Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Svéd karácsonyi ételek


A karácsonyi smörgasbordon (amolyan terülj-terülj asztalkám) a következőket találhatjuk:

JANSSON MEGKISÉRTÉSE

6 db hámozott burgonyát és 2 nagy vöröshagymát szeleteljünk vékonyra. 1 doboz szardellafiléből szedjük ki a halat.

Rakjuk le rétegesen egy kivajazott lábasba a burgonyát, hagymát, halakat. Tegyünk rá kevés margarint, a hal olajából 1 kanálnyit, majd öntsünk rá 1 dl tejszínt.

Süssük sütőben 20 percig.

Öntsünk rá még 1 dl tejszínt és süssük még félórát - a krumpli puhulásáig.

PEPPERKAKOR (karácsonyi svéd süteménykülönlegesség)

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 30 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 10 dkg porcukor v. barnacukor, 10 dkg méz, fél ek szegfűszeg, fél ek fahéj, fél kk szerecsendió, fél kk gyömbér, 1 kk sütőpor, 4 dkg kakaó

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A többi anyagot hozzáadva határozottan összegyúrjuk. A kész masszát pihentetjük min. 3 órát, de legfeljebb 1 napot. Pihentetés után kinyújtjuk, 2-3 mm vékonyságura, majd tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon 5-6 percig sütjük.

KARÁCSONYI PUNCS

Hozzávalók: egy 7 dl testes vörösbor, 5 dl almabor (vagy fehérbor), 7 dl szódavíz, 1 citrom, 10 dkg kígyóuborka

Elkészítése: A citromot megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és az almaborba áztatva, jégbe hűtjük. A többi hozzávalót is behűtjük. Közvetlenül tálalás előtt a kétféle bort a szódavízzel összekeverjük, és a megmosott, héjastól vékonyra szelt uborkát is belekeverjük. Jócskán adunk hozzá jégkockát, mert jó hidegnek kell lennie.

KARÁCSONYI SONKA

Hozzávalók: 1,5 - 4 kg kötözött sonka
A pirításhoz: 4 evőkanálnyi mustár, 1 evőkanálnyi kristálycukor, 1 tojás sárgája, zsemlemorzsa

Elkészítés: Kapcsoljuk be a tűzhely sütőjét 125 C-ra. A hideg vízben leöblített sonkát a zsírosabb oldalával felfelé tűzálló tálban a sütőbe az alsó rácsra tesszük, 20 percenként. 1 - 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk.

Elkészítési idő 1 - 1,5 óra / kg. sonka.

Pirítás: A hálót (aki akarja a zsíros részeket is) eltávolítjuk. Keverjük össze a mustárt, kristálycukrot és a tojássárgáját, ecsettel kenjük be a sonkát, majd beszórjuk megszitált zsemlemorzsával. 200 C-on a sütőben 15 percig pirítjuk.

KARÁCSONYI TŐKEHAL

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej hagyma, 60 dkg tőkehalfilé, 1 kis doboz ajókafilé (ringli), 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A megtisztított hagymát vékony karikákra vágjuk, és kivajazott tűzálló tálba halmozzuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ráfektetjük a felszeletelt tőkehalfilét, amit csak borssal hintünk meg. Az ajókafiléket villával kissé összetörjük, majd a levével együtt belekeverjük a tejszínbe. A hagymás halra öntjük és rámorzsoljuk a maradék vajat. Fóliával lefedve, forró sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük. Burgonyapürével, főtt céklával, vagy párolt zöldséggel körítjük.