Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tyúkleves benne főtt marhahússal


Chicken Soup with Cooked Beef

A mi receptünk hat fő részére készült, de képzeljék hozzá, hogy hagyományaink szerint a 100-200 fős magyar, vidéki lakodalmas vacsorák első fogásaként szokták megfőzni. A csirkeleves a lakodalmi események és a Húsvét vasárnapi ebédek nélkülözhetetlen fogása.

Hozzávalók: 90 dkg marhahús, 25 dkg marhacsont, 1 kisebb csirke, 2-2 jókora db sárga- és fehérrépa, 1 kisebb zellergumó és karalábé, 1 nagy fej burgonya, kis db kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, ízlés szerint só és őrölt bors, 5 db szemes bors, 10 dkg cérnametélt
Tegye a húsokat és a csontot megfelelő méretű fazékba. Öntse fel bőven vízzel és letakarva tegye fel főni. A keletkező habot lemeregetve főzze jó egy órán keresztül. Ekkor tegye bele a hosszúkásra feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Továbbra is fedő alatt, éppen csak gyöngyözve főzze tovább mintegy három órán át. Sűrű szitán szűrje le, majd a lébe főzze a cérnametéltet. Közben rendezze el külön tálban a főtt zöldségeket, másikba a feldarabolt csirkét. Tálalásig tartsa melegen. Sok helyen a hús mellé főtt burgonyát is szoktak kínálni. (Gyakran a marhahúst nem is tálalják fel a leveshez, mert alapvetően csupán az íz kedvéért főzik a bele.)

Részlet Vitéz nagybányai Horthy Miklós feleségének szakácskönyvéből
Forrás: a kaliforniai Santa Barbara egyetem könyvtára
Angolból fordította: Barna Aladár