Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sajtos rudak


Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 kávéskanál élesztő, 0,5 dl langyos tej, 1 mokkáskanál cukor, 12 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 tojás sárgája, 1,5 teáskanál só, 8 dkg reszelt sajt

A lisztet szitáljuk tálba, készítsünk mélyedést a közepébe. Keverjük el benne az élesztőt a tejjel és egy mokkáskanál cukorral. Hagyjuk megkelni. A vajat olvasszuk meg, de ne melegítsük fel. A tojás sárgáját keverjük el a sóval. A tésztát dagasszuk ki fokozatosan adva hozzá a vajat, tejfölt és a sós tojást. Sima, puha tésztát készítsünk. Legvégül dolgozzuk bele a reszelt sajtot is. Ha túl keménynek találnánk, adhatunk még hozzá egy-két kanál tejfölt.

Hűvös helyen pihentessük 2 órán át. 4 mm vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval másfél centiméter széles, 5 cm hosszú csíkokra szabdaljuk. Tetejüket tojással kenjük, és reszelt sajttal hintve forró sütőben rövid idő alatt megsütjük.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje