Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cézár saláta 01


Hozzávalók: 1 fej ropogós római saláta, 2 zsemléből készített fokhagymásan pirított zsemlekocka, vagy 2 szelet kenyérből kenyérkocka, 6-8 dkg-nyi szardellacsík, vagy szardellapaszta, fehér bors, 1-2 tojás sárgája, 1 dl extra szűz olívaolaj, 1-2 dl balzsamecet, 1 evőkanál francia mustár (Dijoni), 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt.

A megmosott saláta külső leveleit darabokra tépkedjük, belsejét egyben hagyjuk, vagy csak levelekre szedjük.

A szardellacsíkok kétharmadát, vagy a pasztát pépessé dolgozzuk össze a fokhagymával és a tojások sárgájával, a mustárral és a balzsamecettel, majd habverővel - és folyamatosan adagolva - hozzákeverjük az olívaolajat is. A majonézszerű, de annál azért jóval hígabb és erősebb ízű öntetből közvetlen a tálalás előtt annyit adagolunk a parmezán sajttal megszórt és a pirított zsemlekockákkal összekevert salátalevelekre, hogy azt majdnem teljesen befedje, de még ne áztassa el.

A salátát megszórjuk kevés őrölt borssal, tetejét az esetleg megmaradt szardellacsíkokkal díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Javaslat, figyelmeztetés: Minden hozzávalót hidegen keverjünk össze, különben a saláta össze fog esni! Ha mégis összeesne, akkor adjunk hozzá kevés majonézt álcázás gyanánt!