Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zöldségkompozíció


Zöldségkompozíció

Hozzávalók: 3 nagy sárgarépa, 4 zellerszár, 4 burgonya, 20 dkg brokkolirózsa, 10 dkg magozott szilva, 15 dkg fűszeres sajt, savanyú zöldpaprika (nem nagyon csípős), petrezselyem, olívaolaj

Külön-külön megfőzzük, és csíkokra vágjuk a zöldségeket (brokkoli, répa, burgonya, zeller). Lapos tálon elrendezzük őket a szilvával és egy kevés paprikával. Olajjal, sóval, durvára reszelt sajttal és petrezselyemmel ízesítjük a kompozíciót. Tálaláskor meleg körítésként Bearni mártással vagy Róbert mártással kínáljuk.

Bearni mártás:

Három mogyoróhagymát egy pohár ecettel és egy csokor tárkonnyal összemixelünk, majd a tűzhelyre tesszük, és kis lángon kavargatjuk, amíg össze nem sűrűsödik, ekkor félrerakjuk kihűlni. Hozzákeverünk 4 tojássárgáját, ismét alacsony lángra tesszük, nehogy forrni kezdjen és 2 dkg vajat beleolvasztunk. a mártást melegen fogyasztjuk.

Mártás Róbert módra:

Lassú tűzön felolvasztunk 5 dkg vajat, beledobunk 2 fej apróra vágott hagymát, és apránként hozzáadunk egy evőkanál lisztet. Belekeverünk egy pohár fehérbort, egy pohár zöldséglevest, sót, borsot. Forrásig hevítjük, hozzáadunk egy kis kanál mustárt és 2 apróra vágott savanyú uborkát, majd melegen tálaljuk.

Fordította Szabó Béla