Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Georges Simenon


Georges Joseph Christian Simenon (Belgium, Liège, 1903. február 13. – Svájc, Lausanne, 1989. szeptember 4.) francia nyelvű belga író.

HIDEG PÓRÉLEVES (VICHYSOISSE)
(Mme Maigret receptfüzetéből)
Hozzávalók: 20 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 20 dkg burgonya, 1 csirkeaprólék, só, 1 dl tejszín; csipetnyi Cayenne bors, 1 csokor snidling.

Elkészítése: A pórét megtisztítjuk, és a haragoszöld színű leveleket levágjuk, eldobjuk. A fehér és halványzöld részt egy centis darabokra szeljük, és a vajon kissé megpároljuk, de nem pirítjuk meg. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és a megtisztított aprólékkal együtt, a póréhoz adjuk. Egy liter vízzel felengedjük, és megsózva nagyon puhára főzzük. Utána az aprólékot kiszedjük, a többit kihűtjük, majd turmixgépben pépesítjük. Végül a tejszínnel összekeverjük, és csipetnyi Cayenne borssal fűszerezve jégbe hűtjük. Leveses csészékbe töltve, összevagdalt snidlinggel megszórva kínáljuk.
(Hogy az aprólékkal mi lett, arról nem szól a recept, lehet; hogy Maigret felügyelő közben elnassolta?)

MME MAIGRET BURGONYASALÁTÁJA

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk mustár, 1 kk ecet, só, őrölt bors
A tetejére 1 csokor snidling

A hasábokra vágott, tisztított burgonyát forrásban lévő sós vízbe tesszük 12 percre. Leszűrjük, és forrón a többi hozzávalóból simára kikevert mártásba forgatjuk.

Melegen tálaljuk, a tetejére apróra vágott snidlinget szórunk.