshagyma, ízlés szerint só, pici mustár

Elkészítése: A padlizsánokat héjával együtt sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, s a héját lehúzzuk. Turmixgépben a hozzávalókkal kikeverjük.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM 03.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kicsi tubus majonéz, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 5 csepp citromlé

Elkészítése: A padlizsánokat héjastól, égő gázlángon megsütjük. Sütés közben forgatjuk, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön. A meleg padlizsánokról hideg csapvíz alatt lehúzzuk a héját, ezt követően szűrőbe téve lecsorgatjuk a levét majd húsvágódeszkán késsel, feldaraboljuk szinte majdnem péppé. Miután teljesen kihűlt tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, ízlés szerint fűszerezzük a sóval és a borssal. Ezután hozzáadjuk a majonézt egy pár csepp citromlevet és kézi mixerrel habosra kavarjuk.
Paradicsommal, zöldpaprikával tálaljuk.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM 04.
Hozzávalók: 50 dkg padlizsán, só, bors, ízlés szerint, egy közepes fej vöröshagyma, 1 tojás sárgája, 2 dl olaj

Elkészítése: A padlizsánokat egy fémlapon, közepes lángon megsütjük. Hideg vízbe tesszük, így hamar lehűl, és a héja is könnyen lejön. A megtisztított padlizsánokat még egyszer hideg vízzel leöblítjük. Vágódeszkán összetörjük (vagy turmixoljuk). Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk az olajat. Pirított vagy sima kenyérrel és paradicsommal kitűnő.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM 05
Hozzávalók 4-6 zsemléhez: 1 nagyobb padlizsán, 1 fej vöröshagyma
A majonézhez: 1 tojássárgája, mustár, só, bors, 1-2 dl olaj

Elkészítése: a padlizsánt megmosom és egészben a sütőbe rakom. Addig sütöm, amíg puha nem lesz vagy megreped. (Ez közepes fokozaton 10-15 percet jelent.) Majd lehúzom a héját, kettévágom, kimagozom és kizárólag műanyag vagy fa késsel (fém késsel megbarnul) kis darabokra vágom, vagy széttrancsírozom. A majonézhez a tojást, sót, borsot és 1 evőkanál mustárt összekeverem, majd habverővel jobban elkeverem, és vékony sugárban öntöm hozzá az olajat! Szép sárga, puding-állagú lesz! A padlizsánt és a kis darabokra vágott hagymát összekeverem a majonézzel! Hűtőbe rakom, ahol lefedve 1 hétig is eláll! Friss kenyérre vagy zsemlére kenve kitűnő szendvicskrém.

FOKHAGYMÁS PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók 8 személyre: 2 hosszúkás, vékony padlizsán (45-50 dkg), 1 fej vöröshagyma, 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, citromlé, só és törött fekete bors

Előkészítése: a padlizsánt megmosom, héjastul karikára vágom, és mindkét oldalát megsózva, 20 percig hagyom állni. A hagymát megtisztítom, és kockákra vágom. A padlizsán levét leszűröm, és a karikákat leöblítem. Ha lecsöpögött, felkockázom.

Elkészítése: Az olajon sárgára fonnyasztom a vöröshagymát, majd hozzáadom a padlizsánt. Megsózom, megborsozom. Fedő alatt puhára párolom. Turmixgépbe teszem, kevés citromlevet ráöntök, beleszórom a zúzott fokhagymát, és pépesre töröm. Ha kihűlt, még kevés sóval, borssal ízesíthető.

GÖRÖG PADLIZSÁNKRÉM (MELITZANOSALATA)
Hozzávalók 6 főre: 3-4 db közepes méretű, hosszúkás, sötétlila padlizsán. 1 fej fokhagyma, cca. 0,5 dl - lehetőleg olíva - olaj (ízlés szerint csökkenthető, növelhető), 1- 2 mokkás kanál só (ízlés szerint változtatható)

Elkészítése: A padlizsánt lehetőleg faszénparázs felett, rácson, vagy a tűzhelyen, vaslapon/platnin lassan, néha megforgatva átsütjük. (Akkor jó, ha a héja kissé elbarnul, és a padlizsán, tapintásra löttyedt/puha. Nem baj, ha kissé égettnek néz ki.) Még forrón, igen ügyesen a héját lehúzzuk, vagy kikaparjuk belőle, és pépesítjük a húsát. (Villával szétnyomkodjuk és/vagy késsel igen apróra vágjuk, és lehetőleg faeszközöket használunk, hogy ne barnuljon meg a padlizsán.) Hozzákeverjük a sót, olajat, hozzáadjuk a tisztított, fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát. Jól összekeverjük. Finomabb, ha a fogyasztás előtti napon elkészítjük. (Úgy is lehet készíteni, hogy a szeletekre vágott padlizsánt aranybarnára sütjük, a héját óvatosan leszedjük, és úgy vagdossuk, majd keverjük össze a hozzávalókkal. Ekkor azonban nagyon óvatosan kell bánni az olajjal, érdemes rögtön olíva olajban sütni, és már nem is kell többet hozzáadni.)
Két padlizsán tipp: Ültessük le a férjünket a grillsütőhöz, és süssön át 10-12 kg padlizsánt, puhára. Mi kikaparjuk a héjából, és úgy, ahogy van, egészben, adagokra osztva lefagyasztjuk, és egész évben van “igazi rácson sült” padlizsánunk a padlizsánkrémhez. (Mikróban 10 perc alatt felenged, további 3 perc a feldolgozás.)
Ha egyszer nekiállunk, olajban megsütünk annyi padlizsán szeletet, amiből később többször is muszakát készíthetünk. Adagokra osztva, minél laposabb formában fagyasztjuk le.

HIDEG PADLIZSÁNPÜRÉ DIÓVAL (EGYIPTOM)
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 1-1 késhegynyi bors, gyömbér, kömény, só, 2 ek nagyon finomra darált dió, 1-2 tk citromlé, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 2-3 ek olaj

Elkészítése: Forró sütőben süsük puhára a padlizsánt, vágjuk ketté, kanállal szedjük ki megsült belsejét, majd a fele olajjal és a fűszerekkel keverjük simára.
Tegyük bele a diót, citromlevet, olajmaradékot. Keverjük habosra, öntsük kis mély tálkákba, szórjuk be petrezselyemmel.

JOGHURTOS PADLIZSÁNKRÉM 01.
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán (kb. 50 dkg), 2 evőkanál olívaolaj, 1 pohár joghurt, 2-3 gerezd fokhagyma, só, esetleg bors

Elkészítése: A padlizsánt megmosom, berakom a sütőbe és addig sütöm, amíg összeesik. Aztán kiveszem a sütőből, lehúzom a héját, és a fokhagymával összeturmixolom. Egy jól záródó edénybe teszem, hozzáadom az olívaolajat, a sót és a joghurtot. Jól összekeverem. Pirítós kenyérrel fenséges, és sokáig eláll.
Megjegyzés: Lehet előétel, de önálló vacsoraként is megállja a helyét. Sőt, ha kicsit hígabbra csináljuk (több joghurttal), akkor salátöntetként is használható.

JOGHURTOS PADLIZSÁNKRÉM 02.
Hozzávalók 1 személyre: 8 dkg padlizsán, 2 evőkanál joghurt, citromlé, olívaolaj, só, fokhagyma, petrezselyemzöld, őrölt fehérbors

Elkészítése: A darabolt (szeletelt) padlizsánt illatos fűszerekkel kevés olívaolajon megpirítunk, majd turmixolunk. Annyi joghurttal keverjük, hogy püré állagot kapjunk egyéb sűrítő anyag nélkül. Citrommal ízesítve tálaljuk.

KOLESZTERINSZEGÉNY PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: padlizsán: 100 g, olaj, 10 g, vöröshagyma, só, őrölt fehérbors, só, mustár

Elkészítése: A padlizsánt sütőben megsütjük, belsejét a héjából kikanalazzuk és összetörjük. Keverés közben kevés olajat vékony sugárban hozzácsepegtetünk, majd hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát. Mustárral, őrölt fehér borssal, kevés sóval ízesítjük.

KURKUMÁS PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: 4-6 db közepes nagyságú padlizsán, 3 fej közepes nagyságú hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kurkuma, olaj, sűrített paradicsomlé

Elkészítése: A padlizsánokat megmosom, felkockázom, besózom. Ez után legalább fél órára állni hagyom, hogy a só elvegye a padlizsán kesernyés ízét. Fél óra elteltével leöntöm róluk a vizet, majd serpenyőben kevés olajon hirtelen átsütöm. Ez alatt egy lábasban, kevés olajon megdinsztelem a kockára vágott hagymákat, majd tetszés szerint sózom, borsozom, és kurkumával fűszerezem. A hagymához adom az elősütött padlizsánokat, és a hozzáadott paradicsomlével tovább párolom az egészet. A végén belevágom a fokhagymát is, és ezzel is párolom egy kis ideig. (Egy kicsit hígabb állagúnak kell lennie.) Amikor elkészült, lehúzom a tűzről, és botmixerrel jó alaposan összeturmixolom, majd kihűtöm.

LECSÓS PADLIZSÁNKRÉM
Elkészítése: Hagymával, paradicsommal és paprikával (jó sok olivaolajon) összesütöm. A paradicsom héját persze lehúzom. Addig sütöm, míg már teljesen el nem trutymósodott, közben persze folyamatosan és erősen kutyulom. Fűszerként csak sót használok.
Így is nagyon finom, különösen frissen kisült túrópogácsára kenve.

MAJONÉZES-FOKHAGYMÁS PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, másfél dl izraeli majonéz (készítését lásd a leírásban), 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése: A megmosott padlizsánt az előmelegített forró sütőben megsütjük. Héját lehúzzuk, és kisebb darabokra vágjuk. (Ha már nagyok a magjai, akkor azt eltávolítjuk belőle.) Turmixgépbe rakjuk a zúzott fokhagymával, borssal, sóval és majonézzel, majd addig keverjük, amíg az egész egynemű, sűrű péppé nem válik. Hidegen tálaljuk. (Az izraeli majonéz: egy deci olívaolaj, egy tojássárgája, 1 evőkanál mustár és egy teáskanál ecet keveréke, amit ízlés szerint sóval, borssal ízesítenek.) Pirított kenyérszeletekre kenve fogyasztható. Kenyér helyett nyers zöldségdarabokat, pl. paprikaszeleteket, vagy paradicsomgerezdeket is lehet belemártogatni.

MAJONÉZES PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: padlizsán, 5 gerezd fokhagyma, néhány kanál majonéz, só, pici ecet vagy citromlé

Elkészítése: A padlizsánt héjával együtt megsütjük a sütőben (kicsit megszurkáljuk előtte). Ha kihűlt, lehúzzuk a héját, lecsepegtetjük, összetörjük, majd zúzott fokhagymával, majonézzel, ecettel ízlés szerint ízesítjük.

NYÁRI PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók: 2 padlizsán, 3-4 piros chili, 1 kemény paradicsom, 3 fokhagymagerezd, 1/8 l olívaolaj, só, bors, 1-2 evőkanál citromlé, 1 csipet cukor

Elkészítése: A padlizsánt fóliával kibélelt tepsire helyezzük, s előmelegített sütőben 200 fokon 20-30 percig sütjük. A chilit gázláng fölött megpörköljük, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon, a héját lehúzzuk, majd a chili magot és a szárat eltávolítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és a chilivel, a fokhagymával, a padlizsánhússal, sóval, borssal és a citromlével együtt mixeljük a legmagasabb fokozaton, míg sűrű krémet kapunk. Lehet utánízesíteni pici cukorral.
Grillszósznak is felhasználható.

PADLIZSÁNKRÉM 01.
Hozzávalók: 4-5 db padlizsán (közepes méretűek, minél hosszabb annál jobb), 1 közepes fej hagyma, só, bors, citrom leve
Elkészítése: A padlizsánokat a gáztűzhelyre helyezett platnikra rakva lassú tűzön sütjük. Időnként megforgatjuk. Ügyeljünk, hogy a “végénél” és a zöld szárnál is átsüljön. Ha elkezd pöfékelni, mint a gőzös akkor kezd jó lenni. Száránál fogva levesszük, és ujjainkra vigyázva leszedjük a lila hájét, úgy, hogy maga a zöldség egyben maradjon, ne szakadjon le. Ha tiszta, rárakjuk egy nagy deszkára, melynek egyik vége alá magasítás céljából rakunk valamit (magyarul lejtőt képezünk). A padlizsánt két-háromfelé nyitjuk hosszanti irányban, úgy, hogy jól ki tudjon folyni a leve. Még mindig a szárán van.
Rozsdamentes nagy késsel, vagy fakéssel a kicsorgás után leválasztjuk a szárról, és egy deszkalapon egészen apróra egyeljük. Krémszerűre. Lehet turmixolni is.  Amikor kész, olajjal dúsítjuk, mintha majonézt készítenénk. Lehet rajta látni, mikor nem tud már több olajat felvenni. Ekkor borssal, sóval, citromlével és részelt hagymával ízesítjük. Olaj helyett lehet kész majonézvajat használni, ekkor mellőzzük a citromlevet. Kenyérre kenve kell tálalni, paprikával, paradicsommal.

PADLIZSÁNKRÉM 02.
Hozzávalók: 1 padlizsán, 3-4 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, fél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk a megtisztított és vékony karikára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vagdalt, megsózott és sós levétől leöblített padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük a szétzúzott fokhagymát. Fedő alatt, gyakori keverés közben üvegesre pároljuk. Ha puha és zsírjára sült, hozzáadjuk a lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, együtt sütjük néhány percig, majd a lángot eloltjuk alatta. Villával szétnyomkodjuk, és hűlni hagyjuk. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, utánízesítjük. Ha már teljesen kihűlt, üvegbe tesszük, és az üveget jól lezárjuk. Hűtőszekrényben nagyon sokáig eláll.

PADLIZSÁNKRÉM 03.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán (minél lilább annál jobb), 2 fej vörös hagyma, só, bors (én mid a három féle színűt szoktam használni), 5 db egész tojást (friss legyen, mert jó majonézt csak abból lehet készíteni) továbbiakban 1/2 liter napraforgó olaj

Elkészítése: A padlizsánt meg kel sütni, Ez elég macerás dolog, de ezt megpróbálom komolyan leírni, biztos van otthon egy olyan lemezetek, amivel lehet sütni az igazi pirítós kenyeret, na erre a lemezre lesz szükség. A lemezt fölteszitek a gáztűzhelyre, és rá raktok annyi padlizsán amennyi ráfér, a padlizsánt addig sütitek, amíg a héja ropogósra sül aztán meg forgatjátok, és addig forgatjátok, míg a padlizsán minden oldala megsül. Ezt követően szabad kézzel meghámozod vigyázz, mert elég forró lesz, ezért használj konyhakesztyűt, de csak a tartására. A héját csupasz kézzel szed le, és tegyél egy kisebb tál hideg vizet a kezed ügyébe, amivel le tudod hűteni a kezed és akkor elviselhetőbb a forróság. Mikor a padlizsán már ott hever előttetek, akkor egy rozsdamentes késsel összedarabolod szinte pépesé, NE TURMIKSZOLD, mert akkor elég gusztustalan lesz, utána tedd félre (férjek, barátok és szomszédok ezt még ne kóstolgassátok, mert ez nem finom még,). A hagymát összedaraboljátok apró kockára. Ne daráljátok, mert úgy nem jó, én már próbáltam és úgy nem jó a hagymát lesózod, és kb. 1/2 óra múlva kézzel ki csavarod a levét, a sózáskor vedd figyelembe a hagyma sóságat. A majonéz elkészítését csak azért írom le, mert nem sokan ismerik az elkészítését: öt tojás sárgáját egy kisseb tálba teszed, és teszel hozzá 1/2 teás kanál olajat és el kezded keverni egy lapos fakanállal. Mikor ez elegyed a tojással akkor jöhet a következő adag olaj az olaj mennyiségét, akkor növeld mikor a majonéz állaga már keménykés, akkor mindig duplázhatod, de a maximum csak 1 kis evőkanálnyi lehet, és ha elfogyót kb. 4 dl olaj, akkor kész van, és ezek után hozzá teszel ízlés szerint mustárt.
Miután ezekkel készen vagytok, akkor összekeveritek a padlizsánt kicsavart hagymát és majonézt, csak borssal ízesíti. Az egészet hűtőbe teszitek, mert csak másnap lesz ez igazi.
Kenyérrel, zöldpaprikával az igazi.

PADLIZSÁNKRÉM 04.
Hozzávalók: 5 kisebb, egyenként kb. 30 dkg-os padlizsán, 2 vöröshagyma (kb. 20 dkg), 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd egészben, kocsányostól rostélyra fektetjük és közepesen izzó parázs fölött, többször megforgatva kb. 30 perc alatt megsütjük. Az sem baj, ha kicsit megég. Egyéb módja a padlizsán sütésének, ha tűzhelyen (villanyplatnin, vagy gázrózsa felett) vaslapon sütjük meg, vagy alufóliával bélelt tepsibe fektetjük, és 40-50 percre forró sütőbe toljuk. Mindegyik megoldás jó, a különbség csak annyi, hogy a sütőben sült változatból a füst íz hiányozni fog. A megsült padlizsánokat zacskóba vagy lábasba dobjuk és lefedjük. 10-15 percig így hagyjuk, mert a keletkező gőzben a padlizsán összeesik, így héját és persze kocsányát könnyűszerrel eltávolíthatjuk.
Ezután jól lecsöpögtetjük, sőt, kissé ki is nyomkodjuk, így kevésbé valószínű, hogy keserű lesz, ráadásul állaga is jobbá válik. A padlizsánhúst (kb. 75 deka lesz belőle) lehetőleg fakéssel finomra vágjuk (ha véletlenül nem rozsdamentes kést használunk, akkor megfeketedhet, megkeseredhet). A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra aprítjuk, majd a padlizsánpürével, a sóval, a borssal összekeverjük; apránként az olajat is hozzáadjuk. Olaj helyett majonézzel is készíthetjük. Letakarva jól behűtjük. Puha kenyérre vagy pirítósra kenve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

PADLIZSÁNKRÉM 05.
Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, 5 tojás, 3-4 ek tejföl, vagy majonéz, 2 ek olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, citromlé és petrezselyemlevél ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, majd gyors mozdulattal kettévágjuk. Fa vagy műanyag kanállal eltávolítjuk a magokat és kikaparjuk a padlizsán húsát. Ne használjunk fémeszközöket a padlizsán előkészítéséhez, mert húsa elfeketedhet. Ezután a padlizsánt olajban, óvatosan kevergetve, megpároljuk, majd hozzáadjuk a keményre főzött, és lereszelt tojásokhoz. Mindezt ízesítjük a lereszelt vagy hagymanyomón átnyomott fokhagymával, sóval őrölt borssal, citromlével és a finomra vágott petrezselyemlevéllel. Annyi tejfölt vagy majonézt adunk hozzá, hogy krémszerű masszát kapjunk.

PADLIZSÁNKRÉM 06.
Hozzávalók: 50 dkg padlizsán, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl olívaolaj, 1 dkg bazsalikomlevél, 1 cikk fokhagyma, 1 evőkanál borecet

Elkészítése: A padlizsánt parázs fölött forgatva vagy sütőben addig sütjük (legalább fél óra), amíg héját könnyedén le nem tudjuk húzni. Húsát összevagdaljuk, majd sóval, borssal, reszelt vöröshagymával és fokhagymával simára keverjük. Állandó kevergetés mellett vékony sugárban hozzáadjuk az olajat. Ecettel és apróra vagdalt bazsalikomfűvel ízesítjük.
Jéghidegre hűtve tálaljuk frissen pirított kenyérrel, hagymás paradicsomsalátával.

PADLIZSÁNKRÉM 07.
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 100 g vöröshagyma, 50 g fokhagyma, olívaolaj, só, őrölt bors, citromlé

Elkészítése: A félbevágott tojásgyümölcsöt sóval, törött borssal meghintjük, majd egy kevés olíva olajos jénai tálban, sütőben megsütjük. Vigyázzunk, meg ne égjen. Míg sül, olíva olajban finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítünk, és a zúzott fokhagymát is áthevítjük. Hagyjuk kihűlni. A megsült törökparadicsom héjából kanállal kiszedjük a húsát, majd a hagymával, a fűszerekkel leturmixoljuk. Kevés citromlével pikáns krémet keverünk. Hűtőszekrényben 1-2 óra alatt az ízek összeérnek. Friss pitával igen finom előétel, de paradicsommal vagy chili paprikával reggelire és uzsonnára is érdemes megkóstolni.

PADLIZSÁNKRÉM 08.
Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg padlizsán, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, só, citromlé

Elkészítése: a megmosott padlizsánt a sütőlapra helyezve addig sütjük, amíg a héja fekete, ráncos nem lesz. (kb. 30 perc) Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, húsát péppé zúzzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, kevés citromlével ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük az olajat. Jól összedolgozzuk, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

PADLIZSÁNKRÉM 09.
Hozzávalók: 1 padlizsán, 2-3 ek olívaolaj, citromlé, bors, fokhagyma, kapor, metélőhagyma

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, egészben, héjastól sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, puhára sütjük.
Ha nyomásra puhának érezzük, meghámozzuk, citromlével meglocsoljuk, pépesre keverjük, olívaolajjal, fűszerekkel ízesítjük.

PADLIZSÁNKRÉM 10.
Elkészítése: Egy közepes padlizsánhoz végy két nagy vöröshagymát, három közepes paradicsomot, három gerezd fokhagymát és 0,5 dl olajat. A felkockázott vöröshagymát fonnyaszd meg a felhevített olajon, majd add hozzá a megtisztított és kis kockákra vágott padlizsánt, sózd, borsozd, törd bele a fokhagymát, majd fedő alatt lassú tűzön - olykor megkeverve - párold, míg a padlizsán meg nem puhul. Ha már a leve is elpárolgott, add hozzá a meghámozott és felkarikázott paradicsomot, s kevergetve, fedő nélkül süsd még néhány percig. Kapcsold ki alatta a tüzet, passzírozd pépesre a krémet, majd hagyd kihűlni.
Zárt edényben, hűtőszekrényben napokig eltartható.

PADLIZSÁNKRÉM 10.
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 4 gerezd fokhagyma, 2 meghámozott, feldarabolt paradicsom, só, bors, friss petrezselyem feldarabolva, 1 tk oregánó, 1/3 csésze olívaolaj, 6 tk vörösborecet

Elkészítése: Forró sütőben süssük a padlizsánokat 45-50 percig. Ezzel megelőzzük, hogy keserűek legyenek. Ráadásul a héjuk is könnyen lehúzható lesz. Ezt tegyük is meg, és vágjuk a húsát apró darabokra. Mindenképpen fa eszközt használjunk. Egy mozsárban vagy nem fémből készült tálban keverjük a padlizsánhoz a szétnyomott fokhagymát. Egy faeszközzel nyomjuk szét még jobban, adjuk hozzá a paradicsomot, a sót és a borsot, és a többi fűszert. Jöhet bele az olívaolaj és az ecet. Kóstoljunk meg, adhatunk még hozzá olajat vagy ecetet, ha kell.

PADLIZSÁNKRÉM 11. BABAGHANUSH
Szíriában és Libanonban egyaránt elterjedt, mivel a két ország konyhája sok mindenben hasonlít egymásra.
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg szezámmag, só

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, lecsurgatjuk, és héjastól sütőbe tesszük. Lassú tűzön kb. 20 percig sütjük, miközben néhányszor megforgatjuk.
Ezt követően fa- vagy műanyagkéssel meghámozzuk, és a belsejét kikaparjuk. Ezt a padlizsánhúst összezúzzuk, belekeverjük a citromlevet, 2 evőkanál olajat és a nagyon finomra darált szezámmagot.
A krémszerű pépbe beletesszük a nagyon apróra vágott fokhagymát és megsózzuk.
Tálba helyezve, ízlés szerint petrezselyemzölddel díszítjük, a maradék olajat a tetejére öntjük és felszolgáljuk.

PADLIZSÁNKRÉM 12. BABAGHANUSH FEHÉR PADLIZSÁNBÓL
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 1 dundi gerezd fokhagyma finomra reszelve, kb. 2 evőkanál tahina (közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltokban könnyen beszerezhető), 1 citrom leve frissen facsarva, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál sumac (szömörce), ízlés szerint só

Elkészítése: A padlizsánokat kicsit megszurkálom, forró sütőben kb. 60 perc alatt (szenesedésig) egészben megsütöm. Kiveszem a sütőből, és mikor már nem égeti a kezeimet, kihámozom a héjából, villával darabosra töröm, hozzáadom a tahinát, a citromlevet és a fűszereket, krémesre keverem, a petrezselyemzöldet a végén adom hozzá, díszítésként is kerülhet valamennyi a tetejére. Tálra szedem, hűtőben legalább 2-3 órán át érlelem (gyakrabban azonban elkészítem este, s másnapra tökéletesen összeérnek az ízek). Pitával, pirítóssal, kenyérrel, de önmagában is remek.

PADLIZSÁNKRÉM 13.
Hozzávalók: 2 szép padlizsán (sötétlila a színe, a bőre feszes és fényes), 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál citromlé, kb. 1 dl olaj

Elkészítése: A padlizsánt a sütő rostélyán - alufóliát alátéve - megsütjük. Lehetőleg műanyag, vagy fakéssel felvágjuk, és a húsát egy tálba tesszük, a levével együtt. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a citromlevet, elkezdjük turmixolni, majd annyi olajat adunk hozzá, amennyit felvesz. Melegen és hidegen egyformán kitűnő köretnek, pirítós kenyérre kenve, vagy magában is. Fagyasztható, igen nagy öröm télen elővenni.

PADLIZSÁNKRÉM 14.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, só, 1 fej hagyma, 1 tojásból majonéz, citromlé

Elkészítése: A padlizsánokat a tűzhely lapján, vagy lángján megsütjük. Hideg vízben megtisztítjuk a héjától, és szűrőbe tesszük, hogy a leve jól lefolyjon. Egy deszkán, fakéssel nagyon apróra vagdaljuk. Műanyag edénybe tesszük, és sózzuk, hozzáadjuk a reszelt hagymát, kiskanál citromlevet, és összekavarjuk. Folytonosan keverve, hozzáadjuk a majonézt. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

PADLIZSÁNKRÉM 15.
Hozzávalók: 3 db padlizsán, só, bors, bazsalikom, rozmaring, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint majonéz, fokhagymakrém, vöröshagymakrém

Elkészítése: A padlizsánokat közepes fokozaton 45 percig sütöm, utána megpucolom, ha nagyok a magjai, kimagozom, tálba teszem, hozzáadom a többi hozzávalót, kézi mixerrel elkeverem, utóízesítem, ha kell, és kész is!
Megjegyzés: Én nem nagyon szoktam méricskéli a hozzávalókat, mindenből úgy *gondolom formán* rakok bele, és közben kóstoltatom a férjemmel. Ha túl borsos lett, majonézzel hígítom. Ha nincs fokhagyma- és vöröshagymakrém, lereszelt és megdinsztelt fokhagyma, vagy-és vöröshagyma is jó bele.

PADLIZSÁNKRÉM 16.
Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, majonéz

Elkészítése: Ha van rá mód, parázson megsütöm a padlizsánokat (ha nincs, akkor sütőben, de a füstölt íz finom). Folyó víz alatt lehúzom a megégett héját, és hagyom a keserű lét kicsepegni belőle, majd fakéssel péppé darabolom. Belereszelem a vöröshagymát, sózom, borsozom, teszek bele ecetet, majd hozzákavarom a majonézt, és az egészet finom krémmé keverem.
Paradicsommal és kenyérrel adom az asztalra.

PADLIZSÁNKRÉM 17.
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, majonéz, citromlé, ecet, mustár, cukor, só, olaj

Elkészítése: A padlizsánt bő 1 óra hosszáig 180-200 fokon, fóliába csomagolva tepsiben megsütöm. Amikor puhára sült, lehúzom a héját, és a húsát kézi robotgéppel átpasszírozom, hogy krémes állaga legyen. Ezután hozzáadom az apró kockákra vágott vöröshagymát és fokhagymát, teszek hozzá még 1 mokkáskanál citromlevet, olajat, ugyanennyi ecetet, 2-3 mokkáskanál mustárt, ízlés szerint cukrot (ez mindenképp kell) és sót. Elfogyasztását javaslom vacsorára és reggelire pirítósra rákenve.

PADLIZSÁNKRÉM 18.
Hozzávalók: 4 kövér padlizsán, 1 fél fej közepes lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál mustár, 4 evőkanál majonéz, 1 dl olívaolaj, só, bors

Elkészítése: A padlizsánokat alaposan megszurkálom villával, és 200 fokon 2-3 órát sütöm. Amikor összeesik, kihűtöm, kettévágom, kikanalazom a belsejét. Héj ne kerüljön bele, mert az keserű! A belet egy nagy deszkára teszem, és egy nagy kés fokával péppé töröm. Az olajban elkeverem, sót, borsot teszek bele. Apróra vágom a lilahagymát, préselem a fokhagymát, és azokat is hozzáadom, majd az egészet elkeverem mustárral és majonézzel. 2 órát hűtöm. Pirítóssal isteni finom!

PADLIZSÁNKRÉM 19.
Hozzávalók: 2-3 padlizsán, 2 (kis) doboz tejföl, 4-6 gerezd fokhagyma áttörve, só, bors, paradicsom, petrezselyem a díszítéshez

Elkészítése: A padlizsánokat megmosom, megszurkálom spékelő tűvel (hogy fel ne robbanjanak), és tepsiben, sütőpapíron, takaréklángon puhára sütöm őket kb. 1-1,5 óra alatt. Egy kanállal kikaparom a padlizsánok belsejét, hozzákeverek 1-2 doboz tejfölt, 4-6 gerezd fokhagymát, majd megsózom, megborsozom, és habverővel alaposan átkeverem az egészet. Paradicsomszeletekkel és petrezselyemmel díszítem a tálat, és a hűtőbe teszem reggelig. Másnap házi kenyérrel tálalom.

PADLIZSÁNKRÉM 20.
Hozzávalók: 3 padlizsán, 2 tojássárgája, kb. 2 dl olaj, 1 hagyma, fokhagyma, ízlés szerint, só, fehérbors

Elkészítése: A padlizsánt megsütöd, hideg víz alá tartva leszeded a héját, félreteszed, hogy lecsepegjen a víz róla. A két tojássárgából az olajjal majonézt készítesz. A padlizsánt ezután egy késsel nagyon apróra összevágod, majd a majonézhez kevered. Hozzáreszeled a hagymát és a fokhagymát, sózod, borsozod ízlés szerint. Jó habosra kikavarod, és kész is van. A legfinomabb pirított kenyérre kenve. Bármilyen salátával kiváló.

PADLIZSÁNKRÉM 21.
Hozzávalók: 3 padlizsán, 2 dl olaj, 1 tojássárga, mustár, 1 közepes fej lilahagyma, só, bors

Elkészítése: A tojássárgát kikeverem kevés mustárral és az olajjal, így saját készítésű majonézt kapok. A padlizsánokat megmosom, és egészben hagyva megsütöm elektromos kályhán vagy a szabadban (így finomabb íze lesz). Ha megsültek, meghámozom, beteszem a turmixgépbe a darabokra vágott hagymával, és összedolgozom. Ezután összekeverem a majonézzel, sóval és borssal ízesítem.
Tálalás: a legfinomabb friss kenyérrel, mellé paradicsom és paprika. Kitűnő vacsora.

PADLIZSÁNKRÉM 22.
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 fej lilahagyma, olaj, só

Elkészítése: A padlizsánt megsütöm nyílt lángon, lehúzom vizes kézzel a héját, fakanál végével összevágom, hogy kenhető legyen. A hagymát apróra vágom, sózom, és olajjal habosra kavarom.
Télire is el lehet tenni: csak megsütöm és felaprítom, zacskóba teszem, mehet a fagyasztóba.
Megjegyzés: Ha szabad tűzön sütjük, füstös íze lesz. Erdélyben ez az ételt senki sem hagyná ki!

PADLIZSÁNKRÉM 23.
Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg padlizsán, 3 evőkanál majonéz, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 1 csipet só

Elkészítése: A padlizsánt nyílt lángon - vagy gáztűzhely nyílt lángján - megsütjük, majd a szenes hajától megtisztítjuk, és fakanállal apróra törjük. A majonézzel, olajjal, apróra feldarabolt hagymával és a sóval elkeverjük. Kenyérre kenve fogyasztjuk.

PADLIZSÁNKRÉM 24.
Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, fél fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 dl olaj, mustár, só, bors, ételízesítő

Elkészítése: Fémlapon megsütjük a padlizsánt, addig, amíg jó puha és felrepedezik a héja. Hideg vízbe helyezzük, és kézzel óvatosan lehámozzuk. Krumplitörővel vagy egyszerű fakanállal pépesre törjük (ne maradjon darabos!), majd elkészítjük hozzá a majonézt: a tojás kettéválasztjuk, a sárgájához egy púpozott kiskanálnyi mustárt adunk majd elkeverjük. Ezt követően lassan, kiskanalanként adagoljuk az olajat, amíg pudingszerű nem lesz a majonézünk. Vigyázat, ha belezúdítjuk az olajat, akkor folyóssá válik és dobhatjuk ki. Ha ez is kész, akkor a pépesre tört padlizsánhoz hozzákeverjük a majonézt, majd belereszeljük a hagymát. Ízlés szerint fűszerezzük.
Kiváló szendvicském, ajánlom vegetáriánusoknak friss paradicsommal és paprikával fogyasztani, úgy a legfinomabb! De készíthetünk hozzá nagyon egyszerűen finom salátát is: összeszelünk paradicsomot, paprikát, uborkát és hagymát egy tálba tetszés szerinti mennyiségben és megsózzuk. Összerázzuk, állni hagyjuk 10 percig és isteni finom salátát kapunk!

PADLIZSÁNKRÉM 25.
Hozzávalók: 2 kg padlizsán, 1 kg hagyma, 0,5 kg paprika, fél kg paradicsom, 1 ek törött paprika, 2 kk őrölt bors, 3 ek só, 3 dl olaj

Elkészítése: A padlizsánt sütőben “feketére” sütöm, majd, mikor kihűlt fakéssel meghámozom. A többi hozzávalókat megtisztítom, felaprítom, és az olajban megpárolom, összekeverem a padlizsánpéppel, tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom.

PADLIZSÁNKRÉM 26.
Hozzávalók: 2 kicsi padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, citromlé, 2 savanyú uborka, 1 tubus majonéz, 2 paradicsom, mustár, ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, és nyílt lángon, vaslábasban vagy lángelosztón forgatva megsütjük. (Vagy sütőben!) Amikor kihűlt, a héját lehúzzuk, a belsejéből a nedvességet hagyjuk kicsorogni, majd nem túl finomra pépesítjük. Citrommal, mustárral, borssal, zúzott fokhagymával, majonézzel ízesítjük, és az apró kockákra vágott savanyú uborkát meg a finomra vágott hagymát is belekeverjük.
Egy mélyebb tálba tesszük, és letakarva egy-két órára a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor a tetejét karikára vágott paradicsommal díszítjük. Puha kenyeret vagy friss pirítóst kínálunk hozzá.

PADLIZSÁNKRÉM 27.
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 10 ml (2 teáskanál) szezámmag, 10 ml (2 teáskanál) napraforgómag, 30 ml (2 evőkanál) olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, összezúzva, 1/2 citrom leve, 2,5 ml (2 teáskanálnyi) őrölt koriander, só, bors

Elkészítése: A padlizsán igen gyorsan megfő a mikrohullámú sütőben, így ennek az ízletes pástétomnak az elkészítésekor nemcsak időt takarítunk meg, de a hagyományos sütőt sem kell bemelegíteni. Olyan padlizsánokat válasszunk, amelyeket nagyságukhoz képest súlyosnak érzünk és héjuk sima, fényes.
Tisztítsuk meg a padlizsánt és szurkáljuk meg a héját. Göngyöljük be nedvszívó papírba, és FULL 5 percig. Közben egyszer fordítsuk meg. Hagyjuk állni 4 percig.
Szórjuk a magokat egy kistányérra és FULL 3 percig. Félidőben rázogassuk meg. Gyengén nyomkodjuk össze.
Vájjuk ki a padlizsán húsát, jól törjük össze és keverjük össze az olajjal, a fokhagymával, a citromlével és a korianderrel. Jól sózzuk és borsozzuk meg, majd keverjük bele az összenyomott és megpirított magokat. Ha melegen tálaljuk, adjunk hozzá pirítóst, vagy pástétomként hidegen is kínálhatjuk.

PADLIZSÁNKRÉM 28.
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 dl olaj, 1 közepes hagyma, só az ízesítéshez

Elkészítése: A padlizsánt gázlángon megsütjük (legyen jó puha, illetve a héja repedezett). Hagyjuk kihűlni, majd letisztítjuk a héját, hideg víz alatt lemossuk. Ajánlatos hagyni, lecsepegni legalább 1-2 órát, de estétől másnapig a legjobb, akkor nem lágyul el majd a krém. Fa (vagy inox) késsel, vagy a konyhai robotgéppel (sokkal gyorsabb, kevesebb a macera vele) szoktam megvágni, hozzáadom az apróra vágott hagymát, apránként hozzákeverem a péphez az olajat, majd ízlés szerint sózom.

PADLIZSÁNKRÉM 29.
Ha lehetőséged van, feltétlen próbáld ki ezt a variációt is, mert nagyon-nagyon finom!
Elkészítése: Kb. 2 kg-nyi padlizsánt egyenként nyársra szúrunk, és a héját erős tűzön szinte szénné égetjük. (Ez olyan pikáns “füstölt” ízt ad majd az egész krémnek!) Ezután hideg vízzel (kerti csap alatt) leöblítjük, lehűtjük. Ettől a padlizsán héja könnyen leválik. Meghámozom, az égett részeket eltávolítom, vágódeszkán éles késsel apró darabokra vágom, vagy inkább csak elkaparom.
Az így kapott pépbe belereszelek 1 db vöröshagymát, sózom, teszek bele kevés cukrot, beleteszem 1 citrom levét, teszek bele kevés borsot (és/vagy mentalevelet, bazsalikomot, oregánót), kb. 2 evőkanál mustárt.
Jól elkeverem, majd hozzákeverek még egy tojássárgáját és legvégül 0,5 liternyi finom olajat (amit vékony sugárban folyamatos keverés mellett öntök hozzá).
Pirítós kenyérrel a legfinomabb - ilyenkor ezt is szabad tűznél pirítjuk - de bármilyen kenyérre, kiflire, zsömlére kenhető.

PADLIZSÁNKRÉM, AHOGY A BARÁTAIM SZERETIK
Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, só, bors, 1 nagydoboz tejföl, 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: A padlizsánt hosszában 4 felé vágom, tányérban vagy sütőlapon egymás mellé helyezem őket, és mikróban vagy sütőben magas hőfokon puhára sütöm őket. Közben az olívaolajon üvegesre dinsztelem az apróra vágott hagymát. A padlizsánról lehúzom a héját, kockára vágom, és turmixba szórom a vöröshagymával, fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Pépesre mixelem, majd átteszem egy tálba, és elkeverem a tejföllel. A padlizsán méretétől függően eltérhet a tejföl mennyisége. Onnan lehet tudni, hogy mikor elég, hogy a színe már inkább fehér, mint padlizsánszínű.

PADLIZSÁNKRÉM, ALIAS VINETA ERDÉLYBŐL
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 4 húsos sárga paprika, 1 kis fej hagyma, só, bors, olaj

Elkészítése: A padlizsánokat a paprikával alufóliába tesszük, és kb. 50-55 percig sütjük 220 fokon. Ha kész, hideg víz alá tesszük, meghámozzuk, és a belsejét nagyon apróra aprítjuk, szinte péppé. Hozzáreszelünk egy kicsi fej hagymát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk (én az utóbbiból teszek gazdagon), és kb. 3-4 evőkanál olajat öntünk hozzá. Az olajat addig öntsük, amíg kenhető, krémes állagot kapunk! Mennyei íz, én az erdélyi nagypapámtól tanultam. Friss fehér kenyérrel és paradicsommal együk.

PADLIZSÁNKRÉM ANDI MÓDRA
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 paprika, 2 ek olaj, 1/2 hagyma, pici só, 1 késhegynyi cukor, 1 kk almaecet

Elkészítése: A padlizsánt és a paprikát roston rázogatás közben, bőrében barnára sütöd. A héját lehúzva ledarálod. Olajban összekevered a fűszereket, és a padlizsánkrémmel összekevered.
Hidegen kenyérre kenve fogyaszthatod.

PADLIZSÁNKRÉM ANYU MÓDRA
Elkészítése: Padlizsánt megsütni, folyóvíz alatt megpucolni majd valami nehéz tárggyal lenyomtatni, hogy a leve kifolyjon. Ezután összeturmixolni, 1 tubus majonéz, só, törött bors, 1 fej vöröshagymát belereszelni.

PADLIZSÁNKRÉM BEA MÓDRA
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, olaj, vagy majonéz, 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 2 db közepes nagyságú padlizsánt megsütünk, a sütőben. Néha meg lehet forgatni. A héja fekete lesz, és ezt le kell húzni, miután megsült a padlizsán.
A padlizsánt összetörjük, valami rozsdamentes eszközzel. Én darálógépben szoktam, a vöröshagymával együtt.
Kell még hozzátenni olajat, amennyit felvesz, sót, 1-2 gerezd fokhagymát. Ízlés szerint lehet hozzátenni majonézt is, vagy nyers tojás sárgáját.
Tojás nélkül állítólag sokáig eláll, ha légmentesen lezárt üvegben tároljuk. Erdélyi ismerőseim mélyhűtőbe is szoktak tenni padlizsánt.

PADLIZSÁNKRÉM CSUTI MÓDRA
Elkészítése: 3-4 padlizsánt sütőben megsütök héjastul. Ha puha, meghámozom, nagyjából kimagozom, és turmixgépbe teszem. Nagy fej vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát is mellédobok. (Előbb persze aprítom.) Egy púpos teáskanál mustár is jár mellé és egy kis tubus majonéz. Sózom, borsozom (fehér bors, ízlés szerint) - és mehet a turmixolás. Kikapargatom egy tálkába (ekkor már összefut a nyál a számban, de még bírnom kell, nincs készen) és kb. féldecinyi olajjal kikeverem. Kész! Pirítósra kenem, paradicsommal együtt eszem, eszem, eszem és. Nem kellene, de még egy szeletet. Szóval ez nálunk így megy.

PADLIZSÁNKRÉM EGYPERCES MÓDRA
Gyönyörű lila padlizsánok árasztották el a piacokat, és még tart is a szezonja egy darabig. Vétek lenne kihasználatlanul, vagyis padlizsán-krémtelenül hagyni ezt az időszakot. A padlizsánkrém receptje családonként és ízlésenként változik, az alapok viszont ugyanazok. Ezekkel, az alapokkal pedig nem árt tisztában lenni, mert a padlizsán az előkészítés és a fűszerezés tekintetében is különleges bánásmódot igényel.
Hozzávalók: 4-5 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 1-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), (olíva) olaj, só, bors
A változatokhoz: ízlés szerint szerecsendió, majonéz, tojás, pár csepp citromlé

Elkészítése: Fontos! A padlizsánnak nem tesz jót, ha fém eszközökkel érintkezik, így az aprításhoz és keveréshez használjon fa vagy inox (rozsdamentes) kést és kanalat, a krémet pedig tegye műanyag, üveg vagy porcelán tálba.
A megmosott, egész padlizsánt süsse meg lehetőleg füstös, nyílt tűzön. Ha erre nincs lehetősége, akkor gáztűzhelyen, egy elosztórácson, vagy a sütőben. Ha sütőben süti, akkor érdemes sütőpapírt alátenni, mert a sülés közben kifolyó lé ráéghet a rácsokra. A padlizsánt addig kell sütni, amíg minden oldalról jól megég a héja. Ezután hideg vízbe mártogatott kézzel húzza le a héjat. Fakéssel aprítsa masszává a zöldségek húsát, reszeljen hozzá egy közepes fej vöröshagymát. Most jöhet ízlés szerint a zúzott fokhagyma és a fűszerek, majd keverje el az egészet kb. 2,5 dl olajjal. Ha lágyabb masszát szeretne kapni, érdemes elkeverni benne egy nyers tojást is. A kész krémet tegye hűtőbe legalább fél órára, mert az ízek csak így érnek össze igazán.
Ha van elég helye a mélyhűtőben, érdemes elrakni ebből a finomságból télire is. Ilyenkor azonban csak a megsült és összetört padlizsánt fagyassza le, ízesíteni akkor kell majd, ha kiolvadt.
A padlizsánkrémet előételként vagy vacsoraként friss vagy pirított kenyérrel tálalja. Felhasználhatja továbbá rakott vagy töltött ételekhez is.
Ugyanennek a krémnek az erdélyi változatát úgy készítheti el, hogy a padlizsánmasszához vöröshagymát, sót, borsot és lehetőleg házi készítésű majonézt ad. Friss kenyérrel és paradicsommal tálalja.

PADLIZSÁNKRÉM ERZSIKE MÓDRA
Elkészítése: Kb. 2 kg-nyi padlizsánt, egyenként nyársra szúrunk, és a héját erős tűzön szinte szénné égetjük. (Ez olyan pikáns “füstölt” ízt ad majd az egész krémnek!) Ezután hideg vízzel (kerti csap alatt) leöblítjük, lehűtjük. Ettől a padlizsán héja könnyen leválik. Meghámozom, az égett részeket eltávolítom, vágódeszkán éles késsel apró darabokra vágom, vagy inkább csak elkaparom.
Az így kapott pépbe belereszelek 1 db vöröshagymát, sózom, teszek bele kevés cukrot, beleteszem 1 citrom levét, teszek bele kevés borsot (és/vagy mentalevelet, bazsalikomot, oregánót), kb. 2 evőkanál mustárt.
Jól elkeverem, majd hozzákeverek még egy tojássárgáját és legvégül 0,5 liternyi finom olajat (amit vékony sugárban folyamatos keverés mellett öntök hozzá).
Pirítós kenyérrel a legfinomabb - ilyenkor ezt is szabad tűznél pirítjuk - de bármilyen kenyérre, kiflire, zsömlére kenhető.

PADLIZSÁNKRÉM FAGYASZTVA
Hozzávalók: 75 dkg padlizsán, 2 dl olaj (vagy egy tubus majonéz), 3-4 gerezd fokhagyma, 2 citrom leve vagy enyhe ecet, só, őrölt fehérbors

Elkészítése: A padlizsánt a sütőben vagy vaslapon - forgatva - megsütjük, majd meghámozzuk, és turmixgépben pépesítjük. Miközben összetörjük, a citromlével vagy ecettel folyamatosan locsolgatjuk, nehogy megbarnuljon. Utána apránként, vékony sugárban az olajat belecsurgatjuk, miközben - akár a majonézt- kevergetjük. Sóval, borssal, tört fokhagymával ízesítve behűtjük. Műanyag dobozokba töltve, megfagyasztva akár egy évig is eláll. 

PADLIZSÁNKRÉM HAJNALKA MÓDRA
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán, tengeri só, fehérbors (elhagyható), néhány csepp ecet (v. citromlé), kb. 1 dl olívaolaj

Elkészítése: A padlizsánokat megszurkáljuk, mikrohullámú- vagy hagyományos sütőben megsütjük. Közben a hagymákat lereszeljük, vagy vékony, magas edényben rúd mixerrel felaprítjuk. A sült padlizsánokat félbevágjuk, fa- vagy műanyag késsel kikaparjuk a héjából, és a hagymához keverjük. Ecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd kb. 1/4 rész olívaolajjal krémesre keverjük. Hűtőben tároljuk.
Barna kenyérre kenve, sajtszelettel, paradicsommal díszítve szoktam kínálni.

PADLIZSÁNKRÉM (KÖPOLO) IRÉNE MÓDRA
Hozzávalók: 2 db padlizsán (fontos, hogy hosszúkást vegyünk, mert ezeknek nincs keserű mellékízük), 1/2 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi majonéz (készen vásároltat tettem bele), frissen vágott petrezselyem (elhagyható), 1 kávéskanálnyi piros paprika (elhagyható)

Elkészítése: A padlizsánt karikákra vágjuk, lesózzuk és hagyjuk ez kb. 20 perc, hogy levet eresszen. Lemossuk a sót és forró olajban hirtelen mindkét oldalán kisütjük. Miután kihűlt kézi mixerrel összepasszírozzuk, úgy hogy belerakjuk a fokhagymát, a petrezselymet és a piros paprikát.
Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Olajat már nem tettem hozzá, mert az pont elég volt, amiben kisütöttem és benne maradt a padlizsánban, mert nem csepegtettem le, ill. nem tettem papírtörlőre.

PADLIZSÁNKRÉM JUHSAJTTAL
Hozzávalók: 2 darab kb. 30 dekás padlizsán, 3 ek olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg Feta sajt, 1 ek citromlé, 1 kk friss oregánó (vagy fél kk szárított), só, fekete bors

Elkészítése: A sütőt 220 fokra előmelegítem. A padlizsánokat megmosom, és hosszában kettévágom. A vágási felületüket olajjal beecsetelem. Egy tepsit kibélelek alufóliával (fényes felületével felfelé) és a padlizsánokat a vágási felülettel lefelé belefektetem. Betolom a sütő középső szintjére, és fél óráig sütöm. A padlizsánokat kiveszem és eltávolítom a szárait, a fokhagymát megtisztítom és mindezeket a fetával együtt, mixerben pürésítem. Az így kapott krémet citromlével, sóval, borssal, oregánóval ízesítem, és fél órára, hidegre teszem.

PADLIZSÁNKRÉM JUHTÚRÓVAL
Hozzávalók: 1 kicsi padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg juhtúró, só, bors, ízlés szerint, 2 paradicsom, 2 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a meghámozott, kockára vágott padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és belekeverjük az áttört fokhagymát. Fedő alatt, időnként megkevergetve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.
A lehéjazott, felszeletelt paradicsomot beletéve, néhány percit pirítjuk, a tűzről levéve langyosra hűtjük, végül belekeverjük a juhtúrót.
Jól kifagyasztva kenjük kenyér- vagy zsemleszeletekre.
Juhtúró nélkül a hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll, és csak fogyasztás előtt keverjük bele a túrót.

PADLIZSÁNKRÉM KATI MÓDRA
Elkészítése: Egy tojássárgából majonézt keversz, úgy, hogy a sárgához teszek egy kiskanál mustárt, és apránként csurgatsz rá, folytonos kevergetés mellett, kb. 1/4 liter olajat. Lehet, először úgy tűnik, elvágódott, de a második, harmadik csurrantásnál, szépen összeáll a majonéz, és addig csepegteted, kavargatod, míg a negyed liter olajat felveszi. Ha mégis összefutna, azaz elvágódna a majonéz, még tégy hozzá egy kis mustárt, és kavargasd gyorsan.
A vinetét (2-3 közepes darab), megsütöd, akár a gáztűzhelyen, egy platnin. Mind a négy oldalát, és az alját is. Úgy értettem, ezt már készítette Hajni. Utána leszeded az égett héját, és vineté-törővel összevagdosod. Ha az nincs, akkor egy kés hátával. Sokkal jobb, mintha mixerrel készítenéd. Nem nyúlós, nem pépes, élvezetesebb. Vagdosod, keresztül-kasul.
Beleteszed a majonézbe, és apróra vágsz hozzá egy kisebb fej fehér hagymát, amit Ti vörösnek neveztek. A lila hagymától, ami nálunk vöröshagyma, kesernyés lesz. Nem kell sok hagyma, csak egy kis fejecske. Aprózhatsz hozzá 2-3 cikkecske fokhagymát is, finomabb lesz tőle. Akár, Delikáttal is sózhatod, és kész a finom reggeli.

PADLIZSÁNKRÉM KLEMI MÓDRA
Kétféle módon is készíthető. Vagy megsütöd a padlizsánt, meghámozod és elkaparod, vagy veszel az egyik áruházban natúr padlizsánkrémet (na, jó, segítek, a neve: P.M.) és abból készíted el. Mindkettő finom!
Hozzávalók: fél kiló padlizsánkrém, egy tyúktojásnyi reszelt hagyma, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 1 dl étolaj, 1.5-2 dl majonéz, 1 tk mustár, só, őrölt bors

Elkészítése: A krémbe beleteszed a reszelt hagymát, a fokhagymát és az olajat. Lehetőleg olívát. Alaposan összekevered, sózod, borsozod, jöhet a mustár és a majonéz is. Újabb keverés és kóstolás következik. Ha jó és nem kell tovább ízesíteni, akkor már vár rád két szelet puha kenyér is, mert a padlizsánkrém próbája is az evés!

PADLIZSÁNKRÉM LOUISIANAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 2 fej hagyma apróra vágva, 2-3 zöldpaprika apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl olaj, 2-3 paradicsom hámozva apróra vágva, 3-4 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöld, só, bors, ételízesítő

Elkészítése: Forró sütőben süssük meg a padlizsánt egészben teljesen puhára. Vágjuk ketté, és kanállal szedjük ki a puha belsejét. Az olajban pároljuk üvegesre a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a zöldpaprikát, paradicsomot, petrezselyem zöldet és a padlizsán pürét, kis lángon kevergetve főzzük sűrűre. Hűtsük ki, és 3-4 óra hosszat tartsuk hűtőben. Vajas pirítóshoz vagy sós kekszhez adjuk citromszeletekkel díszítve.

PADLIZSÁNKRÉM MÁSKÉPP
Hozzávalók: 1,5 kg padlizsán, 1 fej fokhagyma, 1-2 fej közepes méretű vöröshagyma, 1 kaliforniai vagy paradicsompaprika, fél (kicsi) tubus csemege piros arany
2 púpozott evőkanál mustár, só és bors, ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánokat meghámozzuk, félbe vágjuk, majd alufóliával kibélelt, olajozott tepsibe helyezzük. A tetejét lefedjük fóliával és kb. 30-40 percig pároljuk. Lábasba olajat öntünk, a felkockázott vöröshagymát és az apróra vágott paprikát megdinszteljük. Rárakjuk a padlizsánt, melyet a tepsiből kivéve krumplinyomóval kissé összepasszíroztunk. Rátesszük az fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, mustárt, piros aranyat, borsot, sót. Ha úgy látjuk, hogy kezd lesülni, öntünk rá egy kis olajat. Aki nem szereti darabosan, a végén botmixerrel összeturmixolhatja.

PADLIZSÁNKRÉM NAGYAPÓ MÓDRA
Elkészítése: A padlizsánt héjában kell megsütni, még forrón lehámozni, nem mixerrel, hanem fakéssel apróra szétverni. Azért nem mixerrel, mert az a magját is szétzúzza, és attól keserű lesz az egész. Miután pasztává ütögetted, majonézhez kevered, rögtön, másképp megfeketedik. Sózni, kevés mustárt, esetleg pár csepp citromlevet. Én borsot nem teszek hozzá. Mi ezt majdnem minden nap készítjük, és télire is teszek el.

PADLIZSÁNKRÉM NAGYI MÓDRA
Hozzávalók: 3-4 db padlizsán, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, jó sok majonéz, ízlés szerint vagy csak úgy érzéssel, + mustár, olívaolaj, só, bors, oregánó, flekken fűszerkeverék

Elkészítése: A padlizsánokat egyben kisütjük (legjobb a kerti grillen, mert akkor jó füstös íze lesz, ám kert hiányában ezt lehet a flekken fűszerkeverékkel kompenzálni). Megszurkáljuk, hogy kijöjjön a keserű leve, a lila héját leszedjük, és csak a belsejét használjuk fel, amit a hozzávalókkal (rúd mixerrel vagy turmixgépben) pépesítünk.

PADLIZSÁNKRÉM SACI MÓDRA
Hozzávalók: 2 egészséges, közepes nagyságú padlizsán, 1 fej közepes nagyságú hagyma, 2 púpos evőkanál majonéz, 1 evőkanál ecet, 150 ml napraforgó olaj (vagy picit több, ízlés szerint), 1/2 kiskanál só, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi piros paprika

Elkészítése: A padlizsánokat villával megszurkálom, körbe-körbe mindenhol (kb. kétujjnyi távolsággal a szurkálások között). Beteszem a sütőbe, és minden oldalát addig sütöm, míg megfeketedik (a szó szoros értelmében megégetem, de vigyázok, hogy ne száradjon ki). Mikor megsült, kiveszem és kihűtöm. Ezután óvatosan lehúzom az égett bőrt és a masszát egy plasztik vagy üvegtálba teszem. Az égett bőréről lekaparom a még rajta lévő masszát (ez fontos, mert ez adja az ízét). Ezt a masszát vágódeszkára teszem és plasztik vagy fa késsel péppé dolgozom. (Fontos, hogy fém ne érjen hozzá, mert megfeketedik.) A péppé dolgozott masszát visszateszem a tálba és hozzáadom a nagyon apróra vágott hagymát, megsózom, megborsozom, paprikázom és hozzáadom az ecetet és az olajat. Addig kavarom fakanállal, amíg homogén nem lesz. Ekkor hozzáadom a majonézt. Ezt jól belekeverem és jégszekrényben tárolom másnapig. Ekkor már finom.

PADLIZSÁNKRÉM SÁRKÁNYLÉDI MÓDRA
Elkészítése: A padlizsánt meg kell sütni héjastól, hogy le lehessen húzni a bőrét (de belül is át legyen sütve).
Utána kikaparjuk a közepét, és villával jól elpépesítjük, majd apróra vágott - ha lehet, akkor édes- hagymát (ami nem erős, és finomabb is tőle), sót és majonézt keverünk bele. Az összetevőket ízlés szerinti mennyiségben használjuk.
Kenyérre kenve isteni finom!

PADLIZSÁNKRÉM SUHI MÓDRA
Elkészítése: Megmosod alaposan, és közepesen forró sütőbe tedd be sülni egy tepsiben vagy tálon kb. fél órára. Amikor olyan lesz, mint a sült tök, vedd ki, hagyd kihűlni. Meghámozod, majd kettévágod és kotord ki a magját. A húsát péppé zúzod vagy turmixolod és apróra vágott hagymával, kevés zúzott fokhagymával keverd el, ízlésed szerint fűszerezd. Ha nagyon híg lenne, főtt krumplival lehet sűríteni vagy krumplipürével.
Megjegyzésem: jómagam a magját soha nem dobom ki, hanem benne hagyom, mert az is ehető. Igaz, a krém színe sötétebb lesz. Próbáld ki előbb mag nélkül.
Fűszereknek bármit, amit szeretsz, használhatsz: só, bors, vegeta ugye kötelező, ezen kívül minden, amit szeretsz.
Reggelire, uzsonnára akár friss kenyérre, akár pirított kenyérre kenve, forró teával, uram bocsá’ boros teával, borral hallatlanul ízletes étel. Ha kíméletesen fűszerezed, akkor kisgyerekek is ehetik nyugodtan.
Gyomorfekélyes betegek lehetőleg kotorják ki a magot, mert hasonlóan a szőlőmaghoz, izgathatja a fekélyt.

PADLIZSÁNKRÉM - SZIMPLA
Hozzávalók: 1-2 szép darab padlizsán, 1/2 fej vöröshagyma vagy 3-4 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors

Elkészítése: A padlizsánokat vaslapon (gyakorta forgatva) vagy sütőben közepes lángon, 60-70 perc alatt (előtte villával szurkáljuk meg, különben jó hangosan felrobban) kívülről kopogósra sütjük. Lehúzzuk héját, majd fakéssel apróra vágjuk. A vöröshagymát lereszeljük (kevésbé mazochisták turmixolják), a fokhagymát használóknak azért könnyebb dolguk van. Ízlés szerinti olajat, jó sok sót és borsot nyomunk hozzá, alaposan összekeverjük.

PADLIZSÁNKRÉM - A VARIÁCIÓ
Elkészítése: A fentiekhez adj hozzá egy-két egészséges kaliforniai paprikát, nagyobbacska szeletekre vágva, grillen/vaslapon kívülről feketére sütve. Húzd le a héját (ilyenkor már nagyon könnyen lejön), vágd kis darabokra és keverd a padlizsánkrémhez.

PADLIZSÁNKRÉM - B VARIÁCIÓ
Elkészítése: A szimpla verziót egészítsd ki néhány evőkanálnyi majonézzel. Ez esetben fogyókúrázók is messziről kerüljék.

PADLIZSÁNKRÉM - C VARIÁNS (JOY RECEPTJE)
Hozzávalók: 1 friss, kemény, méretes padlizsán kb. 30 dkg, 1 kis fej vöröshagyma ~ 5-6 dkg, 2 nagy gerezd fokhagyma, 1 ág bazsalikom, csokor petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 ek csípős mustár, 2 ek majonéz, 1 kk cukor, 1 csipet só, fél citrom magtalan leve

Elkészítése: A padlizsánt lángelosztó vaslapon alaposan agyon szurkálva megsütöm.
Ettől lesz igazán finom!
A sült padlizsánt hideg vízbe mártom, majd nedves konyharuhába csavarom.
A hagymát az olajon lepirongatom, rádobom a cukrot, sót, agyoncsapott fokhagymát, bazsalikomot, apróra vágott petrezselyem felét, félre húzom.
Megtisztítom a padlizsánt a kokszos bőrétől, összedarabolom, turmixgépbe dobom.
Beleöntöm az ízesített olajat, a mustárt, majonézt, és addig turmixom, míg sima-krém lesz.
Azonnal fogyasztható, hűtve még finomabb.
Aki nem szereti, majonéz helyett használjon sűrű tejfölt.
Ha kihagyod a tejfölt, hosszabb ideig is tárolható a hűtőben, vagy lefagyasztható.

PADLIZSÁNKRÉM TÉLIRE 01.
A padlizsán eltevése egy kicsit munkaigényes, mivel két órába is beletelik, mire kész lesz, viszont télen a legjobb vendégváró, és akkorra már nem is emlékszünk a vele járó munkára.
Hozzávalók 2 kg padlizsánhoz: 40 dkg vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj, 1-1 kávéskanál só és őrölt bors, üvegenként egy késhegynyi tartósítószer

Elkészítése: A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, vagy fokhagyma nyomón átnyomjuk, és egy deci olajon megpároljuk. A sütőben addig sütjük a padlizsánt, amíg ráncos nem lesz, és a héja megreped. A héját lehúzzuk, a húsát, a párolt hagymához adjuk, sót, borsot adunk hozzá, majd mixerrel pépesítjük. Ismét felforraljuk, majd azon melegében kisebb üvegekbe öntjük, a tetejére tartósítószert teszünk és egy evőkanál olajat! Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A legjobb pirítós kenyéren. Mustárral, majonézzel bolondíthatjuk, de van, aki ételízesítőként is használja.

PADLIZSÁNKRÉM TÉLIRE 02.
Elkészítése: 5 kg padlizsánt lesütünk sütőlapon, és víz alatt megtisztítjuk a héjától. Hagyjuk lecsepegni egy szitában, és egészben, zacskóban a mélyhűtőben lefagyasztjuk. Télen, amikor használni akarjuk, kivesszük, és miután kienged, dinsztelt hagymával, 2dl olajjal kikeverjük, hogy krémet kapjunk. Az 5 kg padlizsánt 5 porcióra osszuk.

PADLIZSÁNKRÉM VACSIRA, AHOGY DIA SZERETI
Imádom a padlizsánt, a belőle készített krémet pedig még jobban! Sokan panaszkodnak, hogy nem szeretik maguk elkészíteni, mert keserű lesz sütés után. Íme, az én elkészítési javaslatom, hogy milyen módon nem lesz utóíze!.
Hozzávalók: 3 közepes méretű padlizsán, 1/2 fej lila hagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 tk olaj, 1/2 citrom leve, 2 tk mustár, kb. 1,5 dl majonéz (ízlés szerint elhagyható), fűszerek: só, bors

Elkészítése: A padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütöm (25 perc után megfordítom a zöldségeket, hogy jól átsüljenek). Ha kész, kiveszem és néhány percig hűlni hagyom.
Ez idő alatt megpucolom, és apró kockára vágom a lilahagymát, majd lesózom és félreteszem, amíg levet enged. Így a hagyma picit megpuhul, és a gyomromat sem bántja, mint egyébként nyers társa teszi. A fokhagymát szintén megpucolom és nyomón áttöröm.
A padlizsán ez alatt a kb. 10 perc alatt annyira kihűl, hogy kézzel nyugodtan dolgozhatunk vele. Egy deszkára - vagy tányérra tesszük a zöldséget, a héját (a kacs alatt) összecsípjük és egyszerűen lehúzzuk a padlizsánról. A végén - ha így körben leszedtük a héját - a padlizsánt egy fa lapáttal levágjuk a szúrós kacsról. Egy nagyobb műanyag tálba tesszük, és a falapáttal elkaparjuk a padlizsánt, majd meglocsoljuk egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon tovább. (Ugyanígy teszünk a másik 2 darabbal is.) Ezután hozzáadjuk az olajat és fűszereket: mustár, bors, fokhagyma, majd a kinyomkodott, vízzel (szűrőn keresztül) átöblített lilahagyma. A sóval vigyázzunk, mert
1.) a lilahagyma magába szívta az ízét, amit a krémben érezni fogunk,
2.) mivel még langyos a padlizsán nem érezzük annyira intenzíven a fűszerek ízét, és ez bizony csalóka lehet.
A legjobb, ha a krémet hűtőbe tesszük és miután alaposan lehűtöttük, közvetlenül fogyasztás előtt kóstoljuk meg újra, és csak ezután fűszerezzük, ha szükséges. Ekkor tegyük bele a majonézt, ami persze fogyókúra során, vagy ha valaki nem szereti, akár el is hagyható. Én bevallom őszintén a majonézes változatot jobban kedvelem, kissé édes ízt és finom krémes állagot ad a padlizsánkrémnek.