Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aktuális - Rántott padlizsánok


KIRÁNTOTT PADLIZSÁN

Elkészítése: 40 dkg padlizsánt mossunk meg, és egy korrózióálló acélkéssel hámozzuk meg. Előtte azonban a szár felőli részéből egy félujjnyi széles darabot metsszünk le, és dobjuk el. Tisztítás után vágjuk 0,5 cm széles szeletekre, és a Kirántott patisszonnál leírt módon járjunk el. Padlizsánból kemény húsú, fényes héjú példányokat válasszunk, mert a sokáig tárolt, felpuhult és fényét vesztett tojásgyümölcs megkeseredik. A nem elég friss, barna magú példányok keserű levétől úgy szabadulhatunk meg, hogy a szeletek mindkét oldalát besózzuk. Utána helyezzük egy kissé megdöntött műanyag tálcára, fektessünk rá egy vágódeszkát, és tegyünk rá egy legalább, 1 kg-os tárgyat, hogy a só által kioldott keserű lé kipréselődjön belőle. Kb. fél óra múlva folyóvízben öblítsük le, majd egy steril papírtörölközővel itassuk fel a padlizsánszeleteken levő maradék levet is. Ebben az esetben a kirántott szeleteket már ne sózzuk meg. Ha csak lehet, hosszúkás, körte alakú padlizsánt vásároljunk, mert ennek jobb az íze, és kevesebb a magja. Érdekességként megemlíthető még, hogy a padlizsán tojásgyümölcsként való említése nem véletlen. A padlizsán ugyanis botanikailag gyümölcs, csak mi zöldségként használjuk.

PADLIZSÁN Á LA BODNÁR EDIT
Hozzávalók: 2 nagyobb padlizsán, só, borsikafű, liszt, olaj a sütéshez

Elkészítése: A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, meghintjük borsikafűvel, majd fél óráig állni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk és bő olajban mindkét felét piros - barnára sütjük. Petrezselymes burgonyakörettel tálaljuk.
Hidegen fogyasztva minden szeletre egy-egy karika főtt tojást és bazsalikomlevelet helyezünk, vajas kenyérre tálaljuk.
Ital hozzá: friss bazsalikomból készült meleg tea - cukor és minden ízesítés nélkül.

PADLIZSÁN BUNDÁBAN 01.
Elkészítése: A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, meghintjük borsikafűvel, majd fél óráig állni hagyjuk. 1 tojásból, lisztből palacsintatésztát készítünk, ebbe mártjuk a szeleteket és kisütjük.
Ahogy én készítem a bundát.
2 db tojást felverek, Vegetát teszek bele, törött borsot, kevés lisztet, egy kicsi zabkorpát. A lisztbe mártott, előkészített szeleteket ebben a masszában forgatom meg, majd zsemlemorzsában és olajban kisütöm.
Ezek mellé tartármártást vagy ketchupot adunk, rizskörettel, de önállóan is tálalhatjuk.

PADLIZSÁN BUNDÁBAN 02.
Hozzávalók 4 személyre: 2 db hosszúkás padlizsán, 1 db egész tojás, 15 dkg finomliszt, 1 mk törött fekete bors, 1 púpozott tk só, diónyi vöröshagyma, 2 ek olaj + olaj a sütéshez

Elkészítése: A padlizsán szárát levágjuk, és fél centi vastag karikákra szeleteljük. Minden egyes padlizsánkarikát mindkét oldalán megsózunk, majd fél óráig állni hagyjuk, addigra keserű levét kiengedi. Közben a tojást habosra felverjük, 1 deci vízzel összekeverjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű palacsintatészta legyen belőle. Belekeverjük a fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát, majd 1 csapott teáskanálnyi sóval és a borssal ízesítjük. A szárazra törölgetett padlizsánkarikákat először lisztben megmártjuk, majd a tésztában megforgatva bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük róla, és ketchuppal vagy tartármártással tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

RÁNTOTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 1 tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése: A padlizsánt fél cm. vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, 1 óra múlva leöblítjük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró zsírban sütjük.

SAJTOS PADLIZSÁN BUNDÁBAN (ROMÁN ÉTEL)
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 8 dkg kemény sajt-lehetőleg parmezán-, liszt, tojás, szódavíz, só, és zsír

Elkészítése: a padlizsánt a héjával együtt karikákra vágjuk, megsózzuk, és ha barna a magja, ferde deszkára helyezve valamivel lenyomtatjuk, és fél óráig hagyjuk csurogni. Lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megmártjuk, de nem hagyjuk benne sülni, hanem azonnal kivesszük. Tojásból, lisztből, szódavízből, sóból, reszelt sajttal palacsintaszerű tésztát készítünk. Az olajba mártott padlizsánt tányérra tesszük, beborítjuk egy ugyanolyan méretűre vágott sajtszelettel, ráteszünk egy másik olajba mártott padlizsánszeletet, lenyomva összeragasztjuk, majd a palacsintatésztába mártjuk, és bő zsírban átsütjük, utána megpirítjuk.
Körítése: párolt mángold, csillagtök, zöldbab, karfiol, mellé uborkasaláta, csillagtök-saláta, leveles saláták.
Tálalása: a tál közepére szabályos alakzatban helyezzük el a bundás padlizsánt, köré rakjuk a párolt zöldségeket.  Díszítésül a mellé adott saláta száraz darabjait tegyük a szeletek tetejére, vagy szórjuk be az egész tálat, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, esetleg tűzdeljünk közé levélpetrezselymet.
Ital: szénsavas üdítő italok, Rizlingszilváni, Ezerjó, sör.

SAJTOS PADLIZSÁNKARIKÁK
Hozzávalók: 2 vékony, hosszúkás padlizsán, 10 dkg füstölt sajt egy darabban, 12-15 dkg liszt, 1 tojás, másfél dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a sütéshez olaj

Elkészítése: A megmosott, héjas padlizsánok száras végét levágjuk, majd mindkét padlizsánt, egyforma vastagságú 8-8 karikára szeleteljük. Mindegyiket mindkét oldalán megsózzuk, és 15 percig várunk, hogy a zöldség kiadja keserű, szürkés levét. Közben a sajtot 8 (padlizsánkarika nagyságú) szeletre vágjuk. (Ha a sajt puha és nehezen szeletelhető, néhány percre érdemes betenni a mélyhűtőbe. Ha pedig nagyon száraz, egy órára áztassuk be egy kevés tejbe.) 2-2 szárazra törölt padlizsánkarika közé egy-egy szelet sajtot helyezünk, hústűvel összetűzzük, és lisztben megforgatjuk. Félretesszük. A tojást és a tejet habosra keverjük, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatészta-massza legyen belőle. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a törött borsot, ezután sóval ízesítjük. Végül a tésztában megforgatjuk, és a padlizsánkarikák mindkét oldalát bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Párolt vegyes zöldséggel vagy sült burgonyával és hagymás paradicsomsalátával tálaljuk.

TÖRÖKPARADICSOM RÁNTVA 01. (AUBERGINE FRITSE)
Hozzávalók: 1 kg törökparadicsom, só, törött bors, 3 dl tartármártás. Bundázáshoz: 25 dkg morzsa, 10 dkg liszt, 2 db tojás

Elkészítése: A törökparadicsomot meghámozzuk, szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, lisztbe, tojásba mártjuk, morzsában megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Külön tartármártást adunk hozzá.

TÖRÖKPARADICSOM, RÁNTVA 02. (AUBERGINE FRITS)
Hozzávalók: 1 kg törökparadicsom, 3 db tojás, 10 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 dl sűrű paradicsompüré, só, bors, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A meghámozott, karikára vágott törökparadicsomot megsózzuk, borsozzuk, lisztbe, majd felvert tojásba mártjuk, és forró bő zsírban vagy olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk. Friss paradicsompürével elkevert sóval, borssal ízesített tejföllel tálaljuk.