Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Császármorzsa


Erzsébet Amália Eugénia, gyakori becenevén Sisi (München, 1837. december 24. – Genf, 1898. szeptember 10.) osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. Kora egyik legszebb asszonyának tartották. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon.

Császármorzsa
Hozzávalók: 3 egész tojás, egy kevés só, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál őrölt mandula, 13 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 9 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tojások sárgáját a sóval, a megdarált mandulával és a cukorral összekeverjük. Ezután sorjában egymás után hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt és az öt evőkanál olvasztott vajat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük. Két evőkanál vajat tűzálló edényben felhevítünk, beleöntjük a tésztát, alját aranysárgára sütjük. A maradék - olvasztott - vajat is hozzáadjuk, az összeállt és alul megsült masszát két villával darabokra széthúzogatjuk - tépkedjük, s a darabokat megforgatjuk, minden oldalán aranysárgára sütjük. Előmelegített tálra tesszük, porcukorral meghintve, vízzel vagy borral hígított és egyszer felforralt dzsemmel, cseresznye- vagy körtebefőttel, flambírozott gyümölccsel is tálalhatjuk.
Megjegyzés: Ügyeljünk arra, hogy a tűzálló tálban a vajat megfelelően felhevítsük, amikor a masszát beleöntjük, csak úgy tud az alja rögtön kérget kapni és szép pirosra sülni. Süthetjük sütőben, teflonserpenyőben is.

Ezt az ételt először a bécsi császári udvar szakácsa készítette el Erzsébet királynénak.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek