Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zöldséges kuszkusz


Zöldséges kuszkusz

Finom és teljesen vegetáriánus fogás, semmiben sem marad el a hagyományos kuszkusztól. A zöldséget nem főzzük, hanem sütőben pároljuk.

Hozzávalók 4-6 személyre
A zöldséghez: 1 fej lila hagyma, 1 padlizsán, 1 édeskömény gumó, 2 cukkíni, 40 dkg zöldbab, 1 db piros színű paprika, 1 db narancsszínű paprika, olívabogyó, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál köménymag, 1 teáskanál szegfűbors-por, tengeri só, fekete bors

A kuszkuszhoz: 1 teáskanál tengeri só, 25 dkg kuszkusz, 2,5 dkg vagdalt szárított mandula, 5 dkg szárított vagdalt datolya, 2,5 dkg vaj

A szószhoz: 2 cikk fokhagyma, 1 zöldcitrom, 2 zöld csípőspaprika, 1 evőkanál friss koriander, 1 evőkanál friss bazsalikom, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál méz

A kuszkusz pillanatok alatt elkészül, kezdjük tehát a zöldségek megpárolásával (melegítsük elő a sütőt 200°C-ra). A színes zöldség remekül mutat kuszkusszal körülrakva, a szószt külön tálaljuk.
aki szereti a csípős ízeket, keverjen több szószt az adagjához.

Zöldségek: a hagymát, padlizsánt, édesköményt és a cukkínit vágjuk körülbelül egyforma darabokra, és terítsük szét a sütőlapon. Tegyük hozzá a zöldbabot, és a megtisztított csíkokra vágott paprikát.

A zöldségekre öntsünk 2-3 evőkanál olívaolajat, és szórjuk meg a hámozott, feldarabolt fokhagymával, a köménymaggal, a szegfűbors-porral, a sóval és a borssal. A zöldséget pároljuk kb. 40 percig, míg zsenge és aranybarna nem lesz.

Szósz: hámozzuk meg és nyomjuk szét a fokhagymát, hámozzuk le a zöldcitrom héját és facsarjuk ki a gyümölcs levét. A csípős paprikát magozzuk ki és vágjuk apróra. a koriandert és a bazsalikomot vágjuk finomra. Tegyük a fűszereket egy tálba.

Adjuk hozzá az olívaolajat, a paradicsomszószt és a mézet, az egészet jól keverjük el habverővel.

Kuszkusz: egy lábasban forraljunk fel 2,5 dl sós vizet. Vegyük félre a főzőlapról, keverjük bele a kuszkuszt, a mandulát és a datolyát. Tegyük rá a fedőt és hagyjuk állni 10 percig, hogy az összetevők megpuhuljanak. Adjuk hozzá a vajat, keverjük el, és főzzük alacsony hőfokon 15 percig.

Fordította Szabó Béla