Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sült báránycomb


Hozzávalók: 2,15 kg báránycomb, 2 fokhagyma, vékony csíkokra vágva, fél mokkáskanál só, késhegynyi bors, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 1 citrom leve, 2 evőkanál olívaolaj, egy evőkanál friss oregánó, vagy egy mokkáskanál szárított, 1 teáskanál kakukkfű - vagy egy mokkáskanál szárított, 1 evőkanál friss rozmaring, vagy egy mokkáskanál szárított, 1 evőkanál petrezselyemzöld, só, frissen őrölt feketebors, 1,5 kg burgonya.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A hús felületét vékony kés pengéjével szúrjuk be több helyen, a fokhagymacsíkokat forgassuk meg petrezselymes, sós, borsos keverékben, és ezzel tűzdeljük meg a bárányt. Tegyük a húst tepsibe. Kenjük be a hús felszínét az olajjal elkevert citromlével.

A finomra vágott fűszereket keverjük össze borssal és sóval, ezzel szórjuk meg a bárány tetejét. Fóliával takarjuk le a tepsit, és hagyjuk a bárányt pácolódni 15 percig szobahőmérsékleten. Hámozzuk meg a burgonyákat és hosszában negyedeljük fel. Tegyük hideg vízbe. A bárányt a sütő közepére helyezett rácsra toljuk be, és letakarva süssük 30 percig. Aztán fordítsuk meg, és öntözzük meg saját levével.

Takarjuk újra le, és még 30 percig süssük. Vegyük le a fóliát, újra öntözzük meg, és még egy órát süssük. A burgonyákat rendezzük el a hús mellett, forgassuk bele a szaftba, és az utolsó 35-40 percben süssük együtt a hússal. Sok szaftot beszív, ezért nem is lesz ropogós. Ha ropogós burgonyát szeretnénk, akkor a felvágott burgonyát forgassuk meg négy evőkanál olívaolajban, sózzuk, borsozzuk és egy másik tepsiben tegyük be a sütőbe az utolsó sütési órára.  Ha elkészült, a húst vegyük ki, és hagyjuk pihenni letakarva meleg helyen. A burgonyát is tartsuk melegen. Szeleteljük fel a bárányt. A burgonyával és salátával körítve tálaljuk.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje