Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tisztított vaj (ghi) készítése


Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben alacsony hőmérsékleten. Amikor felolvadt, emeljük meg a hőt, és kevergetve forraljuk fel. Majd újra alacsony hőmérsékleten hagyjuk 30 percig.

Ezután vegyük el a tűztől, és szedjük le sűrű szűrővel a tetején levő habot. Hagyjuk kihűlni két órán át. Ezután sűrű, többrétegű gézen szűrjük át egy cserépedénybe. Gézzel letakarva hűtsük ki teljesen. Csak ezután takarjuk be jól záródó fedéllel.

Lehet rozsdamentes edényben is tartani. Nekem abban van. A tisztított vaj nem avasodik meg - de az íze egy picit más, mint az általunk megszokott. Indiában muszáj eszerint kezelni a vajat, mert a benne levő víz és egyéb alkotóelemek a nagy melegben rövid idő alatt élvezhetetlenné teszik a vajat.

Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje