Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bableves Misi módra


A füstölt csülköt és a szárazbabot egyidejűleg külön tálban, hideg vízbe beáztatom. Egy óra múlva kiveszem a csülköt és egy fazékban odateszem főni annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Beledobok 4-5 gerezd fokhagymát, majd hagyom kb. háromnegyed órán keresztül főni. Ekkor kiveszem a csülköt egy vágódeszkára, aminek körben a levet felfogó vájata van. Ez azért fontos, hogy a lé ne folyjon el. Jó erre a célra egy tálca is, ha nincs más.

Ekkor az eddig vízben áztatott babot beteszem a lébe és adok hozzá egy fej hagymát, egész zöldpaprikát és egy félbevágott zellert. Hozzáadok egy evőkanálnyi pirospaprikát, kávéskanálnyi Vegetát és őrölök bele egy kicsi borsot is.

Ezután feldarabolom a félig megfőtt csülköt, akkorára, hogy “szájméretű” legyen. (Tudom, vannak nagyobb szájúak, de nem róluk kell venni a méretet!) A húsdarabokat visszateszem a vízbe a kifolyt lével és a csonttal együtt, amin maradt még hús, mivel a félig megfőtt húst nem lehet teljesen lefejteni a csontról.

Belehintek egy kevés tárkonyt, majd fél óra múlva teszem hozzá a karikára vágott sárga-, ill. fehérrépát. A hagymát, zellert és a zöldpaprikát ki szoktam venni, mielőtt szétfőne. A fokhagymagerezdeket szétnyomkodom, hogy a nejem ne is lássa! :-)) Ő is használ fokhagymát, de nem bírná megenni! Mire a bab megfő, addigra a hús is puha lesz.

Szárított házi csipetkét főzők bele, majd a végen jön a rántás.

Ha a fokhagymát a rántásba préseled bele, sokkal intenzívebben érződik az íze, ha belefőzöd a levesbe, akkor lágyabban erezni.

A csontot én szoktam leszopogatni még tálalás előtt:-)).
A tányérban szoktuk tejfölözni és ki-ki kedvére erősíti.

Nagy Mihály receptje Németországból