Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csipkebogyó-befőtt


C vitaminban hihetetlenül gazdag gyümölcs. Érdemes rászánni egy kis fáradságot! Egy dologra azért vigyázzunk, út menti, vagy úthoz közeli bokrokat a szennyeződés miatt messzire kerüljük el!

Elkészítés:
A dércsípte csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. Minden kg gyümölcshöz 1/2 liter vízből és 1/2 kg cukorból szirupot főzünk, belekeverjük a csipkebogyót, majd 4-5 percig főzzük.

Egy napig a cukorszirupban hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap a gyümölcsöt leszűrjük, üvegekbe rakjuk, a szirupot újra forraljuk, majd kihűtve a csipkebogyóra öntjük.

Az üvegekbe lezárás előtt csipetnyi tartósítószert teszünk, utána gőzölő fazékba tesszük, 80°C-on 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni, lehűlés után hűvös helyen tároljuk.

Vitamintartalma rendkívül magas.

Csipkebogyó-íz nagyanyáink szerint

Az érett csipkebogyót megtisztítjuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük, megmossuk, lábasba tesszük, ráöntünk egy kevés vizet, puhára főzzük, és szőrszitán áttörjük.

Ugyanannyi almát meghámozunk, negyedekre vágunk, a magházat kivágjuk, puhára pároljuk, és szőrszitán áttörjük.

A csipkebogyó és az alma áttört levét összeöntjük, literenként 70 dkg cukrot adunk hozzá. Amikor a cukor elolvadt, közepes tűzön folytonos kevergetés közben péppé főzzük.

Üvegekbe töltjük, és hűvös helyem tároljuk.

Lásd még:

Gyümölcsök eltevése - Erdei gyümölcsök eltevése