Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott karfiol Nagyapó módra


Hozzávalók: 1 db karfiol, 1 pohár rizs, 10 dkg szeletelt kolozsvári szalonna, 50 dkg darált hús, 1 nagy feje vöröshagyma, 2 db tojás, 1 pohár tejföl, 2-3 db burgonya, só, bors, pirospaprika, ízlés szerint egyéb fűszerek, reszelt sajt

A karfiolt sós vízben félig megfőzöm, apróra vágott hagymát olajon meg futtatom, ráteszem a darált hús, pirospaprikával, borssal, ízlés szerint egyéb fűszerekkel meghintem. A rizst félig megpárolom. A rizst és a darált húst összekeverem.
Egy tepsibe vékony szalonnaréteget teszek, erre vékony burgonya karikát, karfiolt, a hús, rizs keveréket ráterítem, karfiol, burgonya karikák, szalonnaréteg. Az egészet leöntöm tojás tejföl keverékkel. Alufóliával letakarom előmelegített sütőben kb. 45 percet sütöm. Leveszem, a fóliát megszórom, reszelt sajttal visszateszem a sütőbe, amíg a sajt megolvad és egy kis szint kap.

Salátával, és Debrői hárslevelűvel kínálom.

Győrödi Nagyapó, az unokák kedvence

Györödi Lajos receptje