Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Alpokaljai fokhagymás csirkecomb


Hozzávalók: 8 csirkecomb, 5 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 3-3 ek olaj és liszt, 1 ek paradicsompüré, 1 húsleveskocka v. 1 kk fűszeresszencia.
A gombóchoz: 6 zsemle, 1 tojás, 1 ek liszt, só, szerecsendió

A combokat lisztbe forgatjuk, s olajon mindkét oldalát elősütjük. Félretesszük, s a visszamaradt olajban a paradicsompürét néhány másodpercig pirítjuk, kevés liszttel meghintjük, s a zúzott fokhagymát is beletesszük. 3 dl vízzel felengedjük, a húsleveskockát belemorzsoljuk. A combokat visszatesszük a mártásba, s lefedve puhára pároljuk.

Elkészítjük a gombócot: A szalonnát apróra vágjuk és kisütjük. A pörcöt félretesszük, zsírjában megpirítunk 2 kis kockákra vágott zsemlét. A másik négyet vízbe áztatjuk, majd jól kicsavarjuk, és a pörccel, a pirított zsemlekockákkal, a tojással és a liszttel összekeverjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük és vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle. Lobogó, sós vízben kifőzzük. Ha csirkénk megpuhult, levét tejföllel sűrítjük, s a gombócokkal körítve tálaljuk a csirkét.

Kovács Nándor receptközlése