Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vadasbogrács


Legjobb vadnyúlból, de a szelídebb változat is kitűnő. A fő különbség az elkészítésekor csak annyi, hogy a vadnyúl-alkatrészeket főzés előtt megabárolom, míg a házinyuszit csak hideg vízben áztatom. Egy nyúl durván 6-8 emberre elegendő.

Tehát a feldarabolt tapsi ázik a vízben én, pedig 3 evőkanál zsírt beledobok a bográcsba. Két fej apróra vágott vöröshagymát megpirítok rajta, felöntöm 5 dl vízzel és 2 dl vörösborral. Belerakom a húsokat, ráöntök egy deci paradicsomlét és fűszerezem sóval, borssal, paprikával, szemes borssal, néhány babérlevéllel, csipetnyi köménymaggal.

Fövés közben megpucolok 1-1 sárgarépát, és gyökeret felvágom hosszára. Nem egyedül kerülnek a bográcsba, társul hozzájuk egy szelet v. egy kicsi karalábé, 2 gerezd fokhagyma is. A zöldségek hamar megpuhulnak, ekkor kiveszem őket és szétpasszírozom.
Visszarakom a pépet a húshoz és tovább főzöm. A vizet csak úgy pótolom, hogy minél kevesebb legyen alatta. Levétel előtt 2 dl tejfölt, kevés cukrot, kevés lisztet és két-három evőkanál mustárt összekeverek és ráöntök. Egyet forr és kész. Körítésnek krumpligombócot ajánlok hozzá, amihez hajában főtt és összetört krumplit (80-100 dkg) összekeverek két tojással, sóval és annyi liszttel amennyit fölvesz. Sós vízben kifőzöm őket és csülökre!

Kovács Nándor (Pocimus Maximus)