Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gundel saláta


01.
Hozzávalók: 2 db fejes saláta, 30 dkg spárga, 30 dkg paradicsom, 15 dkg gomba, 20 dkg uborka, 10 dkg paprika, 10 dkg zöldbab, 2 kiskanál só, 1 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt bors, 1 db citrom, fél dl olaj, 30 ml ecet (10%-os), 10 ml ketchup, 1 csomó petrezselyem

Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, majd sós, citromos vízben megfőzzük. Amikor már kissé kihűlt, vékony szeletekre vágjuk. A spárgát megtisztítjuk, 20 mm-es darabokra vágjuk, sós, citromos vízben megfőzzük. A zöldbabot szintén 20 mm-es darabokra vágjuk és sós, citromos vízben megfőzzük. A paradicsomot, az uborkát, a paprikát megmossuk, karikára vágjuk. A salátát apróra tépkedjük, majd az összes hozzávalót lazán összekeverjük. Üvegtálban tálaljuk.

02.
Hozzávalók: 40 dkg paradicsom, 6 nagy paprika, 15 dkg gomba, 15 dkg uborka, 20 dkg spárga (konzerv is lehet), 20 dkg zöldbab, két fej saláta, fél citrom, fél dl olaj, 1 dkg só, zeller-fűszersó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 deci ketchup, őrölt bors, 2 g Worchester mártás.

A paprikát kicsumázom és nagyobb kockákra, a megmosott gombát pedig csíkokra vágom. Az olajban először a paprikát párolom meg, majd kiszedem az olajból. Ezt követően megpárolom benne a gombát. Közben sós vízben megfőzöm a zöldbabot és a spárgát, majd leöntöm és hidegre teszem. A paradicsomokat egy habszedő kanállal forró vízbe mártom, héját lehúzom, kettévágom, kimagozom és felkockázom. A paprika és gomba párolólevébe belekeverem a ketchupot, a sót, a zellersót, a borsot, a Worchester mártást és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hozzákeverem a paprikát, a gombát, a paradicsomot, a zöldbabot, a hámozott, karikákra vágott uborkát, valamint a megmosott, tépkedett salátaleveleket. Lazán összekeverem, tálba teszem és spárgával díszítem.

03.
Hozzávalók: 15 dkg főtt vagy konzerv gomba (de még jobb, ha vajon pároljuk meg), 15 dkg csirág (főtt, fagyasztott vagy konzerv spárga), 10 dkg főtt zöldbab (ceruzabab), 10 dkg nyers uborka, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, fél fej saláta, 1 citrom, só, őrölt bors, ecet, olaj, paradicsompüré, kiskanál méz.

A főtt gombát, az uborkát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot vékonyra felszeleteljük, a zöldbabot és a csirágot kb. 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. Ecetes, olajos öntetet készítünk, amelyet sóval, borssal, paradicsompürével, citromlével és kevéske mézzel ízesítünk. A feldarabolt nyersanyagokat ezzel jól összekeverjük, és salátalevelekkel borított üvegtálra halmozzuk fel.

04.
Hozzávalók: 1 fejes saláta, 1 nagy zöldpaprika, csemege uborka, 1 nagy paradicsom, 4 közepes gombafej, 8 rúd konzerv spárga, 10 dkg konzerv zöldbab, 1 citrom, 6 evőkanál olaj, 1 csipet porcukor, 1 késhegynyi fehérbors, 6-8 csepp Worchester mártás, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só.

Elkészítése: A megtisztított, felszeletelt gombát citromos vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a csíkokra vágott fejes salátával, a karikára vágott zöldpaprikával, uborkával, valamint a 2-3 cm hosszú darabokra vágott konzerv spárgával és zöldbabbal. Végül hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot is. Az egészet leöntjük olajból, citromléből készített, kevés cukorral, borssal, Worcesterrel, sóval és vágott petrezselyemzölddel ízesített öntettel.