Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cseresznyés - fahéjas muffin


Hozzávalók: (a forma nagyságától függően 12-18 db sütihez)

A tésztához:
25 dkg liszt
1 kanál szódabikarbóna
1 zacskó sütőpor
csipet dó
10 dkg margarin/vaj
10 dkg cukor
0,5 dl tej
2 dl tejföl
1 tojás

A cseresznyés töltelékhez:
20 dkg magozott friss cseresznye
1 tk fehéj
2 tk cukor

Elkészítés:
Alaptészta:
„Száraz” hozzávalók: egy kisebb tálba öntjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, szódabikarbónát, sütőport.
„Folyékony” hozzávalók: egy nagy tálba tesszük a margarint/vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, tejfölt, a tojást és egy kézi habverővel addig keverjük, amíg a cukor elolvad.

Töltelék: A cseresznyét kimagozzuk, felaprózzuk, egy kis tálban összekeverjük a fahéjjal és cukorral.

Összeállítás:
A folyékony alapanyagokhoz folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a száraz hozzávalót, a lisztes keveréket. A végén beletesszük fahájas cseresznyét. Ha nagyon ragacsos a tészta, kevés tejjel hígíthatjuk.

A muffin-sütőt kibéleljük a kis papírformákkal és kanállal a megtöltjük a mélyedés kb. ¾ részéig tésztával. (Sütéskor megnő a muffin, ha többet teszünk bele, ki fog futni.)

A sütő középső rácsán 20-25 perc alatt addig sütjük, amíg enyhén megbarnul a tetejük.

Ha kihűlt, tejszínhabbal, friss cseresznyével, vagy csokireszelékkel díszítve tálaljuk.

A receptet írta: Dia