Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszerek - Ajvar


AJVAR 01.
Hozzávalók: 6 nagy, húsos paprika, 2 nagy padlizsán, 4 cikk fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1evőkanál citromlé, őrölt bors, só

Elkészítése: Megmossuk, majd szárazra töröljük a paprikát és a padlizsánt. Forró sütőben felhólyagzásig sütjük, majd meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk. Az egészet ledaráljuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olajat és a citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és simára keverjük. Főtt és sült húsokhoz adjuk mártásnak.
Elkészítési idő: 30 perc

AJVAR 02.
Hozzávalók: 4-5 padlizsán, 1 kg paprika, 6 ek olaj, 1 fej fokhagyma, 2 ek só, 3 ek ecet

Elkészítése: A paprikákat és a padlizsánokat rácson időnként forgatva barnulásig sütöm. Kihűlés után lehámozom és ledarálom őket. Beleteszem az olajat, a zúzott fokhagymát, ecetezem, sózom. Jól behűtve legalább egy napig érlelem. Ez a kence kiválóan illik a grillezett húsok mellé.

AJVAR 03.
Hozzávalók: fél kg pritaminpaprika, 4-5 padlizsán, 5-6 gerezd fokhagyma, olaj, ecet, só, bors

Elkészítése: A paprikát és a padlizsánt platnin, vagy a sütő rácsán forgatva hólyagosra, feketére sütöm. A paprikák bőrét hideg vízbe dobás után lehúzom, a padlizsánt pedig meghámozom. A fokhagymával együtt ledarálom, majd összekeverem annyi olajjal, amennyit felvesz. Ecettel, sóval és borssal ízesítem.

AJVAR 04.
Hozzávalók: 1 kg paradicsompaprika, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 apró szárított cseresznyepaprika fele, 3 dl olaj, kb. fél kiskanál só, 1 púpozott ek pirospaprika, 3-4 ek málna ételecet

Elkészítése: A paprikát megmossuk, tepsibe rakjuk, közepesen forró sütőben (kb. 180 fok) 20 percig, pontosabban addig sütjük, míg a héja nem ráncosodik. Még melegen meghámozzuk. Hámozás után kicsumázzuk, magjait kikaparjuk, majd a paprika húsát csíkokra vágjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, a paprikával meg a cseresznyepaprikával együtt 7-8 ek olajon 4-5 percig pároljuk. Hűlni hagyjuk. Ezután turmixgépbe töltjük, megsózzuk, pirospaprikával fűszerezzük, az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, végül a maradék olajjal szinte sima, sűrű mártássá mixeljük.
Kis üvegekbe töltve, letakarva hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.
Leginkább nyársonsült pecsenyékhez való.

AJVAR 05.
Hozzávalók: 4-6 paradicsompaprika (kb. 50 dkg), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma vagy, 1 mokkáskanál fokhagymás só, 2,5 dl olaj, 1 evőkanál édesnemes pirospaprika, 1 kávéskanál rózsapaprika, só, 2 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Megmosom a paradicsompaprikákat, és forró sütőben kb. 15 percig sütöm. Amikor a héjuk megráncosodik, a sült paprikákat meghámozom, kicsumázom, és eltávolítom a magjukat. A vörös- és a fokhagymát megtisztítom. A paprika húsát és a hagymákat finomra összevágom, és egy serpenyőben, kevés olajon 5 percig párolom, majd kihűtöm.
A lehűlt anyagokat mixerbe teszem, sót, paprikát teszek bele, majd a maradék olajat fokozatosan hozzáöntve sűrű mártássá keverem. Végül ecettel és citromlével ízesítem. Üvegben, hűtőszekrényben egy-két hétig eltartható.
Hideg vagy meleg sültekhez, nyárson- és rostonsültekhez kínálom.

AJVÁR 06., AHOGY SZABADKÁN CSINÁLJUK
Hozzávalók: 100 db piros húsos paprika, 5 kg paradicsom, 7 dl olaj, só, 20 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A paprikákat megsütjük a platnin. A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is. Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük. Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvár. Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.
Megjegyzés: Szerb paprikasaláta, amihez sem kaliforniai húsosat, sem másféle paprikát nem használnak, kivéve a hosszú húsos elefántfül paprikát, ami erre való. A sült-paprikasaláta is kizárólag ebből az igazi! Pljeskavica és csevap mellé adják hagymával, de vajas kenyérre vagy más húsok mellé is nagyon finom. (Takács Elvira)

AJVAR PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók: 1 db közepes padlizsán, tűz fölött meggrillezve, majd meghámozva, 3 db piroshúsú paprika, tűz fölött meggrillezve, majd meghámozva, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, só, bors, olívaolaj

Elkészítése: A padlizsánt és a paprikát miután megpucoltam pépesítem. Hozzákeverem az apróra vágott hagymát és fokhagymát, fűszerezem, és szép lassan csorgatva keverem bele az olívaolajat.
Egy másik változata az, amikor a hagymát az olajon előtte megdinsztelem. Egész más, de nagyon finom.

AJVAR PAPRIKÁBÓL ÉS PADLIZSÁNBÓL
Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor és ecet, ízlés szerint

Elkészítése: A padlizsánt addig sütöm a forró sütőben, amíg a héja megfeketedik, majd fakéssel vagy műanyag késsel meghámozom. A zöldpaprikát ugyancsak annyira megsütöm, hogy a héjukat könnyen lehúzhassam. Kicsumázom, majd hámozott padlizsánnal együtt favillával összetöröm. 3,5 dl olajjal addig főzöm, amíg teljesen pépessé válik, közben ízlés szerint sózom, cukrozom, és beleöntöm apránként az ecetet.
Ezután hozzáadom a megtisztított és zúzott fokhagymát, majd még egyszer fölforralom. Jól kiforrázott és lecsöpögtetett kicsi üvegekbe töltöm, rácsurgatok egy kiskanálnyit a maradék olajból és légmentesen lekötöm.

AJVAR PAPRIKÁBÓL ÉS PARADICSOMBÓL
Hozzávalók: 10 db piros húsos paprika, 0,5 kg paradicsom, 7-8 dl olaj, só, 5 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A paprikákat megsütjük a platnin. A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd mindkettőt meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is. Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük. Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvár.
Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.

AJVAR - PARADICSOMPAPRIKÁBÓL
Elkészítése: 2 padlizsánt és 80 dkg paradicsompaprikát sütőben megsütünk, majd hámozunk, és a paprikák csumáját is eltávolítjuk. Daráljuk őket, és hozzáadunk 3-4 gerezd fokhagymát, sót, borsot, borecetet és annyi olajat, amennyit felvesz.

AJVAR (ZAKUSZKA)- SZERB MÓDRA
Elkészítése: 3-4 padlizsánt és 20-25 édes-húsos paprikát sütőben megsütünk, majd meghámozunk, és ledarálunk. Olajon 1 fej vöröshagymát (apróra vágva) megpirítunk, beletesszük a darált keveréket, 1-2 ek cukrot, 3-4 kanál finom ecetet, zúzott fokhagymát (én sokat), és ízlés szerint sót. Addig kell párolni, míg leválik az edény faláról, ezután üvegekbe töltjük, és a tetejére 1-2 ek olajat öntünk. Hűvös helyen jól eláll, de arra mindig ügyeljünk, hogy olaj mindig legyen a felszínén! Saláták ízesítésére is nagyon finom, ekkor szardellával, mustárral stb., fűszerekkel is ízesíthetjük.