Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dán karácsonyi ételek


ALMADARABKÁK ALMA NÉLKÜL (Aebleskiver)

Hozzávalók (30-35 darabhoz): 25 dkg liszt, 2 evőkanálnyi cukor, 0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna, 0,5 dl tej, 2 tojás, 0,5 teáskanálnyi só,1 citrom leve, olaj (a sütéshez), lekvár és porcukor (a tunkoláshoz)

Elkészítése:
(A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben félgömbalakú mélyedések vannak.)

A hozzávalókból keverj tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg 2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós tésztából megsülhessen a gömb másik fele is.
(Ennek az a technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós részen át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a tésztát.)

A megsült gömböket még langyosan tálald, a tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral.

(Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a “glögg“-öt isszák hozzá.)

DÁN ÜNNEPI - KARÁCSONYI MENÜ

Mandulás tejberizs - Előétel

Hozzávalók (4 személyre): 5 dl tej, 0,75 dl rizs, 4 dkg mandula, 1 evőkanál cukor, fél vaníliarúd, 2 dl tejszín, meggyszósz vagy lekvár

Elkészítése: Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig.

Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható.

A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald. (Aki megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!)

Dán meggyszósz

Hozzávalók: kb. 70 dkg meggybefőtt, 1 evőkanálnyi keményítő, 1 dl hideg víz, (3 evőkanál meggybor vagy portói)

Elkészítése: Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet.

Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg)

Hozzávalók (6 személyre): 1,2 kg csontozott bőrös karaj, 1-1,5 evőkanálnyi durva só, 5 dl víz vagy vörösbor, 2-3 babérlevél, (ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe)

Elkészítése: Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is megtűzdelheted.

Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.)

Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit).

A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200°C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250°C-on.)

Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld.

(Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni.
A ropogós pörc három titka:
1. Vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig,
2. Minden közbe szórj sót,
3. Vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt.)

Dán vörösbor-szósz

Hozzávalók: (sütni való hús), 2 dl víz, 3 dl vörösbor, 2 fej hagyma, 2 csipetnyi kakukkfű, 2 friss zsályalevél vagy fél teáskanálnyi szárított, 2 szál petrezselyem, liszt vagy keményítő, bors, só

Elkészítése: Öntsd a sütni való hús alá a vizet, a vörösbort, tedd bele a zöldfűszereket, a kisebb darabokra vágott hagymákat, s süsd meg a húst.

Ha kész, a szaftot szűrd egy tálba, pihentesd egy-két percet, majd szedd le a zsírját. Adj hozzá 1-1,5 dl vizet (esetleg húslevest vagy részben bort), azzal újra melegítsd fel, és sűrítsd be liszttel (vagy keményítővel). Ízesítsd sóval, borssal, s végül jól forrald át.

Karamellben forgatott burgonya

Hozzávalók (6 személyre): 1 kg apró szemű főtt burgonya (meghámozva). 6 evőkanálnyi cukor, 8 dkg zsiradék

Elkészítése: Száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot, s ha már világosbarnára pirult, add hozzá a zsiradékot. Amikor a cukor “fröcsögni” kezd, tedd bele a burgonyát, s forgasd át, amíg barna és fényes nem lesz. Ekkor gyorsan vedd ki, hogy meg ne égjen!

Langyos lilahagyma-saláta

Hozzávalók: 50 dkg lilahagyma, 4 dkg vaj, 2 savanyú, aromás alma, 2 evőkanálnyi víz, 2 evőkanálnyi borecet, bors, só

Elkészítése: Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni!

A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb. 10 percig, hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel.

Vanília-fromage desszert

Hozzávalók személyenként: 1 zselatinlap, 2 dkg cukor, 1 tojássárgája, darabka vaníliarúd, 0,5 tojásfehérje (kicsit felverve könnyebben felezhető), 1 dl tejszín

Elkészítése: Tedd a zselatint hideg vízbe. Keverd ki a tojássárgáját a cukorral és az elkapart vaníliával. Vízfürdő felett old fel a zselatint, majd hűtsd le, s keverd a tojásmasszába. Verd fel a tojásfehérjét és a tejszínt, s ezeket is dolgozd bele a masszába.

A fromage-t öntsd formába és tedd hűtőbe. Tálaláskor a formákat merítsd meleg vízbe, és a tartalmukat borítsd a tányérra. (Hideg csokoládészósszal és/vagy tejszínhabbal kínáld.)

KARÁCSONYI RÉTES

Hozzávalók:
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.

Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt cukrozott narancs- vagy citromhéj, mazsola, metéltre vágott citronád (cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.

Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a levegőn megszárítjuk.

Elkészítése: Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és tepsin kb. 40 percig sütjük.