Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás spárga


Fél csomag vargányaszeletet öblíts le folyóvízzel alaposan, majd áztasd be langyos vízbe.

Fél kg spárgát főzz meg kávéskanál sóval, cukorral, késhegynyi borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel ízesített vízben összekötözve, vigyázzállásban - mármint a spárga álljon így a fazékban, fejével felfelé. Lecsorgatva, madzag nélkül fektesd tűzállótálba. Egy csomag újhagymát karikázz fel vékonyan, két evőkanál olajon vagy vajon futtasd meg, szórd rá a megduzzadt és apróra vágott gombát, borssal, sóval, kevés szerecsendióval és 3 evőkanál petrezselyemmel dinszteld meg. 2 tojássárgájában keverj el egy csapott evőkanál lisztet, engedd fel 1,5 dl fehérborral, óvatosan öntsd a gombához és főzd kis lángon, amíg sűrűsödni kezd.

Ha túl sűrű, hígítsd vagy borral, vagy tejszínnel. Krémes állapotában öntsd a várakozó spárgákra, told be a sütőbe és 180 fokon 20-25 perc alatt süsd meg. Természetesen csak olyan gomba jöhet számításba, amelyik nem lép beláthatatlan interakcióba az alkohollal!

Amennyiben csupa tintagomba akad a környéken, helyettesítheted a bort citromlével és tejszínnel.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje