Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Petőfi Sándor


Petőfi Sándor (Kiskőrös, 1822. december 31. vagy 1823. január 1. – Segesvár, 1849. július 31.?), költő, forradalmár, nemzeti hős.

Petőfi módra: A vegyes zöldséggel, paprikával ízesített lében megpárolt marhafelsál szeleteket a zöldséges raguval befedik, és pirított burgonyával tálalják.

PETŐFI ROSTÉLYOS 01.
Hozzávalók: 1,40 kiló rostélyos, 15 deka zsír, 25 deka vöröshagyma, 2 deka fokhagyma, 3 deka pirospaprika, köménymag, 4 deka só, 25 deka lecsó, 10 deka liszt, 40 deka füstölt szalonna

Elkészítése: a rostélyos szeleteket hasonlóan készítjük el, mint a hortobágyi rostélyost. Tálaláskor azonban daragaluska helyett fokhagymás burgonyalángossal fedjük be a húst, melynek a tetejére jól kisütött kakastaréjt teszünk.

Burgonyalángos: 1,5 deka élesztőből és kevés lisztből kovászt készítünk. 1,50 kiló főtt, áttört burgonyát ugyanolyan súlyú liszttel és megkelt kovásszal, sóval összegyúrjuk. Kidolgozzuk és pihentetjük. Meglisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk, és újra pihentetjük.
Palacsintasütőben, kevés zsíron hirtelen megsütjük.

PETŐFI ROSTÉLYOS 02.
Hozzávalók: 5 szelet rostélyos, 10 dkg zsír, 20 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dkg pirospaprika, 1 g köménymag, 162 g majoránna, 2 dkg só, 15 dkg lecsó, 2 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna

Elkészítése: A megsózott és lisztbe megforgatott rostélyosokat zsírban hirtelen átsütjük, és egy megfelelő nagyságú lábasba tesszük. Ebben a zsírban világosra pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, a köménymagot és a majoránnát, Az egészet elkeverjük, felöntjük kevés vízzel, néhány percig forraljuk és ráöntjük a rostélyosra. Annyi vizet töltünk még hozzá, hogy a rostélyosokat ellepje, és fedő alatt lassan pároljuk. Időnként megforgatjuk, és ha kell, kevés vizet öntünk utána. A hús puhulása előtt hozzáadjuk a lecsót és így pároljuk még. Tálalásnál 5 db burgonya lángos adunk és a lángosok tetejére 1-1 db sült szalonnát teszünk. A szalonnát 4 dkg-os szeletekre vágjuk, egy-egy cm távolságban bőrig bevagdaljuk, és szép pirosra sütjük.

PETŐFI SZELET
Hozzávalók: személyenként 2 szelet sovány sertés- vagy borjúhús, sertés- vagy borjúvelő, 1 fej vöröshagyma, étolaj, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, megsózzuk és forró zsiradékban hirtelen kisütjük. A velőt lehártyázzuk, rózsáinál kisebb darabokra bontjuk. A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, majd a tűzről levéve rászórjuk a pirospaprikát. Beleforgatjuk a velődarabokat, felöntjük egy kevés vízzel, amennyi éppen csak ellepi, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a velő szépen kifehéredik és a leve szinte teljesen elfő. A hússzeleteket mélyebb tálra fektetjük és beborítjuk a paprikás velővel.
Megjegyzés: petrezselymes vagy hasábburgonyával tálaljuk, és nem árt hozzá valami savanyúság sem, mert nagyon nehéz étel!

SERTÉSSZELET PETŐFI MÓDRA
Elkészítése: Személyenként 1 db 140 gr sertéshúst (vagy 2 db 70 gr sertéshúst) besózunk, és egy kevés zsíron átsütünk. Közben elkészítjük az almaköretet. A megtisztított almát felszeleteljük, sörtésztában megforgatva, forró zsírban kisütjük. Sörtészta: 200 gr lisztet 2 dl sörrel, 2 tojássárgájával és egy kevés sóval simára elkeverünk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, melyhez 1 evőkanál olajat cseppenként hozzáadunk, és az egész masszát vigyázva összekeverjük. A forró hússzeletekre 1-1 kisütött almaszeletet fektetünk és párolt rizzsel, meggybefőttel tálaljuk.

SZŰZÉRMÉK - AHOGY PETŐFI SZERETTE
Elkészítése: Az előhűtött vajastésztát vékonyra kinyújtjuk. A megmosott parajleveleket, enyhén sós vízben leforrázzuk, majd kihűtjük. A szűzpecsenyéket bevonjuk a gombapéppel, betakarjuk a parajlevelekkel, majd a tésztával beburkoljuk. A tészta végeit egymásba dolgozzuk, jól lezárjuk. Sütő tepsibe téve megkenjük felvert tojásokkal, tetejét megszurkáljuk villával (hogy a tészta alatt képződő gőz eltávozhasson) majd 180 fokon 20-25 percig sütjük. Picit pihentetjük, majd kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Vörösboros barnamártást kínálunk hozzá. Különböző zöldségköretekkel tálaljuk. Elkészítési idő: 70 perc

TOJÁSLEPÉNY PETŐFI MÓDRA
Elkészítése: Szép friss tojást 10 percig vízben főni hagyjuk, hideg vízbe tesszük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. Az aljából kissé levágunk, hogy megálljon. A főtt tojás sárgáját kinyomjuk, finom szitán áttörjük, adunk hozzá kevés tejben áztatott zsemlét, szitán áttörve adunk hozzá elegendő vajat, sót, kevés szerecsendiót, vagy törött borsot, finomra vágott petrezselyemzöldet, egy egész tojással elkavarjuk, töltőzsákba tesszük, és a tojásokra nyomjuk a tölteléket, hogy szép formásak legyenek. Vajazott porcelánedényre rakjuk, sűrű tejföllel leöntjük, olvasztott vajjal lelocsoljuk, forró sütőben megpirítjuk és feltálaljuk, különböző mártásokkal.

VÖRÖSBOROS PONTY
Hozzávalók 6 személyre: 1 nagyobb konyhakész ponty (1, 5-2 kg-os), só, ízlés szerint, 2-3 szál petrezselyem, 1 szál zellerzöld
A mártásához: körülbelül 2 dl testes savas vörösbor, körülbelül 2 dl víz, 4-5 tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 2 mokkáskanál cukor, só ízlés szerint
A díszítéshez: petrezselyem, citrom

Elkészítése: A ponty törzsét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, a fejét, az uszonyait és a farkát levágjuk. A halat egészben is elkészíthetjük, ha ünnepi alkalomra akarunk valami látványos különlegességet az asztalra tenni. Akárhogy is készítetjük, a halhúst sóval bedörzsöljük, és 1 órán át, pihentetjük. Közben enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a petrezselymet és a zellerzöldet, majd mikor gyöngyözve forr, óvatosan belerakjuk a halat is. A szeleteket körülbelül 15 percig, az egész pontyot 25 percig főzzük.
A mártáshoz a bort és a vizet a tojássárgájával elhabarjuk, citromlével és cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, kissé megsózzuk. Kis lángon, még jobb, ha vízgőzre állítva, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg majdnem fölforr. Ez alatt híg mártáshoz hasonlóan besűrűsödik. A puha halat szűrőlapáttal tálra rakjuk, a forró mártással leöntjük. Citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Főtt sárgarépa és petrezselyemgyökér, valamint vajas főtt burgonya illik hozzá.
Ez a recept az 1840-es évekből maradt ránk, s a legendák szerint Jókai, Petőfi és társaik legízesebb ponty étke.
Elkészítési idő: 1 óra

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek