Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Német karácsonyi ételek


HÓPEHELY
Hozzávalók: 1 adag mézes puszedli alaptészta
A díszítéshez: 250 gr porcukor, 2 evőkanál rum vagy citromlé
A mézes alaprecept alapján készítsük el az alaptésztát. A sütőt melegítsük elő 175 fokra (gáz: 2. fokozat)

Elkészítése: A hideg tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Különböző formákkal szúrjunk ki mintákat (pl. csillagok, fenyők, körök), és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, 10-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A porcukrot a rummal simára keverjük, és egy nylonzacskóba töltjük, majd a zacskó egyik sarkát levágjuk, és a kekszeket feldíszítjük, és száradni hagyjuk.

Ha a meleg süteményen lyukat szúrunk, karácsonyfára díszként is mutatós.

KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 200 ml 35 fokra melegített tej, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 teáskanál kardamom, 1/2 vaníliarúd, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 1/2 teáskanál só, 27,5 dkg puha vaj. 15 dkg mazsola. 5 dkg tört mandula, 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj. 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj, 2 evőkanál rum, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük.

20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából. 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk.

20-30 percig kelesztjük, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

KARÁCSONYI KALÁCS - Stollen

Hozzávalók: 20 dkg mazsola, 5-5 dkg citronád és oranzsád (kandírozott narancs, kis kockákra vágva, szárítva kapható), 13 dkg mandula, 1 kupica rum, 6 dkg élesztő, langyos tej, 8 dkg porcukor, 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 2 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, 15 dkg vaj; a kenéshez 6 dkg vaj, 5 dkg porcukor.

Elkészítése: A mazsolát, a citronádot, az oranzsádot meg az összevagdalt mandulát a rummal meglocsoljuk. Az élesztőt kb. két deci, evőkanálnyi porcukorral ízesített langyos tejbe morzsoljuk, és hagyjuk megkelni. Utána a kétféle lisztet összekeverjük, és maroknyit félretéve belőle a többit a megkelt élesztővel, a maradék porcukorral meg a vaníliás cukorral összekeverjük.

Annyi langyos tejet dolgozunk bele, hogy a szokottnál kissé keményebb kelt tésztát kapjunk, a végén az olvasztott vajat is beledagasztjuk. Cipóban, letakarva a duplájára kelesztjük, utána meglisztezett deszkán ujjnyi vastag, ovális lappá nyújtjuk.

A beáztatott mazsolát, citronádot, oranzsádot meg mandulát a félretett liszttel összekeverjük, és a tésztára kenjük. Összetekerjük, és megvajazott nagy tepsire fektetve a tetejét langyos vízzel megkenjük.

200 fokos sütőbe, a középső rácsra toljuk, és 20 percig sütjük. Ekkor a hőmérsékletet 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát papírlappal letakarva még kb. 90 percig sütjük. A sütőből kivéve nagyon puha vajjal megkenjük, és porcukorral gazdagon meghintjük. Ha kihűlt, alufóliába csomagolva tároljuk.

A stollent Németországban általában két héttel karácsony előtt sütik, mert jót tesz neki, ha áll.

KARÁCSONYI LIBASÜLT VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL

Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 jonatán alma, 2 evőkanál ribizli-dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg

Elkészítés: A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk.

A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk. A kisült zsiradékot közben leszedjük és áttesszük egy nagy serpenyőbe.

Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra metélt, besózott vörös káposztát is. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizli-dzsemet és a cukrot. Nagy lángon megpirítjuk.

A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt
vörös káposztával tálaljuk.