Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szőlőbefőtt, szőlőkompót


Érdemes kísérletezni a szőlő eltevésével is! A vékonyabb héjú szőlőfajtákat nem igazán merem ajánlani, mert a héjuk könnyen felrepedhet. Amit eltevésre leginkább kedvelek az a noha és a népnyelv által kecskecsöcsűnek nevezett szőlő.

Szőlőbefőtt 01.
Előkészítés: 40 perc
Piros és fehér nagy szemű szőlőt vegyesen rakjunk kisebb üvegekbe (a szárakat nem tépjük ki a szemekből, hanem ollóval rövidre vágjuk). Mindegyik üvegbe egy púpozott evőkanál cukrot és 2-3 szem szegfűszeget rakunk. Ezután az üvegeket feltöltjük forró vízzel, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözés kezdetétől még 5 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Szőlőbefőtt 02.
Nagy szemű, ún. szőlőskertek királynője (vagy pórias nevén kecskecsöcsű szőlő) a legjobb hozzá. Megmossuk, és a hibátlan szemeket leszemezve, literes üvegekbe töltjük. 1 liter vízhez 60 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, a szőlőre forrázzuk. A tetejét nátriumbenzoátos folpackkal lekötjük, és azonnal szárazgőzbe rakjuk. Nemcsak önállóan tálalható, de más befőttel keverve a pecsenye mellé, vagy gyümölcssalátába is kiválóan alkalmas.

Szőlőkompót 01.
Elkészítés: 80 perc
A még nem teljesen érett szőlőt leszemezzük, a szemeket alaposan megmossuk és lecsurgatjuk. Maximum fél literes üvegekbe tesszük, és óvatosan megrázogatjuk, hogy a szemek leülepedjenek. Az üvegeket vízzel feltöltjük, a vizet visszamérjük, majd minden liter vízhez 85 dkg cukrot adva szirupot főzünk. Az üvegeket a sziruppal feltöltjük, majd lezárjuk, és gőzölő edénybe tesszük, a gyöngyözés kezdetétől még 20 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.

Szőlőkompót 02.
A szép nagy szemű, kemény héjú fehér vagy piros szőlőt mossuk meg fürtönként, és ollóval a szemeket egy kis csutkával együtt vagdaljuk le. Rakjuk kiforrázott üvegekbe, öntsünk rá forró szirupot - 1 kg gyümölcsre 25-30 dkg cukrot számítva -, kössük le, és rövid ideig, 4-5 percig gőzöljük, nehogy a szőlőszemek felrepedjenek.