Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Salzburgi galuska


A dúsabb változat:

4 dl tejszínt öntsünk egy fazékba, tegyünk hozzá 17 dkg vajat. Ha felforrt, 3 evőkanál réteslisztet csorgassunk bele folytonos keverés közben. Főzzük krémesre. Vegyük el a tűztől, és hat tojás sárgáját egyenként dolgozzuk el benne, majd adjuk hozzá 3 tojás keményre vert habját, csipetnyi sót, két evőkanál cukrot, 3 kávéskanál vaníliás cukrot.

Egy alacsony peremű lábasba öntsünk 4 dl tejet, forraljuk fel, tegyük kisebb lángra, és a masszából kávéskanalanként szaggassunk galuskákat a forró tejbe. Fordítsuk meg egyszer, majd szűrőkanállal szedjük egy kivajazott tűzálló tálba. Ha kifőztük az összes tésztát, 6 tojás sárgáját 1 dl hideg tejszínnel keverjünk simára. Öntsük hozzá a lábasban megmaradt tejet is. Keverjünk bele 6 evőkanál porcukrot és egy kávéskanál vaníliás cukrot. Ezzel öntsük le a tálban lévő galuskákat. Sütőben 30 percig süssük.

Fogyókúrás változat:

Három tojás sárgáját keverjük habosra egy evőkanál vajjal, két evőkanál vaníliás cukorral és egy evőkanál rétes liszttel. Adjuk hozzá a tojásfehérjék kemény habját is. Palacsintasütőbe öntsünk egy ujjnyi magasan tejet, evőkanálnyi vajat és forraljuk fel.
Kávéskanalanként szaggassuk bele a masszát, fordítsuk meg, főzzük azt is egy percig. Szűrőkanállal szedjük kivajazott tűzállótálba. A tejben keverjünk el egy tojás sárgáját és egy evőkanál vaníliás porcukrot. Öntsük a galuskákra és süssük 20 percet a sütőben.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje