Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Böjti halikra leves


Lent Spawn Soup

Hozzávalók: halikra, felkarikázott sárgarépa, 1-2 tojássárgája, babérlevél, tejföl, citromlé, vöröshagyma, zsemlekocka

Egyszerre tegye fel annyi sós vízben főni az ikrát és a vékonyra karikázott zöldségeket, ami bőven ellepi. Ízesítse a babérlevéllel. Miközben a répa puhára fő, kevés zsírt olvasszon fel. Adjon hozzá néhány kanál főzőlevet. Habverővel keverve dolgozza simára benne a tejföllel kikevert tojássárgákat. Kevés citromlével ízesítse. Folyamatos keverés közben lassan öntse a forró levesbe, így besűrítve azt. Pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

Részlet Vitéz nagybányai Horthy Miklós feleségének szakácskönyvéből
Forrás: a kaliforniai Santa Barbara egyetem könyvtára
Angolból fordította: Barna Aladár