Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Holland karácsonyi ételek


Bármilyen furcsa, Hollandiában nincs igazi Karácsony. Az igazi ünnep a Mikulás, de ez nem gátolja a hollandokat abban, hogy vásároljanak, díszítsenek mindent (házat, fát, bokrokat), no meg, hogy ajándékozzanak. Egyedül a katolikus kisebbség karácsonyozik a hagyományos értelemben, a többség számára csak amolyan ajándékvásárlási ürügy az ünnep.
Épp ezért a karácsonyi ételek se igazán karácsonyiak.

KARÁCSONYI CIPÓ (Kerstbrood)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kávéskanál mandula aroma, 1 citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál szerecsendió, 2 tojás, 15 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl joghurt, 20 dkg mazsola, 10 dkg darált mandula, 5 dkg cukrozott narancshéj
A tetejére: olvasztott vaj és fahéjas cukor

Elkészítése: Szitálja a lisztet, a cukrokat és a sót keverőtálba. Keverje bele az aromát, a szerecsendiót és a citromhéjat.

A tojásokat kissé felverve keverje össze az olvasztott vajjal, majd ezt és a joghurtot is adja a tésztához. Dolgozza el alaposan.

Végül dagassza bele a gyümölcsöket is. Helyezze a tésztát kivajazott kuglófformába, és 175 fokra előmelegített sütőben süsse világosbarnára. Forrón borítsa tálra, és azonnal ecsetelje be olvasztott vajjal, majd hintse meg fahéjas cukorral.

KARÁCSONYI KARIKA (Kerstkrans)

Hozzávalók: A tésztához: 2,4 dl liszt, 1,2 dl puha vaj, kiskanál só, víz

A töltelékhez: 2 dl darál mandula, 0,6 dl cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 5 db cukrozott cseresznye

A díszítéshez: szárított gyümölcs, citrom reszelék

Elkészítése: Legalább egy hónappal a felhasználás előtt a töltelékhez valókat kézzel gyúrja teljesen simává. Formázza gombóccá, és fóliába csomagolva tegye hűtőszekrénybe.

A süteménykészítés napján a tésztát gyúrja rugalmas, formázható keverékké. Lisztezett deszkán nyújtsa vékonyra a tésztát.

Fektesse rá a hasonló méretre nyújtott tölteléket, majd tekerje fel, mint a bejglit szokták. Nyomja bele a tetejébe a szárított gyümölcsöket. Fektesse enyhén kivajazott tepsibe a roládot. Vízzel ecsetelje be a tetejét, majd közepesre előmelegített sütőben süsse aranybarnára. Ha megsült, még forrón hintse meg a cukorral elkevert citromreszelékkel. Hagyja kihűlni, végül vágja szeletekre.

(Ezt a süteményt a karácsonyi és újévi reggeleken kínálják a frissen főzött kávé mellé. Mindig az alkalomnak megfelelően díszítik.)