Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Pethes Imre


Pethes Imre (Jászárokszállás, 1864. dec. 18. – Bp., 1924. nov. 14.): drámai színész, a Nemzeti Színház modern stílusának egyik kialakítója, a természetes játék realista mestere. 1883-ban
beiratkozott a budapesti egyetem jogi karára, majd bölcsészhallgató lett. 1887-ben felvették a Színiakadémiára, 1890-ben Somogyi Károly győri színtársulatához szerződött. 1902-ig vidéken játszott (Sopron, Debrecen, Pécs, Kassa, Nagyvárad, Szeged, Temesvár). Makó Lajos Buda-temesvári színtársulatával 1900 és 1901 nyarán fellépett a Budai Színkörben és itt aratta első nagy sikerét, mint Cyrano. 1902-ben a Vígszínházhoz szerződött. 1903-ban lépett fel először a Nemzeti Színházban, haláláig a színház tagja maradt, 250 szerepet játszott el.

PETHES-LEVES
Hozzávalók: 1100 g marhafartő, 1500 g velős csont, 300 g vegyes zöldség, 80 g zeller, 60 g karalábé, 60 g kelkáposzta, 60 g vöröshagyma, fokhagyma, 30 g paradicsom, só, bors, gyömbér, 1 cs. metélőhagyma, finommetélt

Elkészítése: A húst és a velős csontot jól megmossuk, és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején képződő habot leszedjük. Ha felforrt, csökkentsük a hőt, hogy lassú forrásban maradjon. Egyórai főzés után beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a csontokkal együtt, a levest hagyjuk leülepedni, majd leszűrjük. Közben kifőzzük a finommetéltet. Tálaláskor személyenként egy-egy szelet marhafartőre 2-3 karika csontvelőt helyezünk, mellé a metéltre vágott zöldségeket, és a tésztát, rámerjük a forró levest, meghintjük metélőhagymával. Pirított kenyérszeletet és ecetes tormát adunk hozzá. A velős csont ízesítéséhez törött bors, paprika, só legyen az asztalon.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek