Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszeres sertéskaraj Anyók@ módra


Hozzávalók: egy egész karaj, 2 dl olívaolaj, 2 teáskanál paprikakrém, 3 db fehér kardamom mag, 1 teáskanál friss rozmaring, 1 teáskanál friss kakukkfű, 5 db friss zsályalevél, apróra tördelt babérlevél, 5-8 szál petrezselyem, 1 teáskanál citromlé, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma, 2 db vöröshagyma, 2 dl fehérbor

Vágjuk finomra a zöldfűszereket, keverjük el jól az olívaolajban. A megformázott karajt fektessük tepsibe, kenjük meg a páccal. Letakarva pihentessük 24 órát hűtőszekrényben. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A húst fedjük be vékony szalonnaszeletekkel. Szórjunk köré negyedelt vöröshagymát. Toljuk be a karajt a sütőbe, és 15 percig süssük magas hőfokon. Öntsünk a tepsibe 2 dl fehérbort, takarjuk le a tepsit, vegyük vissza a hőt 200 fokra és 25-30 percig süssük. Szúrjuk meg hústűvel a közepét - ha rózsaszín a leve, akkor meg hagyjuk sülni 10-15 percig, ha fehér, akkor vegyük ki a sütőből, és kihűlésig hagyjuk befedve.

Az alatta levő szaftot öntsük a kiolvadt szalonnákkal együtt a késes robotba és pépesítsük. Öntsük kis lábasba, keverjünk el benne egy teáskanál lisztet (nem fontos, a nélkül is krémes), forraljuk fel, ha túlságosan sűrű, keverjünk bele bort. Szénhidrátkedvelők öntsenek bele tejszínt.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje