Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mogyorós koszorú


Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 28 dkg kristálycukor, 11 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg friss élesztő, 5 dl tej, fél dl tejszín, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, rum, ízlés szerint, 25 dkg őrölt mogyoró. 15 dkg zsemlemorzsa vagy kétszersültmorzsa, egy marék mazsola, egy csipetnyi fahéj, zsír és liszt a formához, 1 tojás sárgája és egy kevés sárgabaracklekvár a kenéshez, a díszítéshez 1 evőkanál tojásfehérje és kb. 5 dkg porcukor, és mogyorószemek

Előkészítés: A töltelékhez kb. 3,5 dl tejet 5 dkg vajjal, 20 dkg kristálycukorral és egy csomag vaníliás cukorral felforralunk, majd belekeverjük a zsemlemorzsával összeszitált őrölt mogyorót, valamint a fahéjat, a mazsolát, és ízlés szerinti mennyiségben rumot. Ismét felforraljuk és lehűtjük. Langyos tejből, friss élesztőből és egy kevés lisztből puha kovászt készítünk, liszttel megszórjuk, majd meleg helyen kelesztjük. Ha a felületén széles repedések keletkeztek, összekeverjük a tészta többi hozzávalójával (összesen 30 dkg liszttel, 8 dkg kristálycukorral, 6 dkg vajjal, 1,5 dl tejjel, fél dl tejszínnel, 1 tojással, 2 tojássárgájával, egy csomag vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és egy kis rummal) jól összekeverjük, míg a tészta hólyagos nem lesz. (Ha túl kemény, adhatunk hozzá még tejszínt vagy tejet:) Ekkor meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd kb. fél cm vastagra kinyújtják, bekenjük a mogyorós töltelékkel, majd mindkét szélétől a közepe felé felcsavarjuk.

Elkészítése: A tésztatekercs két végét összeillesztjük, egymáshoz nyomjuk, s a végével lefelé egy kizsírozott, kilisztezett tartóformába fektetjük. A formában ismét egy kicsit kelesztjük, majd felvert tojássárgájával bekenjük és előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 40 percig aranysárgára sütjük. Kicsit kihűtjük, egy tepsire kiborítjuk, újra megkenjük tojássárgájával, és 5 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, forró sárgabaracklekvárral bekenjük a tetejét. A csurgatott mázhoz annyi szitált porcukrot keverünk 1 evőkanál tojásfehérjébe, míg sűrűn folyó nem lesz, a süteményt végül ezzel a mázzal és egész mogyorókkal díszítjük.