Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tofu és paprika nyárson sütve


Tofu és paprika nyárson sütve

A finom tofunyársakat kínáljuk lágy-fűszeres mártással, és uborkából, hagymával, piroshúsú paprikából készült friss salátával: teljes értékű vegetáriánus főétel.

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg tofu (szójatúró), 1 narancsszín húsú paprika, 1,5 dl szójaszósz, 25 g friss gyömbér, 3 gerezd fokhagyma,

A szószhoz: 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 40 g friss gyömbér, 2 piros csípőspaprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 tamariska-tok, 4 dl kókusztej, 1 zöldcitrom, 1 teáskanál barnacukor, 10 dkg sózott földimogyoró

Kell még hozzá, fanyársak

A fanyársakat áztassuk éjszakára meleg vízben, hogy sütés közben ne szenesedjenek el. Ha nem találunk tamariska-tokot, látogassunk el egy indiai élelmiszerboltba: itt biztosan találunk tamariska-krémet vagy konzervet, amit a tok helyett felhasználhatunk.

Vágjuk kis kockákra a tofut, a paprikát mossuk meg és vágjuk kockákra. a tofut és a paprikát tegyük egy tálba, és keverjük el a szójaszósszal. Hámozzuk meg a gyömbért és a fokhagymát, vágjuk vékony csíkokra és tegyük a tofuhoz. Töltsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és pihentessük egy éjszakán át a hűtőben.

Vágjuk apróra a hagymát és süssük 2 percig forró olajban. Vágjuk ki a csípőspaprika magját, hámozzuk meg a gyömbért és a fokhagymát, az egészet vágjuk finomra, tegyük a hagymához és főzzük puhára.

Vágjuk ki a tamariska húsát a tokból, dobjuk ki a magokat. A kókusztejjel, zöldcitrom-lével és cukorral együtt keverjük a hagymás szószhoz. Hagyjuk összeérni kb. 20-30 percig. Ha szükséges töltsünk hozzá kevés vizet.

Pirítsuk meg a földimogyorót és serpenyőben, olaj nélkül, mixer segítségével vágjuk apróra és tegyük félre. A szószt pürésítsük a mixerben és tegyük vissza a lábosba. Adjuk hozzá a finomra vágott földimogyorót, ízesítsük sóval és borssal.

A tofukockákat és a paprikát szúrjuk négyesével a nyársakra. egy serpenyőben hevítsünk olajat, és süssük a tofut aranybarnára. Tálaljuk a forró szósszal.

Fordította Szabó Béla