Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vegyes savanyúság a la Klemi


A vegyes savanyúságoknak számtalan variációja van. Hogy mit teszünk bele, az nem szentírás! Egyszerűbben fogalmazva mindent, ami csak található a kiskertben. Nos, ezért a számtalan változat! Mixed pickles néven számtalan helyen találkozhatsz vele.

Hozzávalók: zöld paradicsom (koktélparadicsom, vagy feldarabolt éretlen étkezési paradicsom), apró uborka, apró cukkíni, kicsi, éretlen csöves paprikák (+ 1-2 érett piros és zöld), karfiol, diónyi apróhagyma

Fűszerek: bors, koriander, mustármag, cukor só, ecet
(Ha háziember készíti, és csak magának, akkor üvegenként 1-2 kutya- vagy macskapöcsünek titulált paprika is! De ne feledd, az utóbbi variáció kétszer csíp!)

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan megmossuk, feldaraboljuk. Az uborkát, cukkínit felszeleteljük. A paprikákat hosszában kettévágjuk és kicsumázzuk. A karfiolt diónyi rózsákra szedjük (a meghámozott torzsa, levélér, szárdarabok mehetnek a levesbe).

Sós vízben 8-10 percig előfőzzük a zöldségeket, aztán hideg vízzel leöblítjük. Egy nagyobb edényben összekeverjük az előkészített hozzávalókat, lesózzuk, 1-2 óráig állni hagyjuk.

Hagyományos salátalét készítünk, de kissé túlsavanyítjuk (a karfiol és cukkíni édeskés), ízesítjük borssal, korianderrel, mustármaggal, felforraljuk.

Míg a lé hűl, megtöltjük az üvegeket, csipetnyi tartósítót hintünk a tetejükre, aztán rászűrjük a levet. Az üvegeket lezárjuk, és végleges helyükre rakjuk.

Megjegyzés: ha nem vagy biztos a savanyítás dolgában, készíts közönséges salátalét, majd a lezárás előtt az üvegekbe tölts még 1 evőkanálnyi 10%-os ecetet.

Vegyes savanyúság - Mixed pickles (Vízvári Mariskától)

Hozzávalók: éretlen zöld dinnye, zöld- és piros paprika, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldbab, gomba, stb.

Elkészítés:
A hozzávalókat megmosva, megtisztítva vékony szeletekre vágjuk és egy nagyobb edényben, rétegenként besózunk. Addig hagyjuk így állni, amíg annyi levet nem ereszt, amennyi ellepi.

Ekkor a sóból kinyomjuk, egy másik edénybe tesszük és leöntjük forrásban levő, erősen ecetes vízzel. Letakarjuk, és másnapig állni hagyjuk, majd az ecetes léből kinyomkodjuk.

Az üvegek aljára meggylevelet, babérlevelet, szemes borsot és néhány darabka gyömbért teszünk, erre rakjuk a vegyes zöldséget, de közbe is teszünk néhány szem borsot, babérlevelet és szeletelt tormát. Ízlés szerint savanyított - gyengén cukros - salátalét készítünk, amit forrón öntünk a zöldségre.

Az üvegeket lezárjuk, majd a kamrába állítjuk.

További savanyúságok a Recepttárban:
Zöldségfélék eltevése - Cékla
Zöldségfélék eltevése - Csalamádé receptek
Zöldségfélék eltevése - Hagymafélék eltevése
Zöldségfélék eltevése - Hideg savanyúság hordóban
Zöldségfélék eltevése - Káposzta eltevése
Zöldségfélék eltevése - Marinált savanyúságok
Zöldségfélék eltevése - Paprika eltevése
Zöldségfélék eltevése - Uborka eltevése
Zöldségfélék eltevése - Uborka eltevése - Kovászos uborka
Zöldségfélék eltevése - Vegyes savanyúságok