Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Újházy Ede


Újházy Ede (Debrecen, 1844. január 28. – Budapest, 1915. november 14.) magyar színész, jellemkomikus, a realista színjátszás egyik úttörője.

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 01.
Hozzávalók: 1 fácán, 50 dkg vaddisznó vagy marhahús, 2-2 sárgarépa, petrezselyemgyökér, fél fej kelkáposzta, 1-1 zöldpaprika, paradicsom, 1 vöröshagyma, zöldborsó, sampinyon gomba, fokhagyma, só, szemes fekete bors, metélt tészta vagy májgombóc

Elkészítése: A megtisztított, megmosott fácánt és a vaddisznóhúst fazékba tesszük, és 2,5 liter vízzel felöntve kb. fél óráig főzzük, miközben a levét többször lehabozzuk.
Belerakjuk a kelkáposztát, zöldpaprikát, a paradicsomot - ha nincs zöldpaprikánk és paradicsomunk, akkor két evőkanál lecsót - a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a gombát, zöldborsót, a vöröshagymát, a fekete borsot, és ízlés szerint sózzuk. A fokhagymát akkor tesszük bee, amikor a hús félig megfőtt, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús puha nem lett. Ezután a levesből kiszedjük, és a levest leszűrjük. A fácán húsát a csontról lefejtjük, és a levesbe a zöldséggel, gombával együtt visszarakjuk. Vékonyra metélt tésztát vagy májgombócot főzünk a levesbe, és ezzel tálaljuk.

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 02.
Hozzávalók: 1 konyhakész fácán, 40 dkg sovány marhafartő, só, vagy 1 húsleveskocka, 1 kiskanál egész fekete bors, kis darabka gyömbér, 1 kiskanál konzerv paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen, 1 közepes zellergumó, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg fagyasztott zöldborsó, 6 dkg cérnametélt, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A fácánt és a marhahúst nagy fazékba rakjuk. Annyi - kb. 2,5 liter - hideg vízzel öntjük le, hogy bőven ellepje. Nagy lángon felforraljuk, habját szűrőkanállal leszedjük, és a főzővizet kb. 1 evőkanál sóval, a borssal, a meghámozott gyömbérrel, a paradicsompürével ízesítve addig főzzük, amíg a fácán félig meg nem puhul - ez kb. 45 perc. A kétféle megtisztított répa, a zellergumó, az egészben hagyott hagyma meg a fokhagyma is a fazékba kerül. Az egészet kb. 1 óra alatt jó puhára főzzük. A megtisztított gombát fölszeleteljük, és a zöldborsóval együtt egy kevés levesben külön megpároljuk. Tálalás előtt a levest leszűrjük.
A fácánból a nagyobb csontokat kiszedjük, húsát pedig csíkokra vágva tányérokba rakjuk. A főtt sárgarépát vékony csíkokra metéljük, és a külön sós vízben megfőzött, leszűrt cérnametélttel, a puha gombával meg zöldborsóval együtt a hús köré halmozzuk. A levest megforrósítjuk, és csak a tálalás pillanatában szedjük a tányérokba. Díszítésként apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A levesben főtt marhahúst más ételhez
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 03.
Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán (vagy 1 db fácán és 0,5 kg vaddisznó- vagy marhahús), 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg kelbimbó vagy kelvirág, 1/2 fej kelkáposzta, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom. 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 0,3 dkg egész bors, 3 dkg só, 3 liter víz, 1-2 db sampinyongomba, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A megtisztított, alaposan megmosott fácánt fazékba téve felöntjük vízzel. Hozzáteszünk egy félkilónyi vaddisznóhúst vagy marhahúst. Kb. félórai főzés után, miközben a levét többször lehaboztuk, egy fél fej kelkáposztát, egy magjától megtisztított zöldpaprikát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy paradicsomot (ha nincs friss paradicsom, egy kávéskanálnyi paradicsomkonzervet), 3 gerezd kelvirágot, sampinyon-gombát, zöldborsót, egy kis fej vöröshagymát, egész borsot és sót teszünk hozzá, s lassú tűzön 4 óra hosszat főzzük. Ekkor kivesszük belőle a húst és leszűrjük. A fácán húsát lefejtjük a csontról, és visszarakjuk a leszűrt levesbe a zöldséget és gombát is. Vékony metéltet vagy májgombócot főzünk bele, úgy tálaljuk.

SZÓJALEVES ÚJHÁZY MÓDRA.
Hozzávalók: 12 dkg szójakocka, 3 dl víz, 6 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 2 dkg karalábé, 2 dkg zellergumó, só, 5 dkg fejtett zöldborsó, 4 dkg cérnametélt, 1 l hideg víz

Elkészítése: A szójakockát 3 dl vízben áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben kezdjük el főzni, a megtisztított, megmosott zöldséggel együtt, megsózzuk. Amikor majdnem puha, belefőzzük a zöldborsót, ha szükséges utána sózzuk.
Tálalás előtt belefőzzük a cérnametéltet.

ÚJHÁZY FÁCÁNLEVES
Hozzávalók: 1 db fácán (egész), 3-4 db sárgarépa, 2-3 db petrezselyemgyökér (fehérrépa), 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 1/4 db kelkáposzta, 0.5 kg marha lábszárcsont, 2 egész csirkemáj, 1 db zöldpaprika. 1 db paradicsom (lucullus), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó, 1 csipet köménymag (fűszer) (egész), ízlés szerint sáfrány, ízlés szerint gyömbér (őrölt), ízlés szerint só, ízlés szerint petrezselyemzöld (friss, aprított), 1 teáskanál fekete bors (egész)

Elkészítése: Tisztítsa meg és szedje darabokra a fácánt. Tegye fel főni a marha lábszárcsonttal kb. 3liter vízbe. Miután felforrt, szedje le a habját és tegye bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot. Ízesítse sáfránnyal, gyömbérrel, fekete borssal, köménymaggal, sóval. Főzze lassú tűzön.
Tisztítsa meg és darabolja fel a zöldségeket. Amikor a hús már majdnem puha, vegye ki a lábszárcsontot, tegye bele a sárgarépát, a gyökeret, a zellert, a karalábét, a gombát. 5-7 perc múlva tegye bele a karfiolt és a zöldborsót. Lassú tűzön főzze készre. Vegye ki a levesből a húst és a zöldségeket és szűrje le a levét. Szórja meg petrezselyemzölddel. Tálalja a levest a zöldségekre és a húsra.
Kínáljon mellé finommetéltet.

ÚJHÁZY FRÖCCS
Elkészítése: A híres színész szódavíz helyett a népszerű Wampetics vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették főváros szerte. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből. 

ÚJHÁZY LEVES 01.
Elkészítése: Egy szép nagy, megtisztított kakast aprólékával és tarajával (taréjt, ha tudunk szerezni, minél többet tehetünk bele), 1/2 kiló elsőrendű hízott leveshússal (legjobb a fartő), 1/2 kiló marhacsonttal megfelelő nagyságú fazékban, 3-4 liter vízben, födő alatt lassan főzünk. Kb. 1/2 órai főzés után beleteszünk 1 kiló leveszöldséget, 1/2 fej kelkáposztát, karikára vágott zöldpaprikát (amikor lehet), pár szárított vagy friss gombát, egy fej friss paradicsomot vagy egy kanál sűrű konzervet, néhány karfiolrózsát, egy deci zöldborsót, 10-15 hüvely zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és tovább főzzük (legalább 3 és fél óra hosszat), nagyon lassan, halkan bugyborékoltatva, míg a hús egészen megpuhul. Akkor leszűrjük a levest. A kakas húsát lefejtjük a csontokról kisebb darabokra vágjuk a zúzával, májával, tarjával és a különböző zöldségek egy részével együtt. Mindezt belerakjuk a tálba öntött levesbe (melynek fölösleges zsírját leszedtük), sós vízben kifőtt vékony metélttel vagy apró májgombóccal (esetleg mindkettővel) és kevés, apróra vágott snittlingel együtt. A pompás marhafartőt sem hagyjuk ott, hanem egy kis ecetes tormával vagy snittlingmártással feltálaljuk.

ÚJHÁZY LEVES 02.
Hozzávalók: 1 falusi csirke, 1 darab csontos borjúszegy (50-60 deka), 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 darab zeller, 1/4 karalábé, 1 darabka kelkáposztalevél, 1 darab aszalt paradicsom, fél hegyes zöldpaprika, néhány szem egész fekete bors, só, egy csésze zöldborsó, 4-5 szem friss champignon, cérnametélt

Elkészítése: A húsokat megmosom, és hideg vízben felteszem főni. Ha felforrt, azonnal visszaveszem alatta a hőmérsékletet és lehabozom. Ezután rakom csak hozzá a hasábokra vágott zöldségeket, az egész borsot, sót és a félbevágott vöröshagymát. Ez utóbbit úgy készítem elő, hogy a főzőlapra teszek egy darabka alufóliát, és szárazon ráfektetem a hagymát a vágási felülettel lefelé. Közepes lángon addig sütöm így, amíg megfeketedik a hagyma. Ez eltarthat akár 8-10 percig is. Szép színt, és kellemes ízt ad a levesnek. Lefedetlenül főzöm a levest, majd amikor a zöldségek megpuhultak kihalászom őket. A húsokat tovább főzöm mindaddig, amíg vaj puhára fő a marhaszegy is. Ekkor kiszedem őket és a lekapcsolt tűzhelyen legalább negyed óráig ülepedni hagyom a levest. Csak ezután szűröm át egy nagyon finom szűrőn. Közben a húsok is kicsit meghűlnek, és így kényelmesen le lehet őket bőrözni, illetve kicsontozni és falatokra vágni. Egy kevés levest kiszedek, és puhára főzöm benne a gombaszeleteket és a borsót. Külön levesben a tésztát is kifőzöm. Tálalás előtt megmelegítem a leveses csészéket, és először a tésztát, zöldségeket, gombát és borsót szedem bele, majd néhány falat húst, végül pedig rámerem a forró levest. Friss petrezselyemmel szórom meg.
Érdemes a húslevest mindig egy meglehetősen nagy edényben feltenni, és bekalkulálni azt is, hogy 2,5-3 óra alatt bizony tetemes mennyiség elpárolog a vízből, amivel az elején felöntjük. Lehetőség szerint ezt a vizet ne pótoljuk, ne hígítsuk az így kapott koncentrált húslevest. A sózásnál is oda kell figyelni arra, hogy az elején a tervezettnek kb. csak a harmadát tegyük bele, és a végén ízesítsük szükség szerint a maradékkal.

ÚJHÁZI LEVES 03.
Hozzávalók: 2 kg tyúk (vagy pulyka), 30 dkg vegyes zöldség, 8 dkg zeller, 5 dkg karalábé 4 dkg vöröshagyma, 10 dkg kelvirág, 10 dkg csirág-fej, 1 db zöldpaprika, 6 dkg gomba 10 dkg friss zöldborsó, 1 cs petrezselyemzöld
A gyúrt tésztához: só, bors, gyömbér, 12 dkg liszt, 1 nagy vagy két kisebb tojás

Elkészítése: A szárnyast jól megmossuk, és 2 liter hideg vízben feltesszük főni. A tetején keletkező habot leszedjük. Ha felforrt, csökkentsük a hőt, és lassan forraljuk tovább. Félórai főzés után beletesszük a vegyes zöldségeket, a zellert, a karalábét, a vöröshagymát, és fűszerezzük. Egyidejűleg az egészben hagyott mogyorónyi gomba-fejecskéket, vagy a nagyobbakból vágott szeleteket, a zöldborsót, a kelvirágot, a csirág-fejeket, és a kis kockára vágott zöldpaprikát külön-külön sós vízben megfőzzük.
Ha a szárnyassal együtt főtt zöld-féle megpuhult, ezeket kiemeljük, és kb. a felét metéltre vágjuk, a többit más célra használjuk majd fel. Ha a hús is puha, azt is kivesszük, a levet hűlni, ülepedni hagyjuk, majd átszűrjük.
Közben elkészítjük a metélt tésztát. A lisztet tojással, kevés sóval, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, szikkadni hagyjuk, majd finom metéltre vágjuk, és sós vízben kifőzzük. Tálalás előtt levével együtt hozzáöntjük a zöldségféléket.
A tányérokra először a feldarabolt szárnyast helyezzük el. Ezt beborítjuk a tésztával, rámerjük a forró levest, végül meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Külön tálon ecetes tormát, törött borsot adunk hozzá.

ÚJHÁZY TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke (85-90 dkg), 4 dkg vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg gomba, 8 dkg zsír, 5 dkg házi finommetélt, só, őrölt bors, 5 dkg Piros arany (paprikakrém), 30 dkg rizs, 1 tojás

Elkészítése: A megtisztított hagymát, petrezselymet, gombát, külön-külön finomra vágjuk. A finommetéltet sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Hideg vízzel lehűtjük, ismét leszűrjük.
Töltelék: 2 dkg zsíron megpirítjuk a vöröshagymát majd a gombát. Ha a gombából kioldódó nedvek elpárologtak, meghintjük petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levesszük, kissé lehűtjük, összekeverjük egy nyers tojással végül a finommetélttel.
A csirke hasüregét és hátát megsózzuk, a tölteléket a bőre alá töltjük és zsírral locsolgatva sütőben közepes hőfokon (160-180 °C) 45-50 perc alatt megsütjük. Sütés közben csak az alatta összegyűlt zsírral locsolgassuk. A sütőből kivéve 8-10 percig hagyjuk állni, majd feldaraboljuk. Magyaros rizzsel és gyümölcsbefőttekkel tálaljuk.
Magyaros rizs: 2 evőkanálzsíron felhevítjük a rizst. Felengedjük félliternyi forrásban levő vízzel és belekeverjük a Piros Aranyat. Ha felforrt, fedővel letakarjuk, levesszük a tűzről, és 20 percig kevergetés nélkül állni hagyjuk.

ÚJHÁZY TYÚKLEVES 01.
Elkészítése: A kb. 1,50 kg-os tyúkot jól megmossuk, és 8 részre vágjuk. Ugyancsak megtisztítjuk a belsőséget. Az ízekre vágott tyúkot kb. 2 liter hideg vízzel feltesszük főni. Sóval, egész borssal és 1/2 félbe vágott hagymával ízesítjük. Mikor a hús félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a tisztított, de nem darabolt sárgarépát, fehérrépát, zellert, kelvirágot, karalábét, gombát és zöldborsót.
Amikor a hús teljesen puha, akkor pár percig állni hagyjuk a levest, majd leszűrjük. Zsírtalanítjuk.
A zöldséget metéltre vágjuk és finom metélttel tálaljuk.

ÚJHÁZY-TYÚKLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1-1,5 kg-os bontott csirke, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 hámozott paradicsom vagy 1 kávéskanál paradicsompüré, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 3 karfiolrózsa, 10 dkg sampinyongomba, 5 dkg cérnametélt, 1 kávéskanál szemes bors, kis darab gyömbér, só, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: Olyan nagy edényre van szükségünk, amelyben a csirke valamennyi hozzávalóval együtt elfér. A csirkét hideg vízzel felengedjük és felforraljuk. A keletkező szürke habot szűrőkanállal eltávolítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, egy szál sárgarépát és két petrezselyemgyökeret. Gyömbérrel, paradicsommal vagy paradicsompürével, szemes borssal, fokhagymával és sóval fűszerezzük. Alacsony hőmérsékleten, lefedve főzzük tovább. A másik sárgarépát, a zellert és a gombát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. Hozzáadjuk a karfiolt és a zöldborsót, és kevés sós vízben puhára főzzük. A levesből három-négy merőkanálnyit - kevés zsírral - átmerünk egy kisebb edénybe. Ebben a lében főzzük ki a cérnametéltet, ami ez által kellemes ízt kap, a zsiradék pedig megakadályozza, hogy a tészta összetapadjon. Amikor a hús már kezd leválni a csontról, a csirkét kiemeljük a levesből, és a bőrét lehúzzuk. Feldaraboljuk, majd a szabaddá vált csontot eltávolítjuk. A húsdarabokat elrendezzük a levesestál alján, s beborítjuk a főtt zöldséggel és a cérnametélttel. Rászűrjük a levest, és a tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.

ÚJHÁZY TYÚKLEVES 03.
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 tyúk, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 karalábé, fél zellergumó, 10 dkg kelkáposzta, 25 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, szerecsendió, törött bors, só, cérnametélt

Elkészítése: A tyúkot alaposan megtisztítjuk, fejét, nyakát, lábát levágjuk, ezután egészben megfelelő nagyságú fazékba tesszük. Öntünk rá bőven vizet, hozzátesszük a hagymát, fokhagymát és lassan főzzük. Ha a hús félig megpuhult, beletesszük a feldarabolt zöldséget, a rózsáira szedett karfiolt, a megtisztított és félbe vágott gombákat és a zöldborsót. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, teszünk bele egy kevés szerecsendiót, és takaréklángon, lassan egészen puhára főzzük. A levéből kiszedünk 5-6 dl-t, és cérnametéltet főzünk bele. A megfőtt tyúkot feldarabolva előmelegített tálra rakjuk, és a levessel együtt tálaljuk.

ÚJHÁZY TYÚKLEVES 04.
Hozzávalók 10-12 személyre: 1 nagyobb tyúk, 50 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg (főtt/konzerv) zöldborsó, 3 dkg paradicsompüré, 1 csomó petrezselyem, bors, só, 10 dkg (száraz) finommetélt

Elkészítése: A megtisztított, megmosott tyúkot tegyük fel annyi hideg vízben főni, amennyi bőven elfedi. Ha felforrt, szeljük le a tetején képződött habot. Sózzuk meg, adjunk hozzá néhány szem borsot, tegyük bele a meghámozott fej vöröshagymát, a darab zellert, a paradicsompürét, valamint a sárga- és a fehérrépa felét, majd igen lassú tűzön főzzük, amíg a hús és a zöldség meg nem puhul. Közben a maradék répát vágjuk metéltre, s a megtisztított, felszeletelt gombával együtt egy kevés levesben főzzük puhára, s a végén adjuk hozzá a zöldborsót is. A finommetéltet sós vízben főzzük ki, majd szűrjük és öblítsük le, s ezt is tegyük félre. Ha a tyúk már puha, vegyük ki a léből és daraboljuk fel (a bőrét is húzzuk le, s a nagyobb csontjait is fejtsük ki).
Közben a levest húzzuk félre, hogy leülepedhessen. A feldarabolt, megtisztított húst tegyük egy előmelegített levesestálba, adjuk hozzá a megfőzött zöldségeket, majd a tésztát, s kevés levest rászűrve tartsuk melegen. A leülepedett leves tetejéről szedjük le a felesleges zsírt, majd a forró lét (egy tiszta szöveten át) szűrjük rá a zöldséges-tésztás húsra. A végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel.

ÚJHÁZY-TYÚKLEVES 05.
Hozzávalók: tyúk, vegyes zöldség 30 dkg, gomba 5 dkg, karfiol 1 kis fej, zöldborsó 10 dkg, vöröshagyma fél fej, finom metélt tészta 1 tojásból gyúrva

Elkészítése: A tyúkot egészben hagyva (csak a fejét , nyakát és lábait vágjuk le) egy megfelelő nagyságú fazékban, bő vízben - az egészben hagyott hagymával együtt - főni tesszük. Ha a tyúk félig megpuhult beletesszük a megtisztított, darabokra vágott zöldséget, a gombát és a karfiolt megsózzuk / más fűszert nem teszünk bele / és most már gyenge lángon, lassú forralással főzzük. Mikor a hús megpuhult, a hagymát kidobjuk, levéből kb. félliternyit lemerünk. Ebbe belefőzzük a finom metéltet és leszűrjük, erre tálaljuk a levest. A tyúkot vágó deszkán nagyobb darabokra vágjuk és a levesbe visszatéve együtt tálaljuk.

ÚJHÁZY-TYÚKHÚSLEVES 01.
Hozzávalók:
A leveshez: 1/2 tyúk, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol 6-8 szem bors, 1 csomópetrezselyem zöld, só
A finommetélthez: 1 tojás, 6-7 evőkanál liszt, só

Elkészítése: Elkészítem a finommetéltet és kifőzöm. A tyúkot és a zöldségféléket megtisztítom. A petrezselymet finomra vágom.
A megtisztított tyúkot hideg vízben teszem fel főni. Ha felforrt, leszedem a habját. Hozzáadom a megtisztított zöldségeket, a sót és a borsot. Lassan készre főzöm. Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, kiemelem őket a levesből. A zöldséget vékony csíkokra vágom, a karfiolt rózsáira szedem.
A levest pihentetem, leszűröm, és ha kell, újra megsózom. A tyúkhúst, a zöldségeket és a finommetéltet levesestálba rakom, és rámerem a forró levest. A tetejére, finomra vágott petrezselyem zöldet hintek. (A zöldségeket úgy helyezem el, hogy a sárgarépa, a gyökér, a zeller, a gomba, a zöldborsó és a karfiol színhatása érvényesüljön.)

ÚJHÁZY-TYÚKHÚSLEVES 02.
Hozzávalók: 1 kg tyúkhús, 10 dkg kelkáposzta, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej hagyma, 10-15 szem bors, 1 mk sáfrányos szeklice, 2 gerezd fokhagyma, só, 40 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg gomba, 10 dkg karfiol/spárga, 10 dkg zöldborsó (mélyhűtött), 5 dkg cérnametélt, néhány szál petrezselyem

Elkészítése: A tyúkhúst hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a borsot, a sáfrányos szeklicét, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át, főzzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át, főzzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy lábaskában, 2 merőkanál húslevessel, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. A főtt tyúkhúst kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, előmelegített tálba tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejéről leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba szűrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

ÚJHÁZY-TYÚKHÚSLEVES 03.
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os tyúk vagy csirke, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg gomba, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 kk. só, 6 szem fekete bors, 15 dkg finommetélt, 15 dkg ecetes torma

Elkészítése: A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját is hozzátesszük, majd két liter vízben feltesszük főni. Ha forr, leszedjük róla a habot. Megsózzuk, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a fűszereket és lassú forrással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket, a rózsáira szedett karfiolt, a vékonyra szeletelt gombát, a zöldpaprikát és a zöldborsót. Tálalás előtt sós vízben külön főzzük meg a finommetéltet, szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és így tesszük a levesbe. (A leves a hússal és zöldségekkel együtt kerül a tálba. Külön adható hozzá ecetes torma.)

ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES 04.
Hozzávalók: 3 kg tyúkhús, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, 10 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 20 dkg karfiol, 15 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyemzöld, só, kb. 30 szem bors, darabka gyömbér

Elkészítése: A tyúkhúst szép darabokra osztom, megmosom, és hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leszedem a habját. Utána hozzáadom a tisztított zöldségeket és a fűszereket, majd sózom. Kis lángon (takarék) főzőm. Mikor a tyúk megfőtt, kicsontozom és a húst csíkokra vágom. A levest átszűröm. A zöldségeket vékonyan felszeletelem. A zöldségeket, a húst és a levesbetétet levesestálba teszem és felöntöm a forró levessel. Apróra vágott petrezselyemzölddel tálalom.

ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES 05.
Elkészítése: A jól megmosott tyúkot 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk és felforraljuk. Belehelyezzük még a szemes borsot, vöröshagymát, zellergumót, a fele mennyiségű sárgarépát és petrezselyemgyökeret. A levest egyenletesen, lassú tűzön főzzük a tyúk megpuhulásáig. A visszamaradt sárgarépát, petrezselymet finomra vágjuk a gombával együtt. A kész levesből egy keveset kiveszünk, és ebben megfőzzük a borsót, sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a gombát. A tálalás előtt kivesszük a levesből a tyúkot, majd ezt is vékony csíkokra vágjuk. Belehelyezzük a tálaló edénybe, hozzáadjuk a zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet, a gombát, a megfőzött finommetéltet, az apróra vágott petrezselyemzöldet és rámerjük a forró levest.

ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES 06.
Hozzávalók 6 személyre: 1 db tyúk, 25 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, petrezselyemzöld, 10 dkg kelvirág, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg finommetélt, egész bors, só

Elkészítése: A megtisztított és megmosott tyúkot 2000 ml hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, és takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Beletesszük a zöldségeket, zellert, a vöröshagymát, fokhagymát, gombát, kelvirágot, a zöldpaprikát, paradicsomot és a petrezselymet. Sóval és egész borssal ízesítjük. Amikor a hús és a zöldségek puhára főttek, a levest a tűzről levesszük, néhány percig pihentetjük, majd finom szűrőn keresztül leszűrjük. A zöldségféléket és a gombát egyforma vékony metéltre vágjuk. Kevés levesben a zöldborsót puhára főzzük. Külön edényben, levesben kifőzzük a finommetéltet is. A megfőtt tyúkot feldaraboljuk, levesestálba tesszük. Ráhelyezzük a metéltre a vágott zöldségeket, a kelvirágot, a zöldborsót, a gombát, végül a finommetéltet. Rámerjük a tűzforró tyúkhúslevest, tetejét megszórjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemzölddel.(Szokás a leves mellé külön edényben ecetes tormát, uborkamártást, vagy paradicsommártást is kínálni.).

ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES KORIANDERREL
Hozzávalók: 8 dkg tyúkhús, 3 dkg sárgarépa, 1,5 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg mirelit zöldborsó, vöröshagyma 5 g, zeller 5 g, só, ételízesítő, fokhagyma, korianderlevél, fekete bors, petrezselyem zöld

Elkészítése: Hagyományos húsleves főzünk a szokott módon, melybe különlegességként koriander levelet is teszünk. Vigyázzunk, hogy a leves tiszta maradjon, ezért hideg vízben feltéve és lassan főzzük. Közben többször szedjük le a tetejére felülő húshabot, és csak ha ettől letisztult, akkor zöldségeljük be.

ÚJHÁZY TYÚKHÚSLEVES WELLNET EDÉNYBEN
Hozzávalók: 1 tyúk (darabolva), 1 kisebb zellergumó, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg finommetélt vagy csigatészta, 1 fej vöröshagyma egészben, 10 dkg csiperkegomba apróra vágva, 10 dkg zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöld összevágva, 1 szemes fekete bors, csipet kurkuma, só

Elkészítése: A Wellnet edényben rendkívül ízletes, és egyszerű elkészíteni ezt a levest. A legjobban mégis a gyorsfőzőt ajánlom, mert nem illannak el az illatok és zamatok, az íze utánozhatatlan! A levest nem kell lefölözni, mégis átlátszó, aranysárga lesz.
Hideg vízben feltesszük főzni egyszerre az összes belevalót. Mikor a mutató a zöld mezőbe ért, kicsire vesszük a lángot. Egészen picire. Innentől számítva 15 percig főzzük a levest. Gyorsfőzővel elég 7-8 perc! Ha elzártuk a lángot, nem nyitjuk ki az edényt, mert a főzési folyamat még tart.
Mikor kinyitjuk a fedőt, a húsleves levéből kiveszünk és megfőzzük benne a finommetéltet Wellnet módon, vagyis a zöld mezőbe érve a mutatónk – már el is zárhatjuk a lángot. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Ugyanígy készül a marhahúsleves, orjaleves, vagy bármilyen húsleves, csak nem teszünk bele zöldborsót és gombát.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek