Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ír karácsonyi ételek


FŰSZERES MARHA (Spiced Beef)

Régi, hagyományos recept, egyszerű, csak két hétig kell pácolni. Általában karácsonykor fogyasztják.

Hozzávalók: 1/4 csésze sötétbarna cukor, 1,5 - 2 kilós friss, sovány marhaszegy, 1 evőkanál egész szegfűbors, 1 evőkanál egész fekete bors, 1/4 csésze nagy szemű (kóser) só, 3/4 csésze hideg víz.
Elkészítés: Ujjbeggyel jó erősen belenyomkodjuk a barnacukrot a marhaszeletekbe. Ha minden oldala jól be van vonva, a húst belerakjuk egy 5-6 literes edénybe. Lefedjük, és hűtőbe tesszük, két napra otthagyjuk.

Mozsárban (vagy konyharuhába csavarva sodrófával) összetörjük a borókabogyót, a szegfűborsot, a fekete borsot és a sót. Kilenc napon át minden nap kb. 1 evőkanállal belenyomkodunk a sós darából a hús felszínébe, letakarjuk, majd hűtőbe tesszük.
A 12. napon 150 fokra előmelegítjük a sütőt.

Hideg folyóvíz alatt leöblítjük a húsról a rajtamaradt fűszerdarabokat és leöntjük a tálban visszamaradt folyadékot. Visszarakjuk a húst az edénybe és hozzáadjuk a 3/4 csésze vizet. Letakarjuk, és a sütő közepén egyhuzamban sütjük 3 és fél óráig vagy addig, amíg a hús meg nem puhul.

A húst szobahőmérsékletre hűtjük és fóliába csavarjuk. Lapos tányért vagy deszkát teszünk a tetejére, és legalább 1,5-2 kilós, nehéz edényt teszünk rá súlynak. Éjszakára legalább 12 órára betesszük a hűtőbe.

A lehető legvékonyabb szeletekre vágva, vajjal és kenyérrel tálaljuk. Ha jól becsomagoljuk, a fűszeres marha akár 4 hétig is eláll a hűtőben. Ha már jól lehűlt, nem kell tovább súlyt tenni a húsra.

SÜLT SONKA COLCANNONNAL (Baked Ham with colcannone)

Halloween-kor, Karácsonykor, egyéb ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.

Általában egy éjszakát ázik a vízben a tekintélyes sonkadarab, hogy ne legyen olyan sós. Azután tegyük fel friss vízben a sonkát, forrni, fél kiló súlyra 30 perces főzési időt számítsunk.

A habot húzzuk le a víz tetejéről, és csak lassan forraljuk a vizet. Amikor a sonka kész, töröljük szárazra. A sonka bőrét húzzuk le, hogy az alatta lévő zsíros réteg azért a húson maradjon. A zsírréteget cakkozzuk be, hogy kis rombusz alakok jöjjenek létre. Minden rombusz közepébe szúrjunk bele egy egész szegfűszeget.

Mustár és melegített méz keverékével kenjük meg a sonkát, óvatosan, hogy a szegfűszegek ki ne forduljanak a zsírrétegből. Majd egy tepsibe téve, előmelegített, 180 fokos sütőben süssük a sonkát, amíg a mustáros-mézes keverék szépen rá nem pirul. Vékonyan szeletelve, burgonyapürével, colcannonnal vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Colcannon (Fodorkeles burgonyapüré)

Hozzávalók: 2 kg burgonya, 50 dkg fodorkel (fodor káposzta), vagy kelkáposzta, 3 dkg vaj, 2,5 dl tej, 6 szál újhagyma

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük. Leöntjük róla a vizet és simára törjük. A tejhez hozzáadjuk a (zöldjével együtt) felkarikázott újhagymát, és felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, s habosra keverjük.

Egy másik edényben kevés vízben megpároljuk a vékony szálakra szelt káposztát. (Vigyázva, hogy ne főjön túl, maradjon meg a zöld színe!) Leöntjük róla a fölös vizet, majd a vajjal együtt belekeverjük a burgonyapürébe.