Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ájult Imám (Imam bayildi) kicsit másképp


Hozzávalók: 4 db padlizsán, 1 nagyobb hagyma, 1 csokor zöldhagyma, fél kiló darált pulykahús, 2 db sárga paprika, 2 db piros paprika, 0,5 kg-os paradicsomkonzerv, 4-5 gerezd fokhagyma karikára vágva, 1/2 evőkanálnyi só, 1 tk bors, 1 dl étolaj a pirításhoz, 1/2 dl étolaj a sütéshez, 2-3 nyers tojás, Gouda sajtszeletek, 5-6 db koktélparadicsom

A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, a húsát késsel bekockázzuk, a héja maradjon egyben. Megsózzuk a vágási felületet, majd jó 20-25 percig pihentetjük.

A sütőt begyújtjuk. A padlizsánokat csapvízzel alaposan leöblítjük, megtörölgetjük. Egy gáztepsit olajjal kikenünk, a vágási felülettel felfelé, egymás mellé tesszük a fél padlizsánokat és az egész paprikákat, majd kb. 40 percig sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. A paprikákat 20 perc után kiszedjük, hogy a húsa roppanós maradjon.

Közben megtisztítjuk a hagymákat, a zöldhagymát karikára, a nagyot apróra vágjuk.
Az aprított hagymát egy serpenyőben ledinszteljük. Hozzá keverjük a húst, és fehéredésig pirítjuk, aztán belekeverjük a paradicsomot is.
A megsült paprikákat kettévágjuk, vízcsap alatt leöblítjük, lehűtjük. A 2 sárgát és az egyik pirosat apró kockákra vágjuk, a másik pirosat hosszú csíkokra szeljük.
A felkockázott paprikát összekeverjük a húsos-paradicsomos masszával. Összepároljuk. Ez alatt megsülnek a padlizsánok is. Belüket kikaparjuk, összevágjuk, és a tojásokkal együtt a masszába keverjük. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk. Érződjön ki belőle a fűszerek íze!

A padlizsánhéjakat visszarakjuk a gáztepsibe, a tölteléket egyenletesen elosztjuk rajtuk. A paprikacsíkokat az oldalukra rakjuk, kissé benyomkodjuk a töltelékbe, a paradicsomokat felkarikázzuk, a töltelék tetejét végigrakjuk a paradicsomkarikákkal. Mindegyik fél padlizsánra egy-egy 2-3 cm széles sajtszeletet rakunk.

Kb. 35-40 percre visszarakjuk a sütőbe, ez alatt a sajt szépen ráolvad a tetejére. A töltelékből kisült mártást is kiszedjük a gáztepsiből, és az elkészült ételre locsoljuk.

Rizskörettel tálaljuk, adhatunk mellé paradicsomkarikákat is.

További padlizsános receptek:

Ajánló - Padlizsánkrém receptek .doc
Ájult Imám (Imam bayildi) á la Klemi
Ájult Imám (Imam bayildi) kicsit másképp
Birkavagdalt padlizsánnal
Csirke torta
Csirkemájas padlizsánkrémleves
Padlizsánkrém - ahogy Dia szereti
Padlizsános birkapörkölt Anyók@ módra
Sült padlizsán zöldfűszerekkel
Tejfölös marharagu
Zöldséges kuszkusz
Saláták - Padlizsánsaláták
Zöldségfélék eltevése - Padlizsán eltevése
Zöldségételek - Padlizsán receptek
Zöldségételek - Padlizsánkrém receptek .htm