Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Erdélyi lucskos káposzta


Hozzávalók: 1 kg sertés hús (lehet benne kicsontozott csülök is), 1 kg édes káposzta (a mennyiség tetszőleges, a lényeg az, hogy a hús és a káposzta súlyaránya mindig egyenlő), vöröshagyma – sok, kb.3-4 nagy fej, fokhagyma – kevés, kb. 3-4 gerezd, pirospaprika – kevés, kb. 1 kávéskanál, 4 dl tejföl, 1 db zacskós rizs. Fűszerek: só – ízlés szerint, őrölt fekete bors – sok, csombor (más néven borsikafű), őrölt kömény, babérlevél, lestyán, tárkony, bazsalikom - kevés, kapor – sok (apróra vágott)

A húsból hagyományos módon pörköltet készítek, félig főzöm meg, hogy a hús félpuha maradjon. Ezután ráteszem az összevágott káposztát (úgy vágom össze, mint a paradicsomos káposztához) és a fűszereket – kivéve a kaprot.

Megjegyzem: Ha friss kaprod van, azt a vége felé kell beletenni, ha szárított, akkor azt az elején.

Felöntöm vízzel, éppen csak elérje a tetejét. Megfőzöm, hogy majdnem kész legyen. A zacskós rizst külön főzöm leveskockás vízben, jobban mondva túlfőzöm. Ezután belekeverem a káposztába a 2 doboz tejföllel együtt – még egyet rottyanjon, és kész. (A rizs annyira túlfőzött, hogy szinte nem is látszik a káposztában, de ettől lesz olyan cuppanós.)

Aki igényli, kenyeret eszik hozzá, én vörösbort iszom utána.

Szuchányi (Séra) Judit receptje