Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Birsalma Klemi módra


Hozzávalók: 2 kg hámozott, tisztított birsalma, cukor, zöld citrom, víz

A birseket meghámozzuk, cikkekre vágjuk, magházát és a hibás részeket kivágjuk, citromleves vízbe rakjuk, hogy ne barnuljon. 1 liter vízből és 50 dkg cukorból szirupot főzünk, beletesszük 1-2 zöld citrom levét, a héjat, és kb. 10 percig főzzük. A citromhéjakat kiszedjük, a szirupban kisebb adagonként 3-4 percig főzzük a birsszeleteket, majd kiszedjük, és azonnal üvegekbe rakjuk.
A birs összeesik főzés közben, ezért a 2 kiló maximum 2-3 (0.75-ös) üveghez elegendő.

Ha feltöltöttük az üvegeket, a szirupot újra felforraljuk, és a birsekre töltjük. Az üvegeket lezárva száraz dunsztba tesszük.

Megjegyzés: ha a szeletek megbarnulna kissé, ne ess kétségbe, főzéskor visszanyerik eredeti színüket!