Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gombás káposztaleves


Vegyünk két jóképű füstölt csülköt és áztassuk be őket éjszakára. Másnap friss vízben főzzük meg, utána csontozzuk ki és vágjuk fel kockára. A bográcsot szárítsuk ki a tűz fölött - nem megfeledkezve néhány deci csülöklé félretételéről! - tegyünk bele 15 dkg zsírt, olvadás után 3 fej apróra vágott vöröshagymát.

Hintsük meg kevés liszttel, és pirítsuk, míg megbarnul. Ekkor tegyük bele a pirospaprikát és engedjük fel a csülöklével. Adjunk hozzá 1 kg savanyú káposztát és a levét is - ha kevés pótoljuk vízzel, amíg jól el nem lepi az összes hozzávalót-.

Ebbe beletartozik még az összevágott hús és cirka fél kg feldarabolt gomba is. A sózással nagyon óvatosan bánjunk, mert a hús és a káposzta is sós! Ha a káposztánk megfőtt tejfölözzük meg bőven - 6-7dl -.

Kovács Nándor (Pocimus Maximus)