Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Giovanni Boccaccio


Giovanni Boccaccio (1313. június 16. – 1375. december 21.) olasz író, költő, humanista.

Boccaccio szelet 01.

Tészta: 5 tojás sárgáját kikeverünk 10 kanál porcukorral; 4 kanál vizet, 15 dkg diót, 5 kanál grízes lisztet, fél csomag sütőport és végül az 5 tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
Zsírozott tepsiben sütjük.

Krém: 25 dkg vajat kikeverünk 2 egész tojással, tovább keverjük egy vaníliás cukorral és 25 dkg porcukorral. Adunk hozzá egy adag, forró kávét, és így keverjük addig, amíg sima és kenhető lesz.
Ezt rákenjük a kihűlt tésztára, tetejét vágott dióval megszórjuk.

Boccaccio szelet 02.

Hozzávalók:
A tésztához: 5 tojás, 10 kanál porcukor, 5 kanál víz, 15 dkg darált dió, 5 kanál liszt

A krémhez: 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliacukor, 20 dkg vaj, két dupla kávé

Elkészítés: Öt tojás sárgáját, 10 kanál porcukrot, 5 kanál víz keverékét jól felverjük, 15 dkg darált diót, 5 kanál lisztet adunk hozzá. Az öt tojás fehérjét habbá verjük, és a masszához dolgozzuk. Kizsírozott, lisztezett tepsiben közepes tűznél sütjük.
A következő krémet tesszük rá:20 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliacukrot, 20 dkg vajjal kikeverünk, és folytonos keverés közben két dupla kávét adunk hozzá. Vastagon a piskótára kenjük. A tetejét őrölt dióval meghintjük.

Boccaccio szelet 03.

Hozzávalók 10 személyre:
A tésztához: ostyalap, 5 tojásfehérje, 4 tojássárgája, 200 g kristálycukor, 200 g pörkölt darált dió, 2 ek zsemlemorzsa
A krémhez: 200 g vaj, 100 g porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 50 ml erős feketekávé

Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. Ezt a masszát az ostyára kenjük. 220 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, visszavesszük a hőmérsékletet 200 C-ra (alul-felülállás), így sütjük 10 percig, majd még tovább csökkentjük a hőt 150 C-ra, és még egyszer 10 percig sütjük a tésztát. Ha megsült, a tepsiben hagyjuk, kihűtjük, és a következő krémet tesszük rá.

Krém készítése: a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, és a kávéval.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük és megszórjuk jól megpörkölt, darabokra vágott dióval. Vizes késsel a tepsiben keskeny szeletekre vágjuk.

Boccaccio szelet 04.

6 tojás fehérjét felverünk habnak, majd hozzáadagolunk 25 dkg porcukrot, egyenként belekeverjük a 6 tojás sárgáját (eddig ezt géppel keverhetjük össze).

A kemény habba lazán (már nem géppel), hogy a hab ne törjön össze, belekeverünk 20 dkg darált diót, 5 dkg zsemlemorzsát és fél cs sütőport. Sütőpapírral kibélelt 30x20-as tepsibe simítjuk a masszát és 200 fokon kb. 25 perc alatt, megsütjük. Sütőajtót nem szabad kinyitni, mert akkor összeesik a tészta, ha érezzük az illatát, akkor nézzük meg, majd tűpróba után vegyük ki. Egy nagyon könnyű, laza, finom tésztát kapunk.
Krém: 2 dl tej, 2 dl erős kávé, 2 tojás sárgája, 4 evőkanál liszt, ezeket felfőzzük, kemény sűrű masszává.

25 dkg vajat, 25 dkg porcukorral habosra keverünk és hozzáadjuk a kihűlt kávés masszát, jól összedolgozzuk (géppel pár percig), így rendkívül finom habos krémet kapunk.
A kihűlt tesztara simítjuk a habos krémet.

Krém tetejére vagdalt, pörkölt diót szórunk.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek