Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Amerikai karácsonyi ételek


KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA

Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

KARÁCSONYI SÜTEMÉNY - Brownies

Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor.

A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonó-massza
A díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék.

Elkészítés:
A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót.

A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt elő kell melegíteni 180°C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük.

Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak.

KARÁCSONYI GESZTENYÉS PULYKA

Hozzávalók: 1 pulyka, 1 kg gesztenye, 1/4 sertéscomb, 2 zsemle, tej, 1 dl tejföl, 10 dkg szalonna, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a megőrölt sertéshúst, a tejben megáztatott, kinyomkodott és szintén megőrölt zsemlét, a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót meg az őrölt borsot.

Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulykát (mellbőre alatt és belsejét). A hasüreg nyílásást összetűzzük, vagy összevarrjuk; és a pulyka mellét szalonnával betakarjuk, ha nem a mellbőr alá töltöttük a tölteléket, szalonnával megtűzdeljük a mellet.

Az így megtűzdelt pulykát a megforrósított zsiradékon megforgatjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk, végül a sütőben ropogós pirosra sütjük. (Tálalásnál a hasüregben lévő töltetléket felszeletelve rakjuk a pecsenye köré.)

Burgonyával és almapürével tálaljuk. Jól illik hozzá az aszalt-szilva kompót is.