Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszerek - Adzsika


ADZSIKA 01.
Elkészítése: 25 dkg erős paprikát, 25 dkg paradicsomot és 5 dkg fokhagymát ledarálunk, sóval és ecettel ízlés szerint ízesítjük. rövid érlelés után felhasználható.

ADZSIKA 02.
Hozzávalók: 15-16 hámozott fokhagymagerezd, 1 jó nagy zeller szára levekkel együtt, 50 dkg friss erős paprika magvastól, 2 nagy piros húsos paprika kicsumázva, kimagozva, 3 csésze durvára vágott friss kapor, 2 és 1/2 csésze durvára vágott korianderlevél, fél csésze vörösborecet, 2-3 teáskanál só

Elkészítése: Enyhén aprítsuk össze a fokhagymát. Vágjuk durvára a zeller zöldet, erős paprikát és a piros húsú paprikát, majd adjuk hozzá a fokhagymához. Daráljuk át újra az egészet. Adjuk hozzá az összevágott fűszernövényeket és daráljuk addig, míg közepesen durva nem lesz. Tegyük át a darálékot egy tálba, majd keverjük bele az ecetet és a sót is. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán át, aztán szedjük apró, 2 decis üvegekbe.
Fagyaszthatjuk is, de tehetjük forró vizes dunsztba, így hosszabb ideig is eláll.
Akkor a legízletesebb, ha felhasználás előtt állni hagyjuk legalább 2-3 napig.
Kb. 1 liter lesz belőle
Ne feledd: kétszer szokott csípni!

ADZSIKA PASZTA 01.
Adjika, adzhika, adshika, ajika
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 kg piros alma (Antonovka alma), 1 sárgarépa, 1 kg édes csöves paprika, kicsumázva, kimagozva, 7-8 csípős chilipaprika magokkal együtt, só, olaj, tört fokhagyma, ízlés szerint

Elkészítése: Aprítógépben zúzzuk össze a paradicsomot, sárgarépát, az édes és csípős paprikát, az almát, majd főzzük 2,5 órát állandóan kevergetve. A végén adjuk hozzá az olajat, sót, tört fokhagymát és forraljuk 10 percig. Szorosan záródó üvegbe, hűtőszekrényben tartsuk.

ADZSIKA PASZTA 02.
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 1 kg piros alma (Antonovka alma), 1 sárgarépa, 1 kg édes csöves paprika, kicsumázva, kimagozva, 7-8 csípős chilipaprika magokkal együtt, só, olaj, tört fokhagyma, ízlés szerint zellerzöld, szár és levél, koriander zöld (kindza), cukor, vörösbor ecet

Elkészítése: Az összeaprított hozzávalókat egy tálba tesszük, belekeverjük az ecetet és a sót. Nem főzzük, csak lefedve hagyjuk állni egy éjszakán át, mielőtt befőttesüvegekbe töltjük. Lefagyasztható, vagy forró vizes dunsztba tehető, biztosítva az eltarthatóságot. Felhasználás előtt legalább három napig hagyjuk állni, mert így finomabb lesz.
Főleg grillezett húsokhoz szolgáljuk fel, adhatunk mellé dinnyét, „hogy megnyugtassa a nyelvet”.

KERESKEDELMI ADZSIKA
Hozzávalók: erős pirospaprika, édes pirospaprika, koriander, fokhagyma, kapor, sóskaborbolya, só, valamint hmeli-szunyeli keverék: bazsalikom, erős pirospaprika, szárított zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, koriander, babérlevél, borsikafű, izsóp, menta, majoránna.
Javasolt paradicsompürével keverni.

EGYÉB GRÚZ FŰSZERKEVERÉKEK

HMELI-SZUNYELI FŰSZERKEVERÉK
Hmeli-szuneli, khmeli-suneli, chmeli-suneli, hmeli-suneli
Ez a keverék („szárított fűszer”) ugyanazt jelenti a grúz konyhában, amit a currypor az indiaiban.

Elkészítésére nincs semmi szabály, a fűszernövények arányát szabadon változtatva bármely fogáshoz megfelelő kiegészítőt kaphatunk. Három variáció:
Hozzávalók:
A)
Koriander (domináns összetevő), zeller, petrezselyem, bazsalikom, őrölt fűszerpaprika, csípős, fokhagyma, só
B)
Bazsalikom, erős pirospaprika, szárított zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, koriander, babérlevél, borsikafű, izsóp, menta, majoránna
C)
2 teáskanál őrölt koriandermag, 2 teáskanál szárított bazsalikom, 2 teáskanál kapor, 2 teáskanál csombord, 1 teáskanál szárított petrezselyemlevél, 1 teáskanál szárított mentalevél, 1 teáskanál szárított görögszéna levél, 1 teáskanál őrölt körömvirág, 1 babérlevél

Elkészítése: Egy mozsárban törjük finom porrá a fűszereket. Tegyük el egy éjszakára felhasználás előtt.

KHMELI - SUNELI (GRÚZ FŰSZER MIX)
Ez a recept azt jelenti a grúz konyhában, amit a currypor az indiaiban. A keverek elkészítésére nincs szabály, a növények arányát változtatva bármely fogáshoz megfelelő kiegészítőt kapunk.
Húsokhoz és ragukhoz
Kb. 1/4 csésze lesz belőle
Hozzávalók: 2 teáskanál őrölt koriandermag, 2 teáskanál szárított bazsalikom, 2 teáskanál kapor, 2 teáskanál csombord, 1 teáskanál szárított petrezselyemlevél, 1 teáskanál szárított mentalevél, 1 teáskanál szárított görögszéna levelek, 1 teáskanál őrölt körömvirág, 1 babérlevél

Elkészítése: Egy mozsárban mozsártörővel törjük finom porrá a fűszereket. Tegyük el egy éjszakára felhasználás előtt.

Forrás: DPG Sültgalamb csatorna