Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Görög karácsonyi édességek


GÖRÖG KARÁCSONYI KALÁCS

Hozzávalók: 2 dl finomított olívaolaj, 15 dkg cukor, 1-1,5 dl narancslé, 1 dl konyak, 75 dkg liszt, 2 mk sütőpor
Szirup: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 20 dkg méz, 100 dkg vagdalt dió, fahéj, ízlés szerint.

Elkészítés:
Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.

Tojás nagyságú darabokra szaggatjuk, négyszögletesre nyújtjuk és összesodorjuk. Kikent tepsibe tesszük, közepes tűzön kb. 30 percig sütjük.

A vizet a mézzel, cukorral felforraljuk, 5 percig főzzük.
A sziruppal leöntjük a kalácsokat, 15 percig állni hagyjuk.
Süteményes tálra szedjük, meghintjük dióval, megszórjuk fahéjjal.

KARÁCSONYI MÉZES MALAC

Hozzávalók: 3 kilós malaccomb hálóba húzva, egy marék szegfűszeg, 5-6 cikk fokhagyma, 4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve, só, bors, 2 citrom leve, 4-5 kanál vaj, 1,5-2 kg krumpli, 1 kg mogyoróhagyma
Szirup: 100 gr vaj, 3 kanál méz

Elkészítés:

A malaccombot lehetőleg a hentessel behúzatjuk hálóba hogy jó szoros, kerek hengert kapjunk, ez hozzásegít ahhoz, hogy szép formája legyen a sültnek, és hogy ne essen szét a hús.

Megtűzdeljük azt a felét, ami a teteje lesz, és a két oldalát szegfűszeggel hogy olyan sündisznószerűen nézzen ki, a szegfűszegek közé pedig kis lyukakba babérlevél darabkákat és felváltva fokhagyma darabkákat szurkálunk (a hús aljára is).

Sózzuk, borsozzuk (legjobb egy nappal előtte hogy a só, bors átjárhassa a húst), betesszük szorosan egy őzgerincformába, a tepsi aljába öntünk egy pohár vizet-citromlevet, teszünk 4-5 kanál vajat, letakarjuk alumíniumfóliával vagy a forma tetejével és betesszük forró sütőbe.

Mikor a hús illata érződik, visszavesszük a lángot majd egész lassú tűzön, 3-4 órát sütjük.

A krumplit megmossuk, pár percig főzzük héjában.  Meghámozzuk, kihűtjük, nagyobb darabokra vágjuk (ha forrón próbáljuk ezt a műveletet elvégezni, szétesnek a krumpli darabok) és átsütjük olívaolajon.

A mogyoróhagymát megpucoljuk, átsütjük olívaolajon.

A krumplit és a hagymát egy akkora méretű tepsibe tesszük, ahova középre befér a hús is. Mikor a hús megpuhult, átköltöztetjük a hagymás tepsibe.

Összeolvasztjuk a mézet a vajjal, a sziruppal megöntözzük jól a húst, majd az egészet visszatesszük a sütőbe, és pirosra sütjük, miközben öntözgetjük a levével. Melegen és hidegen is tálalható. Hidegen könnyebb szeletelni a húst, míg melegen nagyon kell vigyázni, mert forgácsolódik.