Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirke sütőben rizzsel


Egy kis tepsibe szórjunk bele 3 dl rizst. Keverjük össze két evőkanál petrezselyemzölddel, teáskanálnyi sóval, fél mokkáskanálnyi őrölt borssal, egy fej durvára vágott vöröshagymával. Öntsük le 6 dl forró vízzel. Keverjük villával át, és fedjük le.

Egy csirkét vágjunk félbe. Keverjünk össze fél mokkáskanál őrölt borsot, 4-5 szem tört koriandert, egy teáskanál morzsolt bazsalikomot, ugyanannyi rozmaringlevelet és egy teáskanálnyi sót. Ezzel szórjuk meg a csirkét.

Egy tepsibe, amibe a felezett csirke belefér, vékony csíkokra vágott húsos szalonnát rakjunk le. Szórjunk rá egy sor karikára vágott vöröshagymát, egy gerezd zúzott fokhagymát. Fektessük rá a csirke-feleket, és a tetejükre is szórjunk egy sor karikára vágott hagymát és zúzott fokhagymát. 1 dl vizet keverjünk el 1 dl fehérbort, és töltsük a tepsi szélénél a csirke alá. A két tepsit toljuk be a sütő közepére tett rácsra. 190 fokon süssük, a csirkét saját levével öntözgetve. Nem árt a rizsre is ránézni egyszer, és átkeverni - de csakis villával!

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje