Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Angol karácsonyi ételek


December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja, ilyenkor jön össze a család is, és ekkor tálalják a hagyományos karácsonyi ebédet, a Christmas dinnert. A karácsonyi ebéd sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból áll, sült krumplival, kelbimbóval, Christmas pudingból és aprósüteményből. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik.

ANGOL KARÁCSONYI LIBA

Hozzávalók 6-8 személyre: 1 liba (kb. 4 kg-os), 1.5 dl sherry (vagy Tokaji), 1 dl Madeira (vagy vörös desszertbor), 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál rétesliszt, 2 babérlevél, só, bors.

Elkészítés:
A konyhakész libát nagy lábosba fektetjük. Leöntjük a sherryvel, és 4.5 dl vízzel. Hozzáadjuk a babért, az egész fej fokhagymát és lefedve 1 órát főzzük. A levet leszűrjük, hideg helyre állítjuk, majd a zsiradékot eltávolítjuk.

Másnap a libát kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és tepsibe fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szükség szerint kb. 2- 2.5 óra alatt ropogós pirosra sütjük. Az előző nap félretett főzőlevet felforraljuk, majd a Madeirával elkevert liszttel besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.

A libasültet a Madeira mártással, borban párolt körtével és tejszínes rakott burgonyával tálaljuk.

ANGOL KARÁCSONYI PUDING (Christmas Pudding)

Hozzávalók: 115 g vaj (plusz a kivajazásokhoz szükséges mennyiség), 225 g finom sötétbarna cukor, 50 g sütőporos liszt, 5 ml kevert fűszer, 1,5 ml őrölt szerecsendió. 2,5 ml őrölt fahéj, 2 tojás, 115 g friss fehér prézli, 175 g nagy szemű mazsola, 175 g mazsola, 115 g ribizli, 25 g cukrozott gyümölcshéj, finomra reszelve, 1 nagy alma, hámozva, kimagozva, lereszelve, 1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja, 1 narancs vagy citrom leve, 150 ml brandy, rum vagy sherry.

A vajat a cukorral simára keverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojásokat, a fűszereket, s a többi hozzávalót. Választunk egy jó mély, hőálló tálat, s zsírpapírból vágunk egy akkora darabot, ami az alját pontosan lefedi, és azt belehelyezzük. A papírt és a tál belső oldalát vékonyan megkenjük vajjal, majd beleöntjük a pudingkeveréket.

Elegyengetjük, s a tetejére egy illeszkedő, vajazott zsírpapírdarabot teszünk. Egy nagyobb darab zsírpapírral leborítjuk az egész tálat, s a pereme alatt szorosan körbekötjük, a lelógó fölösleges papírt pedig levágjuk. Végül ugyanígy egy fóliával is lezárjuk az edényt, de ezúttal keresztben is átkötjük, hogy majd - legyen bármennyire is forró - felülről meg tudjuk fogni.

Fogunk egy nagy fazekat, aminek van illeszkedő fedele, s abba egy kisebbet, amelybe belefér a pudingos edényünk. A nagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy az a belehelyezett közepes edény feléig érjen, a közepesbe pedig beletesszük (szárazon) a pudingos tálat, végül az egészre rátesszük a nagy lábas fedelét. A pudingot a mennyiségtől függően 2-6 óra hosszan gőzöljük (a víznek folyamatosan forrnia kell, s ha fogy, pótoljuk). Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, s csak azután borítjuk ki az edényből.

HAGYOMÁNYOS PLUMPUDING

Apróra vágunk, s mély tálba teszünk 40 deka szép fehér marhavese-zsírt, utána teszünk 15 deka lisztet, 28 deka finom reszelt zsemlye- vagy kétszersültmorzsát, 12 deka kockára vágott, hámozott almát, ugyanannyi összevagdalt fügét, négy vagy öt egész tojást negyed liter tejjel elhabarva.

2 deci sört, 20 deka mazsolát, ugyanennyi (magjától megfosztott malaga- és 15 deka apró szőlőt, 20 deka kristálycukrot, 15 deka porcukrot, 1 deka tört fahéjat, egy kevéske szerecsendió virágot, 3-3 deka reszelt narancs- és citromhéjat, 3-4 deka kockára vágott citronádot, 1 teáskanál sót, egypár törött szegfűszeget, darabka megreszelt szerecsendiót, egy citrom és egy narancs levét, s mindezt alaposan összekeverjük.

2 deci konyak s egy deci rum következik most, (ha tetszik, kettő is lehet) félretesszük. Akkor azután vagy kivajazott, kilisztezett, vajas szalvétával lekötött porcelánformába (csak háromnegyed részig töltjük meg) vagy egyszerűen vajjal bekent szalvétába öntve, 3 1/2 óra hosszat főzzük gőz- vagy vízfürdőben.

Mikor készen van, kiborítjuk, kis rummal leöntjük, meggyújtjuk, s úgy tálaljuk, amint lobogó lánggal ég rajta a szesz. Konyakkal erősített borsodót, vagy cherryből, konyakból, Curacao likőrből, narancs- és citromhéjból s cukorszirupból készült mártást szervírozunk mellé.