Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Görög bableves citrommal és mentával


Hozzávalók: 42 dkg leszűrt konzerv fehér bab, 1 nagy fej, apróra vágott hagyma, 1 szál apróra kockázott, nagy sárgarépa, 2 szál finomra vágott szárzeller, 4 hámozott, feldarabolt nyers paradicsom,vagy 30 dkg leszűrt konzervparadicsom, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 l víz. 1 kis kockákra vágott cukkini, 1/2 citrom reszelt héja, 1 evőkanál aprított friss menta,vagy 1/4 teáskanál szárított menta, 1/8 teáskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, 1 kis doboz articsókaszív, 1 evőkanál olívaolaj, só és bors

Elkészítése: Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett. Hozzáadjuk a babot és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk. Utána visszaöntjük a levesbe. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat. Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszik.

Tálalása: A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.