Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pilisi vörösboros-gombás sertésragu - talimenü Szászika módra


Mivel egészségesen akartam elkészíteni, így sem olajat, sem zsírt nem vittem, de mégis kell a hagyma alá némi zsiradék, ezért kb. 40 dkg zsírszalonnát, ott a helyszínen olvasztottam ki. Így mindjárt két legyet is ütöttem egy csapásra, mert megvolt a zsiradék a hagyma alá, és aki nagyon éhes volt, az elrágcsálta a friss tepertőt.

A hozzávalókat már előző este itthon felaprítottam, előkészítettem, így csak sorban egymás után a bográcsba kellett zúdítani.

Legelőször, a felcsíkozott kolozsvári szalonna, ez kb. 40-45 dkg volt, ezzel egy időben, a csülökről leszedett zsiradékok is a bográcsba kerültek. Ezt megpirítottam és maris hozzáadtam a kb. 60-70 dkg finomra vágott vöröshagymát, és 3 db kockára vágott megtermett tv paprikát, 3 kisebb paradicsomot. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, belekerült a két jókora hátsó csülök felkockázva, a bőrkéje és csontja. Ezt fehéredésig pirítottam, majd a kb. 1,30 kg durvább darabokra aprított gombával együtt zsírjára pirítottam. Ekkor sóztam, borsoztam, és mivel a legelején elfelejtettem az őrölt köményt beletenni, így utólag azt is pótoltam. Továbbá meghintettem másfél-két evőkanál pirospaprikával. Egy darabig meg pirítottam, majd felöntöttem kb. egy liter Zweigelt, száraz vörösborral. Mikor már a bőrke is elég puhára főtt, akkor került bele a két kiló felkockázott burgonya és 4 gerezd fokhagyma. Meg felöntöttem éppen annyi vízzel, hogy éppen ellepje és kicsit még utána sóztam, majd készre főztem.

Szászvárosi István